نشست قضایی شماره 1399-6887

نشست قضایی شماره 1399-6887

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-6887


کد نشست:
1399-6887

تاریخ برگزاری:
1398/03/26

برگزار شده توسط:
استان تهران/ شهر پردیس

موضوع:
انتقال چک برگشتی

پرسش:
شخص الف دارنده یک فقره چک چک را بعد از برگشت به شخص ب منتقل می نماید چند نفر قبل از شخص به عنوان ظهر نویس وضامن وجود دارد

نظر هیئت عالی:
انتقال چک بعد از صدور گواهی عدم پرداخت بانک محال علیه بلا مانع است؛ لیکن با توجه به ماده 315 قانون تجارت و رای وحدت رویه شماره 536- 10/7/69 دارنده چک شخصی است که ظرف مهلت قانونی گواهی نامه عدم پرداخت دریافت نموده باشد؛ بنابراین دارنده ای که با ظهر نویسی چک را دریافت کرده دارای حقوق دارنده قبلی (دریافت کننده گواهی عدم پرداخت) نمی باشد و مشمول مقررات قانونی است؛ مگر اینکه بر اساس مواد 270 و 271 قانون تجارت عمل نموده باشد که در این مطابق مقررات ماده 249 قانون تجارت صورت دارای تمام حقوق و وظایف دارنده سند تجاری است و ظهر نویسی (شخص الف در فرض سوال) مشمول مسیولیت مقرر در ماده 249 قانون مذکور خواهد شد.

نظر اکثریت:
این انتقال یک نوع ظهرنویسی است چون قانون تجارت و قانون چک به صورت مطلق بیان داشته اند که که اسناد تجاری با ظهر نویسی یا حتی بدون ظهر نویسی به دیگری قابل انتقال است و قید نشده که این انتقال فقط تا قبل از واخواست می باشد بنابراین شخص ب دارنده قانونی چک و دارای کلیه امتیازات سند تجاری می باشد.

نظر اقلیت:
انتقال چک منع قانونی ندارد اما با توجه به اینکه فرایند اسناد تجاری باصدور شروع و با قبول و ظهر نویسی و ضمانت عند الاقتضا حسب مورد ادامه و در نهایت با واخواست این فرایند خاتمه پیدا می نماید لذا این انتقال نمی تواند ظهر نویسی باشد و باتوجه به اینکه مقررات شکلی در اسناد تجاری حایز اهمیت خاص است لذا این انتقال یک نوع انتقال تابع قانون مدنی می باشد و این انتقال مشمول ماده 10 قانون مدنی می باشد و شخص ب در واقع قایم مقام شخص الف می باشد و شخص الف ظهر نویس نیست تادر برابر شخص ب خود نیز مسول باشد.

مبحث:
قانون مدنی , قانون تجارت

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 10 - قراردادهای خصوصی نسبت به کسانی که آن را منعقد نموده اند در صورتی که مخالف صریح قانون نباشد نافذ است.

مشاهده ماده 10 قانون مدنی

ماده 249 ـ برات دهنده کسی که برات را قبول کرده و ظهرنویسها در مقابل دارنده برات مسئولیت تضامنی دارند. دارنده برات در صورت عدم تادیه و اعتراض می تواند به هر کدام از آنها که بخواهد منفردا یا به چند نفر یا به تمام آنها مجتمعا رجوع نماید. همین حق را هر یک از ظهرنویسها نسبت به برات دهنده و ظهرنویسهای ماقبل خود دارد. اقامه دعوی بر علیه یک یا چند نفر از مسئولین موجب اسقاط حق رجوع به سایر مسئولیت برات نیست. اقامه کننده دعوی ملزم نیست ترتیب ظهرنویسی را از حیث تاریخ رعایت کند. ضامنی که ضمانت برات دهنده یا محال علیه یا ظهرنویسی را کرده فقط با کسی مسئولیت تضامنی دارد که از او ضمانت نموده است.

مشاهده ماده 249 قانون تجارت

ماده 315 ـ اگر چک در همان مکانی که صادر شده است باید تادیه گردد دارنده چک باید در ظرف پانزده روز از تاریخ صدور وجه آن را مطالبه کند و اگر از یک نقطه به نقطه دیگر ایران صادر شده باشد باید در ظرف چهل و پنج روز از تاریخ صدور چک مطالبه شود. اگر دارنده چک در ظرف مواعد مذکوره در این ماده پرداخت وجه آن را مطالبه نکند دیگر دعوی او بر علیه ظهرنویس مسموع نخواهد بود و اگر وجه چک به سببی که مربوط به محال علیه است از بین برود دعوی دارنده چک بر علیه صادرکننده نیز در محکمه مسموع نیست.

مشاهده ماده 315 قانون تجارت

ماده 270 ـ هر شخص ثالثی می تواند از طرف برات دهنده یا یکی از ظهرنویسها وجه برات اعتراض شده را کارسازی نماید. دخالت شخص ثالث و پرداخت وجه باید در اعتراض نامه یا در ذیل آن قید شود.

مشاهده ماده 270 قانون تجارت

ماده 271 ـ شخص ثالثی که وجه برات را پرداخته دارای تمام حقوق و وظایف دارنده برات است.

مشاهده ماده 271 قانون تجارت

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM