نشست قضایی شماره 1398-6493

نشست قضایی شماره 1398-6493

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6493


کد نشست:
1398-6493

تاریخ برگزاری:
1397/11/15

برگزار شده توسط:
استان اصفهان/ شهر اصفهان

موضوع:
بررسی امکان تخفیف قرار تامین منتهی به بازداشت برای شخصی که در حال تحمل حبس مرتکب جرم دیگری شود

پرسش:
شخصی که در زندان در حال تحمل حبس می باشد جرمی مرتکب شده (مثلا مقدار یک گرم هرویین از وی کشف می شود) و نامبرده به دادسرای انقلاب معرفی که بازپرس دادسرای انقلاب تحقیق و برای نامبرده قرار تامین کفالت صادر و به لحاظ عجز از معرفی کفیل به زندان معرفی می شود و به لحاظ عدم تکمیل تحقیقات پرونده در طول یک ماه منتهی به صدور قرار نمی شود و زمان ابقاء قرار تامین رسیده است. حال آیا باید نسبت به قرار تامین موصوف تخفیف قایل شد و موجبات آزادی متهم از این قرار فراهم شود؟ یا اینکه چون نامبرده در حال تحمل حبس محکومیت های قبلی می باشد هنوز نوبت به محاسبه این مدت بازداشت برای بزه ارتکابی نرسیده است و نیازی به تخفیف قرار تامین صادره نمی باشد؟ لازم به ذکر است که فرض مذکور در صورتی است که مدت بازداشت از حداقل میزان مجازات بزه موصوف بیشتر شود.

نظر هیئت عالی:
با توجه به تصریح صدر ماده 242 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 دایر بر اینکه «به علت صدور قرار تامین متهم در بازداشت بماند» محرز می گردد که لزوم فک یا تخفیف قرار تامین متهم در صورتی است که علت بازداشت متهم قرار تامین صادره باشد و نه امر دیگری و بنابراین در فرض سوال که متهم به لحاظ محکومیت قطعی در حبس و در حال تحمل آن می باشد صدور قرار تامین در مورد وی به لحاظ اتهام اخیر نگهداری مواد مخدر علت بازداشت وی نمی باشد تا از این حیث تکلیفی متوجه بازپرس در فک یا تخفیف قرار تامین مذکور باشد بنابراین نظریه اقلیت قضات محترم دادگستری شهرستان اصفهان موجه و مورد تایید است.

نظر اکثریت:
با عنایت به مفاد ماده 242 قانون آیین دادرسی کیفری و اینکه مدت بازداشت متهم به لحاظ عجز از معرفی کفیل یا وثیقه نباید از حداقل مجازات بزه ارتکابی بیشتر شود و همچنین شاید از بزهی که به علت آن در بازداشت می باشد آزاد شده ولی زندان به شعبه مراتب را اعلام ننموده باشد لذا باید در زمان ابقاء نسبت به تخفیف و تبدیل قرار تامین اقدام نماید.

نظر اقلیت:
نظر به اینکه متهم در حال سپری کردن محکومیت قبلی خود می باشد و تا زمانی که آن مدت سپری و منقضی نشود نوبت به احتساب مدت بازداشتی وی جهت بزه ارتکابی جدید نمی رسد لذا شعبه تکلیفی در خصوص تخفیف یا تبدیل قرار تامین صادره ندارد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 242 ـ هرگاه در جرایم موضوع بندهای (الف) (ب) (پ) و (ت) ماده (302) این قانون تا دو ماه و در سایر جرایم تا یک ماه به علت صدور قرار تامین متهم در بازداشت بماند و پرونده اتهامی او منتهی به تصمیم نهائی در دادسرا نشود بازپرس مکلف به فک یا تخفیف قرار تامین است. اگر علل موجهی برای بقای قرار وجود داشته باشد با ذکر علل مزبور قرار ابقاء و مراتب به متهم ابلاغ می شود. متهم می تواند از این تصمیم ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ به دادگاه صالح اعتراض کند. فک یا تخفیف قرار بدون نیاز به موافقت دادستان انجام می شود و ابقای تامین باید به تایید دادستان برسد و در صورت مخالفت دادستان حل اختلاف با دادگاه صالح است. فک تخفیف یا ابقای بازداشت موقت باید به تایید دادستان برسد و در صورت مخالفت دادستان حل اختلاف با دادگاه صالح است. هرگاه بازداشت متهم ادامه یابد مقررات این ماده حسب مورد هر دو ماه یا هر یک ماه اعمال می شود. به هرحال مدت بازداشت متهم نباید از حداقل مجازات حبس مقرر در قانون برای آن جرم تجاوز کند و در هر صورت در جرایم موجب مجازات سلب حیات مدت بازداشت موقت از دو سال و در سایر جرایم از یکسال تجاوز نمی کند. تبصره 1 ـ نصاب حداکثر مدت بازداشت شامل مجموع قرارهای صادره در دادسرا و دادگاه است و سایر قرارهای منتهی به بازداشت متهم را نیز شامل می شود. تبصره 2 ـ تکلیف بازپرس به اظهارنظر درباره درخواست متهم موضوع ماده (241) این قانون در صورتی است که وفق این ماده نسبت به قرار اظهارنظر نشده باشد.

مشاهده ماده 242 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM