نشست قضایی شماره 1398-6678

نشست قضایی شماره 1398-6678

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6678


کد نشست:
1398-6678

تاریخ برگزاری:
1397/03/28

برگزار شده توسط:
استان البرز/ شهر فردیس

موضوع:
نحوه اجرای حکم در خصوص تحویل مبیع در اموال مشاعی

پرسش:
خواهان که احدی از مالکین ملک مشاعی می باشد دادخواستی به طرفیت سایر مالکین مشاعی مبنی بر الزام خواندگان به تحویل مبیع تقدیم دادگاه نموده است:

نظر هیئت عالی:
طرح دعوی تحویل مبیع از سوی احد از مالکین مشاعی به طرفیت سایر مالکین مشاعی به میزان سهم مالکانه خواهان قابلیت استماع ندارد. چه تصرف و تسلط بر مال مشاع مستلزم اذن سایر شرکا است و خواهان تحت عنوان خلع ید می تواند حق عینی و مالکانه خود را تعقیب نماید.

نظر اکثریت:
شخصی که با دادخواست خود حکم به تحویل مبیع مشاعی گرفته یعنی دادگاه مالکیت وی را احراز کرده و با همان حکم می تواند دادخواست خلع ید دهد که محاکم حقوقی در حال حاضر آن را می پذیرند. پس بر اساس حکم دادگاه که یک سند رسمی است و با آن مالکیت مشاعی را می توان احراز نمود حکم به خلع ید می دهیم و در مقام اجرا ماده 43 قانون اجرای احکام مدنی را اجرا می کنیم و از کل ملک خلع ید می شود.

نظر اقلیت:
دادخواست الزام به تحویل مبیع درست است و دادگاه حکم به تحویل مبیع می دهد یعنی نمی تواند حکم خلاف قانون دهد (یعنی عقد بیع بایع را به تسلیم مبیع ملزم می کند– ماده362 قانون مدنی ) و در مقام اجرا است که مشکل به وجود می آید. اگر شخص امتناع کرد حاکم به عوض ممتنع حکم را اجرا می کند یعنی حاکم ممتنع را مجبور می کند که وظایف قانونی خود را اجرا کند و در واقع مبیع را تسلیم کند. این مورد وضع ید است یعنی مامور اجرا با تنظیم صورتجلسه ملک را به هر دو شخص تحویل می دهد.

نظر ابرازی:
دادخواست مطرح شده در سوال قابلیت استماع ندارد.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 43 ـ در مواردی که حکم خلع ید علیه متصرف ملک مشاع به نفع مالک قسمتی از ملک مشاع صادر شده باشد از تمام ملک خلع ید می شود ولی تصرف محکوم له در ملک خلع ید شده مشمول مقررات املاک مشاعی است.

مشاهده ماده 43 قانون اجرای احکام مدنی

ماده 362 - آثار بیعی که صحیحا واقع شده باشد از قرار ذیل است: 1 - به مجرد وقوع بیع مشتری مالک مبیع و بایع مالک ثمن می شود؛ 2 - عقد بیع بایع را ضامن درک مبیع و مشتری را ضامن درک ثمن قرار می دهد؛ 3 - عقد بیع بایع را به تسلیم مبیع ملزم می نماید؛ 4 - عقد بیع مشتری رابه تادیه ثمن ملزم می کند.

مشاهده ماده 362 قانون مدنی

ماده 475 - اجاره ی مال مشاع جایز است لیکن تسلیم عین مستاجره موقوف است به اذن شریک.

مشاهده ماده 475 قانون مدنی

ماده 588 - در موارد ذیل شرکاء ماذون در تصرف اموال مشترکه نمی باشند: 1 - در صورت انقضای مدت ماذونیت یا رجوع از آن در صورت امکان رجوع؛ 2 - در صورت فوت یا محجور شدن یکی از شرکاء.

مشاهده ماده 588 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM