نشست قضایی شماره 1400-8416

نشست قضایی شماره 1400-8416

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8416


کد نشست:
1400-8416

تاریخ برگزاری:
1399/05/07

برگزار شده توسط:
استان سمنان/ شهر سمنان

موضوع:
رد مال در وجوه نقدی در جرایم سرقت کلاهبرداری و امثال آن

پرسش:
در جرایمی که دادگاه مکلف است حکم به رد مال دهد در مورد وجوه نقدی که موضوع جرم واقع می شوند در صورتی که از زمان وقوع جرم تا اجرای حکم زمان زیادی بگذرد که ارزش وجوه نقدی بلحاظ تورم موجود به شدت کاهش یابد دادگاه کیفری چگونه می تواند در هنگام صدور حکم برای رد مال به گونه ای اتخاذ تصمیم نماید که اعتبار مالی وجوه نقد موضوع جرم در هنگام پرداخت توسط محکوم علیه به ارزش زمان وقوع جرم جبران شود؟

نظر هیئت عالی:
در فرض سوال دادگاه مکلف است حکم به رد اصل مال صادر کند و اصل مال در فرض سوال همان اصل مال مسروقه و یا کلاهبرداری شده است ولی این امر مانع از آن نیست که شاکی تقاضای محکومیت مرتکب را به پرداخت مابه التفاوت ارزش ثمن از دادگاه نماید. توجه به رای وحدت رویه شماره 811 موثر در موضوع می باشد.

نظر اتفاقی:
در کلاهبرداری یا سرقت و جرایم در حکم کلاهبرداری دادگاه ها ضمن حکم به مجازات حکم به رد مال را هم صادر می کنند در موردی که طلا و جواهرات موضوع جرم واقع شوند با موردی که وجوه نقد موضوع جرم واقع شوند؛ در هر صورت تفاوتی ندارد دادگاه حکم به عین و در صورت نبود آن مثل و قیمت آن را صادر خواهد کرد اما اشکال زمانی رخ خواهد داد که وجوه نقد موضوع جرم باشند و چندین سال هم از زمان طرح شکایت تا اجرای حکم بگذرد مثلا شخصی 50 میلیون تومان در سال 92 سرقت یا کلاهبرداری کرده و حالا بعد از 7 سال در اجرای احکام می خواهد همان 50 میلیون تومان را از سارق یا کلاهبردار بگیرد سوال این است آیا واقعا رد مال به مفهوم واقعی صورت گرفته آیا رد مال برای اموالی مانند طلا و جواهر که هیچ گاه ارزش آن کاهش نمی یابد با رد مال در وجه نقدی که همیشه در کشور ما ارزشش تنزل می یابد نباید خسارات زیان دیده را به صورت کامل جبران نماید؟ با عنایت به ماهیت خسارت تاخیر تادیه که همانا جبران کاهش ارزش وجوه نقدی است می توان در احکام رد مال وجوه نقدی حکم به رد وجوه نقدی به ارزش روز را صادر کرد در غیر این صورت اگر به همان رد 50 میلیون تومان 7 سال پیش اکتفا شود هیچ گاه به معنای واقعی رد مال به صورت کامل صورت نمی گیرد. بنابراین می توان در احکام رد مال در وجوه نقدی رد وجوه نقدی به ارزش روز بر اساس شاخص بانک مرکزی را صادر کرد این دیدگاه با جبران زیان های بزه دیده و سیاست حمایت از بزه دیده همخوانی داشته و خصوصا در این اوضاع اقتصادی با عدالت کیفری هم سازگار است. در تایید این نظر می توان به تبصره ماده 19 قانون آیین دادرسی کیفری هم توجه داشت چراکه واقعا با توجه به ماهیت وجوه نقد(پول) که نشان از میزانی مشخص اعتبار اقتصادی (مالی) دارد رد مال در وجوه نقدی باید به کیفیتی باشد که آن اعتبار مالی از دست رفته به زیان دیده بازگردد.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 214 ـ مجرم باید مالی را که در اثر ارتکاب جرم تحصیل کرده است اگر موجود باشد عین آن را و اگر موجود نباشد مثل آن را و در صورت عدم امکان رد مثل قیمت آن را به صاحبش رد کند و از عهده خسارات وارده نیز برآید. هرگاه از حیث جزائی وجهی برعهده مجرم تعلق گیرد استرداد اموال یا تادیه خسارت مدعیان خصوصی بر آن مقدم است.

مشاهده ماده 214 قانون مجازات اسلامی

ماده 19 ـ دادگاه در مواردی که حکم به رد عین مثل و یا قیمت مال صادر می کند مکلف است میزان و مشخصات آن را قید و در صورت تعدد محکوم علیه حدود مسوولیت هر یک را مطابق مقررات مشخص کند. تبصره ـ در صورتیکه حکم به پرداخت قیمت مال صادر شود قیمت زمان اجرای حکم ملاک است.

مشاهده ماده 19 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM