نشست قضایی شماره 1399-6843

نشست قضایی شماره 1399-6843

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-6843


کد نشست:
1399-6843

تاریخ برگزاری:
1397/11/25

برگزار شده توسط:
استان تهران/ شهر تهران

موضوع:
امتناع از رسیدگی در فرض وجود شکایت مشابه

پرسش:
در فرضی که در دادسرا موضوعی مطرح شود و به هر دلیل منجر به صدور تصمیم نهایی گردد آیا در صورتی که همان شکایت مجددا با همان کیفیت مطرح گردد شعبه مرجوع الیه می بایست اقدام به صدور قرار موقوفی تعقیب نماید و یا قرار اعدادی امتناع از رسیدگی را صادر نماید؟

نظر هیئت عالی:
1ـ در مواردی که سابقا اظهار نظر ماهوی نشده باشد نظریه اقلیت قضات محترم دادگستری شهرستان تهران موجه و مورد تایید است.

نظر اکثریت:
در صورتی که موضوع و اصحاب واسباب دعوا همان باشد که قبلا در خصوص آن اقدام قضایی انجام شده و نهایتا منجر به صدور تصمیم نهایی و قطعی شده است چه در دادگاه و چه به لحاظ عدم اعتراض در دادسرا در این صورت نظر به اطلاق بند ت ماده 421 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 باید مستندا به ماده 424 قانون اخیر الذکر قرار امتناع از رسیدگی صادر کرد.

نظر اقلیت:
باید دید در شکواییه پرونده با چه قراری مختومه و پرونده قطعی شده است اگر قرار موقوفی تعقیب صادر شده است از آنجا که این قرار شکلی است و رسیدگی ماهیتی محسوب نمی شود لذا همان شعبه می تواند نسبت به موضوع رسیدگی و اظهارنظر نماید. کما این که شعبات دادسرا حکم واحد را داشته و در عرض یکدیگر انجام وظیفه می نمایند.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 424 ـ مقامات قضایی دادسرا نیز باید در صورت وجود جهات رد دادرس از رسیدگی امتناع کنند. شاکی مدعی خصوصی یا متهم نیز می توانند دادستان یا بازپرس را رد و مراتب را به صورت کتبی به او اعلام کنند. در صورت قبول ایراد دادستان یا بازپرس از رسیدگی و مداخله در موضوع امتناع می نماید و رسیدگی حسب مورد به جانشین دادستان یا بازپرس دیگر محول می شود و در غیر اینصورت باید قرار رد ایراد صادر و به مدعی رد ابلاغ شود. مدعی رد می تواند در مهلتی که برای اعتراض به سایر قرارها مقرر شده است به دادگاه صالح برای رسیدگی به جرم اعتراض کند. رای دادگاه در این مورد قطعی است. تبصره ـ صدور قرار رد ایراد مانع انجام تحقیقات مقدماتی نیست.

مشاهده ماده 424 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 421 ـ دادرس در موارد زیر باید از رسیدگی امتناع کند و طرفین دعوی نیز می توانند در این موارد ایراد رد دادرس کنند: الف ـ قرابت نسبی یا سببی تا درجه سوم از هر طبقه بین دادرس و یکی از طرفین دعوی یا شریک یا معاون جرم؛ وجود داشته باشد. ب ـ دادرس قیم یا مخدوم یکی از طرفین دعوی باشد یا یکی از طرفین مباشر امور دادرس یا امور همسر وی باشد. پ ـ دادرس همسر و یا فرزند او وارث یکی از طرفین دعوی یا شریک یا معاون جرم باشند. ت ـ دادرس در همان امر کیفری قبلا تحت هر عنوان یا سمتی اظهارنظر ماهوی کرده یا شاهد یکی از طرفین بوده باشد. ث ـ بین دادرس پدر و مادر همسر و یا فرزند او و یکی از طرفین دعوی یا پدر و مادر همسر و یا فرزند او دعوای حقوقی یا کیفری مطرح باشد یا در سابق مطرح بوده و از تاریخ صدور رای قطعی بیش از دو سال نگذشته باشد. ج ـ دادرس همسر و یا فرزند او نفع شخصی در موضوع مطروحه داشته باشند. تبصره ـ شکایت انتظامی از جهات رد دادرس محسوب نمی شود.

مشاهده ماده 421 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM