نشست قضایی شماره 1399-7647

نشست قضایی شماره 1399-7647

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7647


کد نشست:
1399-7647

تاریخ برگزاری:
1398/12/12

برگزار شده توسط:
استان هرمزگان/ شهر بندر عباس

موضوع:
تاثیر نوع دستور قضایی در تشخیص صلاحیت محاکم رسیدگی به جرایم اعضای نیروهای مسلح

پرسش:
مطابق تبصره 4 ماده 597 قانون آیین دادرسی کیفری جرم در راستای اجرای دستور مقام قضایی جرم در مقابل ضابط محسوب و در صلاحیت دادسرای عمومی است.

نظر هیئت عالی:
پرسش در خصوص صلاحیت مطرح گردیده و در مقام ارزیابی رفتار که امری ماهیتی است نمی باشیم نتیجتا رفتار مرتکب از حیث مرجع صالح دادسرای عمومی و انقلاب است و جرم در مقام ضابط محسوب می گردد.

نظر اکثریت:
باتوجه به مواد 28 قانون آیین دادرسی کیفری ؛ ظابطان دادگستری مامورانی هستند که.. .. به موجب قانون اقدام می کنند و طبق تبصره 4 ماده 597 ؛ جرم در مقام ضابط دادگستری جرمی است که ضابطان در حین انجام وظایف قانونی خود.. . و یا در راستای اجرای دستور مقام قضایی دادگستری مرتکب می شود.

نظر اقلیت:
"جرم در راستای دستور مقام قضایی" جرم در مقام ضابط محسوب می شود. به نظر می رسد دستور مقام قضایی رابطه مستقیمی با جرم حادث شده ندارد ولی برای مامور شرایطی ایجاد می کند و او را در مقام و موقعیتی قرار می دهد که موقعیت اجرای وظایف خاص نظامی نیست. لذا به لحاظ عدم موضوعیت دستور و عدم رابطه مستقیم آن با جرم ایجاد شده به نظر می رسد دستور تاریخ گذشته و دستور قاضی حوزه دیگر هم شامل می شود علیهذا جرم در صلاحیت دادسرای عمومی است.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی

کلمات کلیدی:

مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 597 ـ به جرایم مربوط به وظایف خاص نظامی و انتظامی اعضای نیروهای مسلح به جز جرایم در مقام ضابط دادگستری در سازمان قضایی رسیدگی می شود. تبصره 1 ـ رسیدگی به جرایمی که امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری اجازه فرموده اند در دادگاهها و دادسراهای سازمان قضایی نیروهای مسلح رسیدگی شود مادامی که از آن عدول نشده در صلاحیت این سازمان است. تبصره 2 ـ منظور از جرایم مربوط به وظایف خاص نظامی و انتظامی جرایمی است که اعضای نیروهای مسلح در ارتباط با وظایف و مسوولیت های نظامی و انتظامی که طبق قانون و مقررات به عهده آنان است مرتکب گردند. تبصره 3 ـ رهایی از خدمت مانع رسیدگی به جرایم زمان اشتغال در دادگاه نظامی نمی شود. تبصره 4 ـ جرم در مقام ضابط دادگستری جرمی است که ضابطان در حین انجام وظایف قانونی خود در ارتباط با جرایم مشهود و یا در راستای اجرای دستور مقام قضایی دادگستری مرتکب می شوند.

مشاهده ماده 597 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 28 ـ ضابطان دادگستری مامورانی هستند که تحت نظارت و تعلیمات دادستان در کشف جرم حفظ آثار و علائم و جمعآوری ادله وقوع جرم شناسایی یافتن و جلوگیری از فرار و مخفی شدن متهم تحقیقات مقدماتی ابلاغ اوراق و اجرای تصمیمات قضایی به موجب قانون اقدام می کنند.

مشاهده ماده 28 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM