نشست قضایی شماره 1400-7960

نشست قضایی شماره 1400-7960

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-7960


کد نشست:
1400-7960

تاریخ برگزاری:
1398/07/08

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر اقلید

موضوع:
تعیین وکیل تسخیری در تحقیقات مقدماتی

پرسش:
درصورتی که پرونده با قرار جلب به دادرسی به دادگاه کیفری یک ارسال و دادگاه کیفری یک به علت عدم تعیین وکیل تسخیری پرونده را جهت رفع نقص به دادسرا اعاده نماید آیا تحقیقات سابق بازپرس از جمله تفهیم اتهام بی اعتبار می باشد و باید تجدید گردد؟

نظر هیئت عالی:
نظریه شماره 316/98/7 مورخ 29/4/98 اداره حقوقی قوه قضاییه بشرح زیر مورد تایید اعضاء هیات عالی است:

نظر اکثریت:
سلب حق داشتن وکیل یا عدم تفهیم حق داشتن وکیل مستند به تبصره یک ماده 190 قانون ایین دادرسی کیفری اصلاحی سال 1394 صرفا تخلف انتظامی می باشد در صورتی که در قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 قید شده بود که موجب بی اعتباری تحقیقات می باشد به نظر باید تحقیقات مقدماتی را دسته بندی نمود آنجا که نیاز به حضور متهم و دفاع ایشان نیست تحقیقات بدون تعیین وکیل نیز معتبر می باشد ولی برای تفهیم اتهام به متهم حضور وکیل ضرورت داشته مگر اینکه جهت سرعت در انجام تحقیقات و اینکه تفهیم اتهام اولیه ضرورت پیدا کند و دسترسی به وکیل تسخیری نباشد می توان تفهیم اتهام اولیه نمود ولی آخرین دفاع باید با حضور وکیل تسخیری صورت گیرد. مثلا در جرم مشهودی که متهم دستگیر شده و نیاز به تفهیم اتهام و صدور قرار تامین کیفری می باشد و دسترسی به وکیل تسخیری نباشد این تحقیقات معتبر می باشد.

نظر اقلیت:
حفظ حقوق شهروندی و آمرانه بودن قانون آیین دادرسی کیفری به نظر ایجاب می نماید که باید وکیل تعیین و عدم تعیین وکیل موجب بی اعتباری کامل تحقیقات مقدماتی می شود.

مبحث:
حقوق جزای عمومی , آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 190 ـ متهم می تواند در مرحله تحقیقات مقدماتی یک نفر وکیل دادگستری همراه خود داشته باشد. این حق باید پیش از شروع تحقیق توسط بازپرس به متهم ابلاغ و تفهیم شود. چنانچه متهم احضار شود این حق در برگه احضاریه قید و به او ابلاغ می شود. وکیل متهم می تواند با کسب اطلاع از اتهام و دلایل آن مطالبی را که برای کشف حقیقت و دفاع از متهم یا اجرای قانون لازم بداند اظهار کند. اظهارات وکیل در صورتمجلس نوشته می شود. تبصره 1 ـ سلب حق همراه داشتن وکیل و عدم تفهیم این حق به متهم به ترتیب موجب مجازات انتظامی درجه 8 و 3 است. (اصلاحی 24/03/1394) تبصره 2 ـ در جرایمی که مجازات آن سلب حیات یا حبس ابد است چنانچه متهم اقدام به معرفی وکیل در مرحله تحقیقات مقدماتی ننماید بازپرس برای وی وکیل تسخیری انتخاب می کند. تبصره 3 ـ درمورد این ماده و نیز چنانچه اتهام مطرح مربوط به منافی عفت باشد مفاد ماده (191) جاری است.

مشاهده ماده 190 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 48 ـ با شروع تحت نظر قرار گرفتن متهم می تواند تقاضای حضور وکیل نماید. وکیل باید با رعایت و توجه به محرمانه بودن تحقیقات و مذاکرات با شخص تحت نظر ملاقات نماید و وکیل می تواند در پایان ملاقات با متهم که نباید بیش از یکساعت باشد ملاحظات کتبی خود را برای درج در پرونده ارائه دهد. تبصره ـ در جرایم علیه امنیت داخلی یا خارجی و همچنین جرایم سازمان یافته که مجازات آنها مشمول ماده (302) این قانون است در مرحله تحقیقات مقدماتی طرفین دعوا وکیل یا وکلای خود را از بین وکلای رسمی دادگستری که مورد تایید رییس قوه قضاییه باشد انتخاب می نمایند. اسامی وکلای مزبور توسط رییس قوه قضاییه اعلام می گردد. (اصلاحی 24/03/1394)

مشاهده ماده 48 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 348 ـ در جرایم موضوع بندهای (الف) (ب) (پ) و (ت) ماده (302) این قانون جلسه رسیدگی بدون حضور وکیل متهم تشکیل نمی شود. چنانچه متهم خود وکیل معرفی نکند یا وکیل او بدون اعلام عذر موجه در دادگاه حاضر نشود تعیین وکیل تسخیری الزامی است و چنانچه وکیل تسخیری بدون اعلام عذر موجه در جلسه رسیدگی حاضر نشود دادگاه ضمن عزل او وکیل تسخیری دیگری تعیین می کند. حق‏ الوکاله وکیل تسخیری از محل اعتبارات قوه قضاییه پرداخت می شود. تبصره 1 ـ هرگاه وکیل بدون عذر موجه از حضور در دادرسی امتناع کند دادگاه مراتب را به مرجع صالح به منظور تعقیب وکیل متخلف اعلام می دارد. تبصره 2 ـ هرگاه پس از تعیین وکیل تسخیری متهم وکیل تعیینی به دادگاه معرفی کند وکالت تسخیری منتفی می شود. تبصره 3 ـ تقاضای تغییر وکیل تسخیری از سوی متهم فقط برای یکبار قابل پذیرش است.

مشاهده ماده 348 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM