نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1396/11/25

برگزار شده توسط:
استان اصفهان/ شهر اصفهان

موضوع:
بررسی ماده 341 قانون آیین دادرسی کیفری

پرسش:
مطابق ماده 341 ق. آ. د. ک الف ) آیا مهلت زمان مقرر در ماده و اینکه اقدامات باید قبل از شروع رسیدگی باشد ناظر و شامل اعلام نقص تحقیقات از سوی دادگاه به دادسرا هم می باشد یا خیر؟ ب ) آن قسمت از ماده که بیان می کند (( یا موارد جدیدی پس از پایان تحقیقات کشف شود که مستلزم انجام تحقیق شود )) منظور از پایان تحقیقات کدام تحقیقات است؟ تحقیقاتی که دادسرا اولا و در راستای وظایف ذاتی خود انجام داده است یا تحقیقاتی که دادسرا پس از اعلام نقص از سوی دادگاه انجام داده است یا تحقیقات خود دادگاه؟ ج ) تا چند مرتبه دادگاه می تواند پرونده را برای رفع نقص به دادسرا اعاده نماید؟

نظر هیئت عالی:
الف و ب - نظر اکثریت قضات محترم دادگستری استان اصفهان مورد تایید است.

نظر اکثریت:
جواب الف: قانونگذار در ماده یاد شده برای ارتباط بخش دوم با بخش اول از عبارت «هم چنین» استفاده کرده که از نظر نگارشی و موازین تفسیری برای عطف مابعد به ما قبل و تسری حکم ما قبل به ما بعد استفاده می شود. از طرفی دلیلی برای خروج و استثناء اعلام نقایص تحقیق از مهلت یک ماهه و قبل از شروع به رسیدگی وجود ندارد و استثناء این بخش از حکم کلی ماده نیز خلاف موازین تفسیری است.

نظر اقلیت:
ظرف زمانی مذکور در ماده 341 ناظر به نقص تحقیقات نیست و مربوط به موارد مذکور در قبل از آن است و هیچ ضمانت اجرایی ندارد و دادگاه می تواند پرونده را خارج از مهلت یک ماهه و به دفعات جهت رفع نقص اعاده نماید.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 266 ـ چنانچه دادستان تحقیقات بازپرس را کامل نداند صرفا مواردی را که برای کشف حقیقت لازم است به تفصیل و بدون هرگونه ابهام در پرونده درج می کند و تکمیل آن را میخواهد. در این صورت بازپرس مکلف به انجام این تحقیقات است. تبصره ـ هرگونه درخواست تکمیل تحقیقات که برای کشف حقیقت لازم نباشد موجب محکومیت انتظامی تا درجه سه است.

مشاهده ماده 266 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 274 ـ دادگاه در صورتی که اعتراض شاکی به قرار منع یا موقوفی تعقیب را موجه بداند آن را نقض و قرار جلب به دادرسی صادر می کند. در مواردی که به نظر دادگاه تحقیقات دادسرا کامل نباشد بدون نقض قرار می تواند تکمیل تحقیقات را از دادسرا بخواهد یا خود اقدام به تکمیل تحقیقات کند. موارد نقص تحقیق باید به تفصیل و بدون هرگونه ابهام در تصمیم دادگاه قید شود. در صورت نقض قرار اناطه توسط دادگاه بازپرس تحقیقات خود را ادامه می دهد.

مشاهده ماده 274 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 341 ـ هرگاه پرونده با کیفرخواست به دادگاه ارجاع شود دادگاه مکلف است بدون تعیین وقت رسیدگی حداکثر ظرف یکماه پرونده را بررسی و چنانچه خود را صالح به رسیدگی نداند یا مورد را از موارد منع یا موقوفی تعقیب تشخیص دهد حسب مورد اتخاذ تصمیم کند. همچنین در صورتی که دادگاه تحقیقات را ناقص بداند یا موارد جدیدی پس از پایان تحقیقات کشف شود که مستلزم انجام تحقیق باشد دادگاه با ذکر دقیق موارد تکمیل تحقیقات را از دادسرای مربوط درخواست یا خود اقدام به تکمیل تحقیقات می کند. در مورد اخیر و همچنین در مواردی که پرونده به طور مستقیم در دادگاه مطرح می شود انجام تحقیقات مقدماتی توسط دادگاه باید طبق مقررات مربوط صورت گیرد.

مشاهده ماده 341 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 342 ـ در غیر موارد مذکور در مواد (340) و (341) این قانون دادگاه با تعیین وقت رسیدگی و ابلاغ آن به شاکی یا مدعی خصوصی متهم وکیل یا وکلای آنان دادستان و سایر اشخاصی که باید در دادگاه حاضر شوند آنان را برای شرکت در جلسه رسیدگی احضار می کند. تصویر کیفرخواست برای متهم فرستاده می شود. تبصره ـ در دعاوی مربوط به مطالبه خسارت موضوع ماده (260) این قانون و ماده (30) قانون نظارت بر رفتار قضات مصوب 17/7/1390 و مواردی که دیه از بیت المال مطالبه می شود دادگاه موظف است از دستگاه پرداخت کننده دیه یا خسارت به منظور دفاع از حقوق بیت المال برای جلسه رسیدگی دعوت نماید. دستگاه مذکور حق تجدیدنظرخواهی از رای را دارد. (الحاقی 24/03/1394)

مشاهده ماده 342 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM