نشست قضایی شماره 1400-8319

نشست قضایی شماره 1400-8319

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8319


کد نشست:
1400-8319

تاریخ برگزاری:
1398/12/10

برگزار شده توسط:
استان خراسان جنوبی/ شهر اسدیه

موضوع:
تکلیف دادگاه در مورد اعتراض به قرار منع تعقیب ( در فرضی که اصل وقوع جرم محرز است )

پرسش:
در پرونده ای آقای الف با تقدیم شکواییه ای در دادسرا مدعی وقوع سرقت از منزل خویش شده و در این زمینه به فیلم دوربین مدار بسته نیز استناد کرده با توجه به فیلم مزبور وقوع سرقت از منزل وی محرز بوده و لکن پس از انجام پاره ای از تحقیقات متهم شناسایی نشده و به هردلیلی مقام محترم دادسرا قرار منع تعقیب صادر نموده این قرار مورد اعتراض شاکی قرار گرفته و پرونده جهت رسیدگی به اعتراض وی به دادگاه ارسال شده دادگاه پس از بررسی پرونده به این نتیجه رسیده که اصل وقوع بزه سرقت محرز بوده و لذا باید تحقیقات به نحو مقتضی ادامه پیدا می کرد و در صورت عدم شناسایی متهم می بایست وفق ماده 104 قانون آیین دادرسی کیفری اتخاذ تصمیم می شد حال با توجه به اینکه قرار منع تعقیب به درستی صادر نشده تکلیف دادرس دادگاه چه می باشد ؟ اگر منع تعقیب را نقض کند وفق ماده 274 از قانون مذکور می بایست قرار جلب به دادرسی صادر کند از طرفی وقتی متهمی شناسایی نشده چه کسی را می خواهد به دادرسی جلب کند؟

نظر هیئت عالی:
نقض قرار به توصیف سوال لازم است و با نقض پرونده به دادسرا اعاده می شود تا نسبت به ادامه تحقیقات اقدام نماید.

نظر اکثریت:
با توجه به اینکه قرار منع تعقیب به درستی صادر نشده دادگاه می بایست نسبت به نقض آن اقدام کند لکن با توجه به عدم شناسایی متهم اساسا صدور قرار جلب به دادرسی توسط دادگاه منتفی است و لذا پس از نقض قرار باید پرونده را از آمار کسر و به دادسرا اعاده داده تا نسبت به انجام تحقیقات تکمیلی اقدام و نهایتا اگر متهم شناسایی نشد وفق ماده 104 قانون آیین دادرسی کیفری اقدام کند.

نظر اقلیت:
دادگاه باید نسبت به تایید قرار منع تعقیب اقدام کند چه اینکه با توجه به عدم شناسایی متهم اساسا نقض قرار مزبور و صدور جلب به دادرسی منتفی است ضمن اینکه غالبا در چنین مواردی قرار منع تعقیب به جهت عدم کفایت ادله صادر می شود حال اگر بعدا متهم پیدا و دلیلی علیه وی کشف شد شاکی می تواند مجددا طرح شکایت نموده و به استناد ماده 278 قانون آیین دادرسی کیفری تعقیب متهم را خواستار شود.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 104 ـ بازپرس نمی تواند به عذر آنکه متهم معین نیست مخفی شده و یا دسترسی به او مشکل است تحقیقات خود را متوقف کند. در جرایم تعزیری درجه چهار پنج شش هفت و هشت هرگاه با انجام تحقیقات لازم مرتکب جرم معلوم نشود و دو سال تمام از وقوع جرم بگذرد با موافقت دادستان قرار توقف تحقیقات صادر و پرونده به طور موقت بایگانی و مراتب در مواردی که پرونده شاکی دارد به شاکی ابلاغ می شود. شاکی می تواند ظرف مهلت اعتراض به قرارها به این قرار اعتراض کند. هرگاه شاکی هویت مرتکب را به دادستان اعلام کند یا مرتکب به نحو دیگری شناخته شود به دستور دادستان موضوع مجددا تعقیب می شود. در مواردی که پرونده مطابق قانون به طور مستقیم در دادگاه مطرح شود دادگاه راسا مطابق مقررات این ماده اقدام می کند.

مشاهده ماده 104 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 278 ـ هرگاه به علت جرم نبودن عمل ارتکابی قرار منع تعقیب صادر و به هر دلیل قطعی شود نمی توان بار دیگر متهم را به همان اتهام تعقیب کرد. هرگاه به علت فقدان یا عدم کفایت دلیل قرار منع تعقیب صادر و در دادسرا قطعی شود نمی توان بار دیگر متهم را به همان اتهام تعقیب کرد مگر پس از کشف دلیل جدید که در این صورت با نظر دادستان برای یکبار قابل تعقیب است و اگر این قرار در دادگاه قطعی شود پس از کشف دلیل جدید به درخواست دادستان می‏توان او را برای یکبار با اجازه دادگاه صالح برای رسیدگی به اتهام تعقیب کرد. در صورتی که دادگاه تعقیب مجدد را تجویز کند بازپرس مطابق مقررات رسیدگی می کند.

مشاهده ماده 278 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 274 ـ دادگاه در صورتی که اعتراض شاکی به قرار منع یا موقوفی تعقیب را موجه بداند آن را نقض و قرار جلب به دادرسی صادر می کند. در مواردی که به نظر دادگاه تحقیقات دادسرا کامل نباشد بدون نقض قرار می تواند تکمیل تحقیقات را از دادسرا بخواهد یا خود اقدام به تکمیل تحقیقات کند. موارد نقص تحقیق باید به تفصیل و بدون هرگونه ابهام در تصمیم دادگاه قید شود. در صورت نقض قرار اناطه توسط دادگاه بازپرس تحقیقات خود را ادامه می دهد.

مشاهده ماده 274 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM