نشست قضایی شماره 1397-5537

نشست قضایی شماره 1397-5537

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1397-5537


کد نشست:
1397-5537

تاریخ برگزاری:
1397/02/15

برگزار شده توسط:
استان گلستان/ شهر کرد کوی

موضوع:
وظیفه دادگاه جزایی درصورت تشخیص عدم صلاحیت دادسرای صادر کننده قرار

پرسش:
در پرونده اعتراض به قرار منع تعقیب اگر دادگاه جزایی دادسرای صادرکننده قرار را صالح به رسیدگی نداند آیا قرار منع تعقیب را نقض و عدم صلاحیت به مرجع صالح صادر می کند یا به دادسرا اعاده و قرار عدم صلاحیت صادر نماید؟

نظر هیئت عالی:
مواردی که دادگاه در مقام رسیدگی به اعتراض شاکی نسبت به صدور قرارهای منع یا موقوفی تعقیب موضوع مواد 270 و 274 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 و اصلاحات و الحاقات بعدی معتقد به صدور قرار عدم صلاحیت باشد باید ضمن فسخ قرار معترض عنه پرونده را با صدور قرار عدم صلاحیت به مرجع قضایی صالح ارسال نماید ضمنا اتخاذ ملاک از بند پ ماده 450 و بند 3 ماده 469 قانون یاد شده نیز می تواند موید این نظر باشد.

نظر اکثریت:
با توجه به اینکه دادسرا در معیت دادگاه بوده و مکلف به تبعیت از دادگاه عمومی جزایی می باشد دادگاه عمومی جزایی قرار منع تعقیب را نقض و سپس پرونده را به دادسرا (شعبه مربوطه) اعاده تا شعبه مربوطه بر طبق نظر دادگاه قرار عدم صلاحیت به صلاحیت مرجع صالح اعلامی صادر می نماید. مضافا اینکه دادگاه یک حوزه قضایی نمی تواند به دادسرای حوزه قضایی دیگر عدم صلاحیت صادر نماید که در این فرض حق اختلاف در صلاحیت از آن حوزه نادیده گرفته می شود.

نظر اقلیت:
با توجه به اینکه نص صریح در پاسخ به سوال مطروحه وجود ندارد و از سویی در چنین مواقع به استناد ماده 317 قانون آیین دادرسی کیفری مطابق مقررات آیین دادرسی مدنی عمل می شود؛ بر طبق ماده 352 این قانون و وحدت ملاک آن هر گاه دادگاه تجدیدنظر دادگاه بدوی را فاقد صلاحیت محلی یا ذاتی تشخیص دهد رای را نقض و پرونده را به مرجع صالح ارسال می دارد حال در فرض قضیه مانحن فیه مراجعی که خود را صالح به رسیدگی نمی دانند خودشان باید قرار عدم صلاحیت به صلاحیت مرجع صالح صادر نمایند و دادسرا را نمی توان مکلف نمود که از نظر دادگاه تبعیت نماید. اصل بر استقلال قاضی در شرع مقدس اسلام و نیز قوانین حاکم بر جمهوری اسلامی ایران است مگر در موارد مطرح قانونی که به عنوان استثناء دادسرا و یا محاکم تالی را مکلف به تبعیت از نظر دادگاه و مرجع نموده است؛ همچنین از وحدت ملاک ماده 274 قانون آیین دادرسی کیفری نیز استنباط می گردد که دادگاه عمومی جزایی باید قرار منع تعقیب را نقض با صدور قرار عدم صلاحیت به صلاحیت مرجع صالح ارسال نماید.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 352 - هرگاه دادگاه تجدیدنظر دادگاه بدوی را فاقد صلاحیت محلی یا ذاتی تشخیص دهد رای را نقض و پرونده را به مرجع صالح ارسال می دارد.

مشاهده ماده 352 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 317 ـ حل اختلاف در صلاحیت در امور کیفری مطابق مقررات آیین دادرسی مدنی است و حل اختلاف بین دادسراها مطابق قواعد حل اختلاف دادگاه هایی است که دادسرا در معیت آن قرار دارد.

مشاهده ماده 317 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 274 ـ دادگاه در صورتی که اعتراض شاکی به قرار منع یا موقوفی تعقیب را موجه بداند آن را نقض و قرار جلب به دادرسی صادر می کند. در مواردی که به نظر دادگاه تحقیقات دادسرا کامل نباشد بدون نقض قرار می تواند تکمیل تحقیقات را از دادسرا بخواهد یا خود اقدام به تکمیل تحقیقات کند. موارد نقص تحقیق باید به تفصیل و بدون هرگونه ابهام در تصمیم دادگاه قید شود. در صورت نقض قرار اناطه توسط دادگاه بازپرس تحقیقات خود را ادامه می دهد.

مشاهده ماده 274 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 270 ـ علاوه بر موارد مقرر در این قانون قرارهای بازپرس در موارد زیر قابل اعتراض است: الف ـ قرار منع و موقوفی تعقیب و اناطه به تقاضای شاکی ب ـ قرار بازداشت موقت ابقاء و تشدید تامین به تقاضای متهم پ ـ قرار تامین خواسته به تقاضای متهم تبصره ـ مهلت اعتراض به قرارهای قابل اعتراض برای اشخاص مقیم ایران ده روز و برای افراد مقیم خارج از کشور یکماه از تاریخ ابلاغ است.

مشاهده ماده 270 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM