نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1389/10/28

برگزار شده توسط:
استان آذربایجان غربی/ شهر چالدران

موضوع:
نحوه مطالبه خسارت در صورت عدم پیش¬بینی وجه التزام برای عدم انجام تعهد

پرسش:
چنان چه وجه التزامی برای عدم انجام تعهد پیش¬بینی نشده باشد نحوه مطالبه خسارت چگونه خواهد بود؟ اساسا خواهان مستحق مطالبه خسارت است؟

نظر هیئت عالی:
نشست قضایی (5) مدنی: با توجه به ماده 226 قانون مدنی که تعهد مورد نظر در مدت تعیین¬شده به انجام نرسیده است خسارت قابل مطالبه دانسته شده هر چند وجه التزامی تعیین نشده باشد و میزان خسارت با نظر کارشناس تعیین خواهد شد. به علاوه الزام متعهد به انجام اصل تعهد نیز از حقوق متعهد¬له است که در صورت طرح دعوا ملزم به انجام تعهد خواهد شد و در صورت استنکاف پس از صدور رای ماده 47 قانون اجرای احکام مدنی قابل اعمال خواهد بود. در نتیجه اتفاق نظر در نشست قضایی چالدران مورد تایید است.

نظر اتفاقی:
در ماده 230 قانون مدنی تصریح شده: «اگر در ضمن معامله شرط شده باشد که در صورت تخلف متخلف مبلغی به عنوان خسارت تادیه کند حاکم نمی تواند او را به بیشتر یا کمتر از آنچه که ملزم شده است محکوم کند.» به نظر می¬رسد در فرض سوال چنان چه خوانده نتواند علت عدم اجرای تعهد را با عذر موجهی اثبات کند در صورت عدم حصول توافق بین اصحاب پرونده با تقاضای ذی¬نفع دادگاه با ارجاع موضوع به کارشناسی میزان خسارت وارده را برآورد و محاسبه خواهد کرد و بر اساس نظر کارشناسی حکم به جبران خسارت صادر خواهد شد.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 47 ـ هر گاه محکوم به انجام عمل معینی باشد و محکوم علیه از انجام آن امتناع ورزد و انجام عمل به توسط شخص دیگری ممکن باشد محکوم له می تواند تحت نظر دادورز ( مامور اجرا) آن عمل را وسیله دیگری انجام دهد و هزینه آن را مطالبه کند و یا بدون انجام عمل هزینه لازم را به وسیله قسمت اجرا از محکوم علیه مطالبه نماید. در هر یک از موارد مذکور دادگاه با تحقیقات لازم و در صورت ضرورت با جلب نظر کارشناس میزان هزینه و معین می نماید. وصول هزینه مذکور و حق الزحمه کارشناس از محکوم علیه به ترتیبی است که برای وصول محکوم به نقدی مقرر است. تبصره ـ در صورتی که انجام عمل توسط شخص دیگری ممکن نباشد مطابق ماده 729 آیین دادرسی مدنی انجام خواهد شد.

مشاهده ماده 47 قانون اجرای احکام مدنی

ماده 226 - در مورد عدم ایفای تعهدات از طرف یکی از متعاملین طرف دیگر نمی تواند ادعای خسارت نماید مگر این که برای ایفای تعهد مدت معینی مقرر شده و مدت مزبور منقضی شده باشد و اگر برای ایفای تعهد مدتی مقرر نبوده طرف وقتی می تواند ادعای خسارت نماید که اختیار موقع انجام با او بوده و ثابت نماید که انجام تعهد را مطالبه کرده است.

مشاهده ماده 226 قانون مدنی

ماده 230 - اگر در ضمن معامله شرط شده باشد که در صورت تخلف متخلف مبلغی به عنوان خسارت تادیه نماید حاکم نمی تواند او را به بیشتر یا کمتر از آنچه که ملزم شده است محکوم کند.

مشاهده ماده 230 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM