نشست قضایی شماره 1398-5848

نشست قضایی شماره 1398-5848

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-5848


کد نشست:
1398-5848

تاریخ برگزاری:
1396/08/09

برگزار شده توسط:
استان قزوین/ شهر قزوین

موضوع:
مسئولیت کیفری راننده سواری متوقف

پرسش:
یک دستگاه سواری پراید در ساعت 2:00 و در حالیکه روشنایی راه کاملا تامین است از پشت به یک دستگاه سواری نیسان که در کنار جاده توقف کرده است برخورد می نماید؛ بر فرض غیرمجاز بودن توقف سواری نیسان ارتکاب تقصیر (به علت عدم هدایت وسیله به شانه خاکی و عدم استفاده از علایم هشدار دهنده) با توجه به مفاد مواد 512 و 528 قانون مجازات اسلامی که معیارهای متفاوتی را به دست می دهند آیا راننده سواری نیسان را در ایجاد حادثه منجر به فوت مسیول کیفری و مدنی می دانید؟

نظر هیئت عالی:
هر چند در ظاهر فرض پرسش با حکم مقرر در ماده 512 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 قابلیت تطبیق را دارد؛ اما تعیین مسیولیت کیفری اشخاص منوط به تحقق شرایط مذکور در قوانین مربوطه است و پاسخگویی به پرسش نیازمند رسیدگی و بررسی موردی و احراز تحقق شرایط قانونی است و امکان اظهارنظر کلی وجود ندارد؛ بنابراین مسیولیت کیفری رانندگان (در فرض پرسش) نیز با توجه به موازین قانونی نظیر مواد 14 17 145 512 و 526 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 قابلیت بررسی را دارد. ضمنا فرض سوال از فرض مذکور در ماده 528 قانون فوق الذکر که ناظر بر اجتماع مباشرین می باشد به نظر خارج است.

نظر اکثریت:
با عنایت به توقف وسیله نقلیه موضوع از شمول ماده 528 ق.م.ا. خارج و تحت شمول ماده 526 است. هر دو وسیله راننده آنها به میزان تقصیر مسیول هستند.

نظر اقلیت:
موضوع حادثه رانندگی محسوب و لهذا مشمول ماده 528 ق.م.ا است و صرف نظر از میزان تقصیر و با توجه به اینکه راننده سواری پراید مقصر اعلام شده است هر دو راننده مقصر هر یک به میزان پنجاه درصد مسیول خسارات ایجاد شده می باشند.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 512 ـ هرگاه شخصی در محل هایی که توقف در آنها مجاز نیست توقف نماید یا شیء و یا حیوانی را در این قبیل محل ها مستقر سازد یا چیز لغزندهای در آن قرار دهد و دیگری بدون توجه به آنها در اثر برخورد یا لغزش مصدوم شود یا فوت کند یا خسارت مالی ببیند شخص متوقف یا کسی که آن شیء یا حیوان را مستقر نموده یا راه را لغزنده کرده است ضامن دیه و سایر خسارات می باشد مگر آنکه عابر با وسعت راه و محل عمدا با آن برخورد کند که در این صورت نه فقط خسارت به او تعلق نمی گیرد بلکه عهده دار خسارت وارده نیز می شود.

مشاهده ماده 512 قانون مجازات اسلامی

ماده 528 ـ هرگاه در اثر برخورد دو وسیله نقلیه زمینی آبی یا هوایی راننده یا سرنشینان آنها کشته شوند یا آسیب ببینند درصورت انتساب برخورد به هر دو راننده هر یک مسوول نصف دیه راننده مقابل و سرنشینان هر دو وسیله نقلیه است و چنانچه سه وسیله نقلیه با هم برخورد کنند هر یک از رانندگان مسوول یک سوم دیه راننده های مقابل و سرنشینان هر سه وسیله نقلیه می باشد و به همین صورت در وسایل نقلیه بیشتر محاسبه می شود و هرگاه یکی از طرفین مقصر باشد به گونه ای که برخورد به او مستند شود فقط او ضامن است.

مشاهده ماده 528 قانون مجازات اسلامی

ماده 526 ـ هرگاه دو یا چند عامل برخی به مباشرت و بعضی به تسبیب در وقوع جنایتی تاثیر داشته باشند عاملی که جنایت مستند به اوست ضامن است و چنانچه جنایت مستند به تمام عوامل باشد به طور مساوی ضامن می باشند مگر تاثیر رفتار مرتکبان متفاوت باشد که در این صورت هریک به میزان تاثیر رفتارشان مسوول هستند. در صورتی که مباشر در جنایت بی اختیار جاهل صغیر غیرممیز یا مجنون و مانند آنها باشد فقط سبب ضامن است.

مشاهده ماده 526 قانون مجازات اسلامی

ماده 14 ـ مجازات های مقرر در این قانون چهار قسم است: الف ـ حد ب ـ قصاص پ ـ دیه ت ـ تعزیر تبصره ـ چنانچه رابطه علیت بین رفتار شخص حقوقی و خسارت وارد شده احراز شود دیه و خسارت قابل مطالبه خواهد بود. اعمال مجازات تعزیری بر اشخاص حقوقی مطابق ماده (20) خواهد بود.

مشاهده ماده 14 قانون مجازات اسلامی

ماده 17 ـ دیه اعم از مقدر و غیرمقدر مالی است که در شرع مقدس برای ایراد جنایت غیرعمدی بر نفس اعضاء و منافع و یا جنایت عمدی در مواردی که به هر جهتی قصاص ندارد به موجب قانون مقرر می شود.

مشاهده ماده 17 قانون مجازات اسلامی

ماده 145 ـ تحقق جرایم غیر عمدی منوط به احراز تقصیر مرتکب است. در جنایات غیرعمدی اعم از شبه عمدی و خطای محض مقررات کتاب قصاص و دیات اعمال می شود. تبصره ـ تقصیر اعم از بی احتیاطی و بی مبالاتی است. مسامحه غفلت عدم مهارت و عدم رعایت نظامات دولتی و مانند آنها حسب مورد از مصادیق بی احتیاطی یا بی مبالاتی محسوب می شود.

مشاهده ماده 145 قانون مجازات اسلامی

ماده 528 - اگر شخص ثالثی قبل از این که زمین مورد مزارعه تسلیم عامل شود آن را غصب کند عامل مختار بر فسخ می شود ولی اگر غصب بعد از تسلیم واقع شود حق فسخ ندارد.

مشاهده ماده 528 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM