نشست قضایی شماره 1399-7444

نشست قضایی شماره 1399-7444

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7444


کد نشست:
1399-7444

تاریخ برگزاری:
1398/10/12

برگزار شده توسط:
استان کردستان/ شهر کامیاران

موضوع:
تکلیف دادگاه به صدور قرار تامین کیفری در جرائم تعزیری درجه هفت و هشت موضوع ماده 340 قانون آئین دادرسی کیفری

پرسش:
برابر مقررات ماده 217 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 با اصلاحات بعدی پس از تفهیم اتهام و تحقیق لازم از متهم در صورت وجود دلیل کافی حسب مورد یکی از قرار های ده گانه موضوع ماده مزبور باید صادر شود و از طرفی برابر بند ب ماده 340 قانون مارالذکر در خصوص جرایم تعزیری درجه هفت و هشت مقرر گردیده است که در صورت حضور اصحاب دعوا و عدم درخواست مهلت از دادگاه دادگاه با تشکیل جلسه رسمی مبادرت به رسیدگی می کند. در صورت عدم حضور اصحاب دعوا یا درخواست مهلت از سوی اصحاب دعوی حاضر در جلسه دادگاه با اخذ تامین مناسب از متهم وقت رسیدگی تعیین و مراتب به طرفین ابلاغ می گردد.

نظر هیئت عالی:
نظریه اکثریت قضات محترم دادگستری شهرستان کامیاران با اضافه کردن این مطلب که مطابق تبصره یک ماده 247 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 در جرایم تعزیری درجه هفت و هشت در صورت ارایه تضمین لازم برای جبران خسارات وارده مقام قضایی میتواند فقط به صدور قرار نظارت قضایی اکتفا کند.

نظر اکثریت:
برابر مقررات ماده 217 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 با اصلاحات و الحاقات بعدی پس از تفهیم اتهام مقام قضایی در صورت وجود دلیل کافی مکلف به صدور یکی از قرار تامین کیفری ده گانه موضوع ماده فوق الذکر می باشد. قانونگذار در ماده 340 قانون اخیرالذکر در مقام بیان قرار تامین کیفری نبوده است که بخواهد به دادگاه تکلیف نماید که تامین کیفری از متهم اخذ نماید قسمت اخیر ماده 341 نیز در انجام تحقیقات مقدماتی توسط دادگاه در پرونده های مطرح شده مستقیم در دادگاه طبق قانون تاکید دارد یکی از الزامات قانونی در رسیدگی به اتهام متهم اخذ تامین کیفری کمتر باشد لذا دادگاه در جرایم تعزیری درجه هفت و هشت موضوع ماده 340 مکلف به اخذ تامین کیفری از متهم حسب مقررات ماده 217 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 با اصلاحات بعدی می باشد.

نظر اقلیت:
ماده 340 قانون آیین دادرسی کیفری با اصلاحات بعدی تکلیفی به اخذ تامین توسط دادگاه نکرده است. دادگاه تکلیفی به اخذ تامین ندارد اما دادگاه می تواند به تشخیص خود مبادرت به اخذ تامین نماید.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 217 ـ به منظور دسترسی به متهم و حضور به موقع وی جلوگیری از فرار یا مخفی شدن او و تضمین حقوق بزه دیده برای جبران ضرر و زیان وی بازپرس پس از تفهیم اتهام و تحقیق لازم در صورت وجود دلایل کافی یکی از قرارهای تامین زیر را صادر می کند: الف ـ التزام به حضور با قول شرف ب ـ التزام به حضور با تعیین وجه التزام پ ـ التزام به عدم خروج از حوزه قضایی با قول شرف ت ـ التزام به عدم خروج از حوزه قضایی با تعیین وجه التزام ث ـ التزام به معرفی نوبه‏ای خود بهصورت هفتگی یا ماهانه به مرجع قضایی یا انتظامی با تعیین وجه التزام ج ـ التزام مستخدمان رسمی کشوری یا نیروهای مسلح به حضور با تعیین وجه التزام با موافقت متهم و پس از اخذ تعهد پرداخت از محل حقوق آنان از سوی سازمان مربوط چ ـ التزام به عدم خروج از منزل یا محل اقامت تعیین شده با موافقت متهم با تعیین وجه التزام از طریق نظارت با تجهیزات الکترونیکی یا بدون نظارت با این تجهیزات ح ـ اخذ کفیل با تعیین وجه الکفاله خ ـ اخذ وثیقه اعم از وجه نقد ضمانت‏نامه بانکی مال منقول یا غیرمنقول د ـ بازداشت موقت با رعایت شرایط مقرر قانونی تبصره 1 ـ در صورت امتناع متهم از پذیرش قرار تامین مندرج در بند (الف) قرار التزام به حضور با تعیین وجه التزام صادر و در صورت امتناع از پذیرش قرارهای مندرج در بندهای (ب) (پ) (ت) و (ث) قرار کفالت صادر می شود. تبصره 2 ـ در مورد بندهای (پ) و (ت) خروج از حوزه قضایی با اجازه قاضی ممکن است. تبصره 3 ـ در جرایم غیرعمدی در صورتی که به تشخیص مقام قضایی تضمین حقوق بزه دیده به طریق دیگر امکان‏پذیر باشد صدور قرار کفالت و وثیقه جایز نیست.

مشاهده ماده 217 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 241 ـ هرگاه علت بازداشت مرتفع شود و موجب دیگری برای ادامه آن نباشد بازپرس با موافقت دادستان فوری از متهم رفع بازداشت می کند. در صورت مخالفت دادستان با تصمیم بازپرس حل اختلاف با دادگاه صالح است. اگر متهم نیز موجبات بازداشت را مرتفع بداند می تواند فک قرار بازداشت یا تبدیل آن را از بازپرس تقاضا کند. بازپرس به طور فوری و حداکثر ظرف پنج روز به طور مستدل راجع به درخواست متهم اظهارنظر می کند. در صورت رد درخواست مراتب در پرونده ثبت و قرار رد به متهم ابلاغ می شود و متهم می تواند ظرف ده روز به آن اعتراض کند. متهم در هر ماه فقط یکبار می تواند این درخواست را مطرح کند.

مشاهده ماده 241 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 247 ـ بازپرس می تواند متناسب با جرم ارتکابی علاوه بر صدور قرار تامین قرار نظارت قضایی را که شامل یک یا چند مورد از دستورهای زیر است برای مدت معین صادر کند: الف ـ معرفی نوبه‏ای خود به مراکز یا نهادهای تعیین شده توسط بازپرس ب ـ منع رانندگی با وسایل نقلیه موتوری پ ـ منع اشتغال به فعالیت های مرتبط با جرم ارتکابی ت ـ ممنوعیت از نگهداری سلاح دارای مجوز ث ـ ممنوعیت خروج از کشور تبصره 1 ـ در جرایم تعزیری درجه هفت و هشت در صورت ارائه تضمین لازم برای جبران خسارات وارده مقام قضایی می تواند فقط به صدور قرار نظارت قضایی اکتفاء کند. تبصره 2 ـ قرارهای موضوع این ماده ظرف ده روز قابل اعتراض در دادگاه صالح است. چنانچه این قرار توسط دادگاه صادر شود ظرف ده روز قابل اعتراض در دادگاه تجدید نظر استان می باشد.

مشاهده ماده 247 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 340 ـ جرایم تعزیری درجه هفت و هشت به طور مستقیم در دادگاه مطرح می شود. در این مورد و سایر مواردی که پرونده به طور مستقیم در دادگاه مطرح می شود دادگاه پس از انجام تحقیقات به ترتیب زیر اقدام می کند: الف ـ چنانچه دادگاه خود را صالح به رسیدگی نداند قرار عدم صلاحیت صادر می کند و اگر مورد را از موارد منع یا موقوفی تعقیب بداند حسب مورد اتخاذ تصمیم می کند. ب ـ در غیر موارد مذکور در بند (الف) چنانچه اصحاب دعوی حاضر باشند و درخواست مهلت نکنند دادگاه با تشکیل جلسه رسمی مبادرت به رسیدگی می کند. در صورتیکه اصحاب دعوی حاضر نباشند یا برای تدارک دفاع یا تقدیم دادخواست ضرر و زیان درخواست مهلت کنند دادگاه با اخذ تامین متناسب از متهم وقت رسیدگی را تعیین و مراتب را به اصحاب دعوی و سایر اشخاصی که باید در دادگاه حاضر شوند ابلاغ می کند.

مشاهده ماده 340 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 340 ـ لازم نیست اداءکننده سوگند شاهد ارتکاب جنایت بوده باشد و علم وی به آنچه بر آن سوگند یاد می کند کافی است. همچنین لازم نیست قاضی منشا علم اداءکننده سوگند را بداند و ادعای علم از سوی اداکننده سوگند تا دلیل معتبری برخلاف آن نباشد معتبر است. در هر صورت تحقیق و بررسی مقام قضایی از اداءکننده سوگند بلامانع است.

مشاهده ماده 340 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM