نشست قضایی شماره 1398-6163

نشست قضایی شماره 1398-6163

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6163


کد نشست:
1398-6163

تاریخ برگزاری:
1397/09/14

برگزار شده توسط:
استان اصفهان/ شهر سمیرم

موضوع:
بررسی امکان صدور قرار بازداشت موقت در جرم ایراد ضرب و جرح عمدی با چاقو

پرسش:
آیا امکان صدور قرار بازداشت موقت در جرم ایراد جرح عمدی با چاقو وجود دارد ؟

نظر هیئت عالی:
با توجه به اینکه در ماده 237 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 موارد جواز صدور قرار بازداشت موقت احصاء شده است بنابراین صرف ارتکاب ضرب و جرح عمدی با چاقو مجوز قانونی جهت صدور قرار بازداشت موقت نیست؛ مگر اینکه با لحاظ میزان دیه متعلقه ثلث دیه کامل یا بیش از آن باشد. بدیهی است که چنانچه ایراد جرح و ضرب توام با اتهام تظاهر قدرت نمایی و ایجاد مزاحمت برای اشخاص به وسیله چاقو باشد در این صورت با لحاظ بند «ت» ماده 237 قانون فوق الذکر می تواند از موارد بازداشت موقت (در صورت وجود دلایل قراین و امارات کافی بر توجه اتهام به متهم) باشد. بنابراین نظریه اکثریت قضات محترم دادگستری شهرستان سمیرم استان اصفهان در نتیجه مورد تایید است. ضمنا نظریه مشورتی شماره 7/96/598 مورخ 1396/3/10 اداره کل حقوقی قوه قضاییه موید این استنتاج است.)

نظر اکثریت:
در بزه ایراد جرح عمدی با چاقو صدور قرار بازداشت موقت جایز نیست. به دلیل اینکه در ماده 237 قانون آیین دادرسی کیفری تصریح نگردیده است و شرایط ماده مذکور را ندارد. از سویی با توجه به اینکه مجازات قدرت نمایی با چاقو بیشتر از ایراد جرح با چاقو است نمی توان از طریق قیاس اولویت با جرم شدیدتر تفسیر و نتیجه گیری نمود.

نظر اقلیت:
صدور قرار بازداشت موقت جایز است چرا که صدور قرار بازداشت موقت در بزه قدرت نمایی با چاقو جایز است پس به طریق اولی در ایراد جرح عمدی با چاقو نیز جایز است. از سویی گاه قدرت نمایی با چاقو مقدمه ایراد جرح عمدی با چاقو است و چون بزه ایراد جرح عمدی با چاقو مجازات دیه نیز دارد مجازات اشد محسوب می شود. نظریه مشورتی شماره 7/94/1144 مورخ 94/5/10 اداره حقوقی قوه قضاییه موید این نظر است.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری , جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 237 ـ صدور قرار بازداشت موقت جایز نیست مگر در مورد جرایم زیر که دلایل قرائن و امارات کافی بر توجه اتهام به متهم دلالت کند: الف ـ جرایمی که مجازات قانونی آنها سلب حیات حبس ابد یا قطع عضو و در جنایات عمدی علیه تمامیت جسمانی جنایاتی که میزان دیه آنها ثلث دیه کامل مجنی علیه یا بیش از آن است. (اصلاحی 24/03/1394) ب ـ جرایم تعزیری که درجه چهار و بالاتر است. پ ـ جرایم علیه امنیت داخلی و خارجی کشور که مجازات قانونی آنها درجه پنج و بالاتر است. ت ـ ایجاد مزاحمت و آزار و اذیت بانوان و اطفال و تظاهر قدرتنمایی و ایجاد مزاحمت برای اشخاص که به وسیله چاقو یا هر نوع اسلحه انجام شود. ث ـ سرقت کلاهبرداری ارتشاء اختلاس خیانت در امانت جعل یا استفاده از سند مجعول در صورتیکه مشمول بند (ب) این ماده نباشد و متهم دارای یک فقره سابقه محکومیت قطعی به علت ارتکاب هر یک از جرایم مذکور باشد. تبصره ـ موارد بازداشت موقت الزامی موضوع قوانین خاص به جز قوانین ناظر بر جرایم نیروهای مسلح از تاریخ لازم الاجراء شدن این قانون ملغی است.

مشاهده ماده 237 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 614 ـ قطع و از بین بردن تمام زبان کودکی که زمان سخن گفتن او فرا نرسیده موجب دیه کامل است لکن اگر بعدا معلوم شود که لال بوده است مازاد بر یک سوم دیه مسترد می شود.

مشاهده ماده 614 قانون مجازات اسلامی

ماده 617 ـ دندان های اضافی به هر نام که باشد و به هر نحو که روییده باشد اگر در کندن آنها نقصی حاصل شود ارش ثابت می گردد و اگر هیچگونه نقصی حاصل نشود ارش نیز ندارد. تبصره 1 ـ هرگاه در کندن دندان زائد نقصی حاصل نشود لکن جراحتی به وجود آید برای جراحت مزبور ارش ثابت است. تبصره 2 ـ هرگاه در مورد اینکه دندان کنده شده اصلی است یا زائد تردید وجود داشته باشد و با رجوع به کارشناس زائد یا اصلی بودن آن مشخص نشود اقلال امرین از دیه دندان اصلی و ارش دندان زائد پرداخت می شود.

مشاهده ماده 617 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM