نشست قضایی شماره 1398-6167

نشست قضایی شماره 1398-6167

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6167


کد نشست:
1398-6167

تاریخ برگزاری:
1397/08/05

برگزار شده توسط:
استان اصفهان/ شهر فریدونشهر

موضوع:
ایراد صدمه بدنی غیرعمدی در رانندگی با تقصیر سه نفر

پرسش:
در بزه بی احتیاطی در امر رانندگی منجر به ایراد صدمه بدنی غیر عمدی دادسرا در مورد شخص الف و ب کیفرخواست صادر نموده و برای شخص ج قرار منع تعقیب صادر و قطعی شده است. حال اگر دادگاه با انجام کارشناسی سه نفره شخص ج را هم مقصر بداند چه تصمیمی در خصوص وی اتخاذ می کند؟

نظر هیئت عالی:
با توجه به اینکه به موجب بند الف ماده 235 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 و اصلاحات و الحاقات بعدی صدور کیفرخواست از موارد شروع به رسیدگی در دادگاه کیفری است بنابراین در فرض مطروحه دادگاه کیفری مکلف به رسیدگی بوده و صدور قرار منع تعقیب معنونه (نسبت به شخص ج) مانع از رسیدگی دادگاه نسبت به رفتار سایر متهمان که منتهی به صدور قرار جلب به دادرسی و صدور کیفرخواست گردیده است نمی باشد. در چنین مواردی تشخیص میزان مسیولیت کیفری متهم با توجه به محتویات پرونده و تحقیقات معموله به نظر دادگاه خواهد بود. بنابراین نظریه اقلیت قضات محترم دادگستری شهرستان اصفهان در نتیجه مورد تایید است.

نظر اکثریت:
با توجه به این که با انجام کارشناسی سه نفره و قبول آن توسط قاضی دادگاه دلیل جدیدی در پرونده کشف شده است باید حسب مفاد ماده 278 قانون آیین دادرسی کیفری اقدام شود در واقع علم قاضی ناشی از انجام کارشناسی به عنوان یک دلیل تلقی می گردد. به عبارتی در فرض سوال که موضوع در دادسرا قطعی شده است مراتب به دادستان اعلام می شود تا با توجه به کشف دلیل جدید نسبت به رسیدگی اقدام شود.

نظر اقلیت:
با توجه به قطعی شدن قرار منع تعقیب امکان رسیدگی مجدد در خصوص شخص ج وجود ندارد و شاید بتوان در فروضی از طریق حقوقی اقدام نمود و راه حلی برای رسیدگی مجدد با وصف بیان شده وجود ندارد.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 235 ـ متهم کفیل و وثیقه گذار می توانند در موارد زیر ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ دستور دادستان درباره اخذ وجه التزام وجه الکفاله و یا ضبط وثیقه اعتراض کنند. مرجع رسیدگی به این اعتراض دادگاه کیفری دو است: الف ـ هرگاه مدعی شوند در اخذ وجه التزام و وجه الکفاله و یا ضبط وثیقه مقررات مربوط رعایت نشده است. ب ـ هرگاه مدعی شوند متهم در موعد مقرر حاضر شده یا او را حاضر کرده‏اند یا شخص ثالثی متهم را حاضر کرده است. پ ـ هرگاه مدعی شوند به جهات مذکور در ماده (178) این قانون متهم نتوانسته حاضر شود یا کفیل و وثیقه گذار به یکی از آن جهات نتوانسته اند متهم را حاضر کنند. ت ـ هرگاه مدعی شوند پس از صدور قرار قبولی کفالت یا التزام معسر شده‏اند. ث ـ هرگاه کفیل یا وثیقه گذار مدعی شوند تسلیم متهم به علت فوت او در مهلت مقرر ممکن نبوده است. تبصره 1 ـ دادگاه در تمام موارد فوق خارج از نوبت و بدون رعایت تشریفات دادرسی به شکایت رسیدگی می کند. رای دادگاه قطعی است. تبصره 2 ـ مرجع رسیدگی به اعتراض نسبت به دستور رئیس یا دادرس دادگاه عمومی بخش دادگاه کیفری دو نزدیکترین شهرستان آن استان است. تبصره 3 ـ در خصوص بند(ت) دادگاه به ادعای اعسار متهم یا کفیل رسیدگی و در صورت احراز اعسار آنان به معافیت آنان از پرداخت وجه التزام یا وجه الکفاله حکم می کند.

مشاهده ماده 235 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 278 ـ هرگاه به علت جرم نبودن عمل ارتکابی قرار منع تعقیب صادر و به هر دلیل قطعی شود نمی توان بار دیگر متهم را به همان اتهام تعقیب کرد. هرگاه به علت فقدان یا عدم کفایت دلیل قرار منع تعقیب صادر و در دادسرا قطعی شود نمی توان بار دیگر متهم را به همان اتهام تعقیب کرد مگر پس از کشف دلیل جدید که در این صورت با نظر دادستان برای یکبار قابل تعقیب است و اگر این قرار در دادگاه قطعی شود پس از کشف دلیل جدید به درخواست دادستان می‏توان او را برای یکبار با اجازه دادگاه صالح برای رسیدگی به اتهام تعقیب کرد. در صورتی که دادگاه تعقیب مجدد را تجویز کند بازپرس مطابق مقررات رسیدگی می کند.

مشاهده ماده 278 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM