نشست قضایی شماره 1399-6817

نشست قضایی شماره 1399-6817

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-6817


کد نشست:
1399-6817

تاریخ برگزاری:
1397/11/15

برگزار شده توسط:
استان اردبیل/ شهر بیله سوار

موضوع:
مرجع صالح به اعتراض متهم نسبت به قرار بازداشت (با فرض عدم وجود دادرس)

پرسش:
چنانچه از متهم به میزان سی گرم مواد مخدر از نوع هرویین کشف گردد و شهرستان محل وقوع جرم نیز بازپرس وجود نداشته باشد و دادرس علی البدل نیز در ماموریت باشد رییس دادگاه کیفری دو شهرستان به عنوان جانشین بازپرس اقدام به تفهیم اتهام و صدور قرار تامین کیفری می نماید. در فرض فوق اگر قرار تامین کیفری از نوع قرار بازداشت موقت باشد مرجع صالح به اعتراض متهم نسبت به قرار بازداشت (با فرض عدم وجود دادرس یا شعبه کیفری دیگر) کدام مرجع می باشد؟ (لازم به ذکر است در شهرستان محل وقوع جرم دادرس علی البدل دادگاه انقلاب مستقر در شهرستان وجود دارد)

نظر هیئت عالی:
در فرض پرسش که در حوزه قضایی دادسرا دادگاه انقلاب تشکیل نشده است و رییس دادگاه کیفری 2 نیز به جانشینی بازپرس اقدام نموده است و متهم به قرار بازداشت موقت صادره اعتراض دارد و حوزه قضایی فاقد دادرس است با لحاظ نسخ ذیل ماده 4 قانون تشکیل دادگاه های عمومی و انقلاب مصوب 1373 و اصلاحات و الحاقات بعدی و مستفاد از ماده 271 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 و ملاک تبصره 2 ماده 235 و تبصره یک ماده 296 این قانون نزدیک ترین دادگاه انقلاب واقع در حوزه قضایی آن استان صالح به رسیدگی خواهد بود و لذا نظریه اکثریت قضات محترم دادگستری شهرستان بیله سوار استان اردبیل در حدود فوق الذکر مورد تایید است.

نظر اکثریت:
1- نظر به اینکه مجازات جرم ارتکابی در صلاحیت دادگاه انقلاب با تعدد قضات می باشد و اصل بر صلاحیت این دادگاه است و ماده 271 ق.آ.د.ک استناد بر اصل است و در صورت نبودن دادگاه کیفری دو محل و به لحاظ اینکه در حوزه قضایی بیله سوار دادگاه انقلاب تشکیل نشده است لذا در صلاحیت دادگاه انقلاب مرکز استان خواهد بود.

نظر اقلیت:
دادگاه صالح دادگاه کیفری دو شهرستان همجوار می باشد و دادگاه بخش و دادگاه انقلاب مرکز استان یا دادرس دادگاه انقلاب مستقر در شهرستان صالح به رسیدگی نمی باشد با این توضیح که به صراحت ماده 297 قانون آیین دادرسی کیفری دادگاه انقلاب در مرکز استان تشکیل شده است و صدور ابلاغ برای برخی از دادرسان شهرستان ها به معنی تشکیل دادگاه انقلاب مستقر در شهرستان صالح به رسیدگی به اعتراض به قرار بازداشت نمی باشد از طرفی دیگر نظر به اینکه دادگاه بخش با دادگاه شهرستان هم عرض نمی باشد و نحوه و شکل رسیدگی به شکایت در این دو مرجع تفاوت اساسی دارد لذا دادگاه بخش نیز صالح به رسیدگی نمی باشد و از طرفی دیگر نظر به اینکه قانونگذار در ماده 271 قانون آیین دادرسی کیفری فقط در یک صورت دادگاه انقلاب مرکز را صالح به رسیدگی به قرار بازداشت موقت دانسته است و آن مورد عبارت است از اینکه دادگاه انقلاب در حوزه قضایی دادسرا تشکیل شده باشد و چون در فرض سیوال دادگاه انقلاب در آن حوزه تشکیل نشده است لذا دادگاه انقلاب مرکز نیز صالح به رسیدگی نمی باشد به عبارت دیگر در ذیل ماده اخیرالذکر به صراحت اعلام شده است که اگر دادگاه انقلاب در حوزه قضایی تشکیل نشده باشد (که در فرض سیوال به عقیده ما دادگاه انقلاب تشکیل نشده است) دادگاه کیفری دو صالح به رسیدگی می باشد و با عنایت به اینکه دادگاه کیفری دو شهرستان محل وقوع جرم دادرس دیگری ندارد باید پرونده به دادگاه کیفری دو شهرستان هم عرض ارسال گردد و این موضوع همانند موارد رد دادرس است که در صورت نبود دادرس و به استناد ماده 422 قانون آیین دادرسی کیفری به نزدیکترین مرجع قضایی هم عرض فرستاده می شود با این استدلال و با این تنقیح مناط مذکور دادگاه کیفری دو شهرستان (نه بخش) صالح به رسیدگی می باشد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 271 ـ مرجع حل اختلاف بین دادستان و بازپرس و رسیدگی به اعتراض شاکی یا متهم نسبت به قرارهای قابل اعتراض با دادگاهی است که صلاحیت رسیدگی به آن اتهام را دارد. چنانچه دادگاه انقلاب یا دادگاه کیفری یک در حوزه قضایی دادسرا تشکیل نشده باشد دادگاه کیفری دو محل صالح به رسیدگی است.

مشاهده ماده 271 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 442 ـ در تمام محکومیت های تعزیری در صورتی که دادستان از حکم صادره درخواست تجدید نظر نکرده باشد محکوم علیه می تواند پیش از پایان مهلت تجدید نظرخواهی با رجوع به دادگاه صادرکننده حکم حق تجدید نظرخواهی خود را اسقاط یا درخواست تجدید نظر را مسترد نماید و تقاضای تخفیف مجازات کند. در اینصورت دادگاه در وقت فوق العاده با حضور دادستان به موضوع رسیدگی و تا یک چهارم مجازات تعیین شده را کسر می کند. این حکم دادگاه قطعی است.

مشاهده ماده 442 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 297 ـ دادگاه انقلاب در مرکز هر استان و به تشخیص رییس قوه قضاییه در حوزه قضایی شهرستان ها تشکیل می شود. این دادگاه برای رسیدگی به جرایم موجب مجازات مندرج در بندهای (الف) (ب) (پ) و (ت) ماده (302) این قانون دارای رییس و دو مستشار است که با دو عضو نیز رسمیت دارد. دادگاه برای رسیدگی به سایر موضوعات با حضور رییس یا دادرس علی البدل یا یک مستشار تشکیل می شود. (اصلاحی 24/03/1394) تبصره ـ مقررات دادرسی دادگاه کیفری یک به شرح مندرج در این قانون در دادگاه انقلاب در مواردی که با تعدد قاضی رسیدگی می کند جاری است.

مشاهده ماده 297 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 422 ـ ایراد رد باید تا قبل از صدور رای به عمل آید. هرگاه دادرس آن را بپذیرد از رسیدگی امتناع می کند و رسیدگی به دادرس علی البدل یا شعبه دیگر ارجاع می شود. در صورت نبودن دادرس علی البدل یا شعبه دیگر پرونده برای رسیدگی به نزدیکترین مرجع قضایی هم عرض فرستاده می شود.

مشاهده ماده 422 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 4 – هر حوزه قضائی که دارای بیش از یک شعبه دادگاه عمومی باشد آن شعب به حقوقی و جزائی تقسیم می شوند. دادگاههای حقوقی صرفا به امور حقوقی و دادگاههای جزائی فقط به امور کیفری رسیدگی خواهند نمود. تخصیص شعبی از دادگاههای حقوقی و کیفری برای رسیدگی به دعاوی حقوقی یا جزائی خاص مانند امور خانوادگی و جرائم اطفال با رعایت مصالح و مقتضیات از وظایف و اختیارات رئیس قوه قضائیه است. درصورت ضرورت ممکن است به شعبه جزائی پرونده حقوقی و یا به شعبه حقوقی پرونده جزائی ارجاع شود. تبصره – رسیدگی به جرائمی که مجازات قانونی آنها قصاص نفس یا قصاص عضو یا رجم یا صلب یا اعدام یا حبس ابد است و همچنین رسیدگی به جرائم مطبوعاتی و سیاسی به نحوی که در مواد بعدی ذکر می شود در دادگاه کیفری استان به عمل خواهد آمد. رسیدگی به کلیه اتهامات اعضاء مجمع تشخیص مصلحت نظام شورای نگهبان نمایندگان مجلس شورای اسلامی وزراء و معاونین آنها معاونان و مشاوران روسای سه قوه سفرا دادستان و رئیس دیوان محاسبات دارندگان پایه قضائی استانداران فرمانداران و جرائم عمومی افسران نظامی و انتظامی از درجه سرتیپ و بالاتر و مدیران کل اطلاعات استانها در صلاحیت دادگاه کیفری استان تهران می باشد به استثناء مواردی که در صلاحیت سایر مراجع قضائی است.

مشاهده ماده 4 قانون تشکیل دادگاه های عمومی و انقلاب

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM