نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1397/08/14

برگزار شده توسط:
استان اصفهان/ شهر گلپایگان

موضوع:
ظهر نویسی سفید سفته چک ضمانت عدم واخواست سند تجاری مسئولیت ظهر نویس

پرسش:
صرف امضای ظهر سند تجاری مانند چک و سفته بر ضمانت دلالت دارد یا ظهرنویسی؟

نظر هیئت عالی:
اصل بر ظهرنویسی به منظور انتقال است که ظهرنویس یا صادرکننده دارای مسیولیت تضامنی است؛ مگر با تحقیق مشخص شود که ظهرنویسی به عنوان ضمانت به عمل آمده است که در این صورت برای تحقق مسیولیت تضامنی ضامن نیازی به واخواست و ابلاغ آن نمی باشد و رای وحدت رویه شماره 597 مورخ 1374/2/12 هیات عمومی دیوان عالی کشور ناظر بر این مورد است؛ لیکن در ظهرنویسی به عنوان انتقال سند تجاری برای تحقق مسیولیت تضامنی واخواست سند تجاری ضرورت دارد.

نظر اکثریت:
برابر دکترین حقوقی و نظریات مشورتی متعددی که صادر شده اگر امضاکننده ظهر سند تجاری شخص ثالث باشد ضامن سند تجاری و اگر دارنده سند تجاری باشد ظهرنویس تلقی می شود. اگر امضاکننده ظهر سند تجاری به عنوان ضامن یکی از مسیولان سند تجاری غیر از ظهرنویس باشد و سند تجاری نیز واخواست نشده باشد ضامن باز هم با دیگر مسیولان سند تجاری مسیولیت تضامنی دارد اما اگر امضاکننده ظهر سند تجاری ظهرنویس یا ضامن وی باشد و این مطلب به اثبات برسد برابر رای وحدت رویه شماره 597 تاریخ 1374/02/12 هیات عمومی دیوان عالی کشور مسیولیت تضامنی ندارد.

نظر اقلیت:
بر اساس ماده 247 قانون تجارت ظهرنویسی سند تجاری حاکی از انتقال سند تجاری است مگر این که خلاف آن ثابت شود. برابر مواد 286 و 249 از قانون تجارت اگر مقررات قانونی درباره واخواست رعایت نشده باشد ظهرنویس مسیولیت تضامنی ندارد بلکه دارای مسیولیت مدنی است.

مبحث:
قانون تجارت

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 249 ـ برات دهنده کسی که برات را قبول کرده و ظهرنویسها در مقابل دارنده برات مسئولیت تضامنی دارند. دارنده برات در صورت عدم تادیه و اعتراض می تواند به هر کدام از آنها که بخواهد منفردا یا به چند نفر یا به تمام آنها مجتمعا رجوع نماید. همین حق را هر یک از ظهرنویسها نسبت به برات دهنده و ظهرنویسهای ماقبل خود دارد. اقامه دعوی بر علیه یک یا چند نفر از مسئولین موجب اسقاط حق رجوع به سایر مسئولیت برات نیست. اقامه کننده دعوی ملزم نیست ترتیب ظهرنویسی را از حیث تاریخ رعایت کند. ضامنی که ضمانت برات دهنده یا محال علیه یا ظهرنویسی را کرده فقط با کسی مسئولیت تضامنی دارد که از او ضمانت نموده است.

مشاهده ماده 249 قانون تجارت

ماده 286 ـ اگر دارنده براتی که بایستی در ایران تادیه شود و به علت عدم پرداخت اعتراض شده بخواهد از حقی که ماده 249 برای او مقرر داشته استفاده کند باید در ظرف یک سال از تاریخ اعتراض اقامه دعوی نماید. تبصره ـ هر گاه محل اقامت مدعی علیه خارج از محلی باشد که وجه برات باید در آنجا پرداخته شود برای هر شش فرسخ یک روز اضافه خواهد شد.

مشاهده ماده 286 قانون تجارت

ماده 314 ـ صدور چک ولو اینکه از محلی به محل دیگر باشد ذاتا عمل تجارتی محسوب نیست لیکن مقررات این قانون از ضمانت صادرکننده و ظهرنویسها و اعتراض و اقامه دعوی ضمان و مفقود شدن راجع به بروات شامل چک نیز خواهد بود.

مشاهده ماده 314 قانون تجارت

ماده 315 ـ اگر چک در همان مکانی که صادر شده است باید تادیه گردد دارنده چک باید در ظرف پانزده روز از تاریخ صدور وجه آن را مطالبه کند و اگر از یک نقطه به نقطه دیگر ایران صادر شده باشد باید در ظرف چهل و پنج روز از تاریخ صدور چک مطالبه شود. اگر دارنده چک در ظرف مواعد مذکوره در این ماده پرداخت وجه آن را مطالبه نکند دیگر دعوی او بر علیه ظهرنویس مسموع نخواهد بود و اگر وجه چک به سببی که مربوط به محال علیه است از بین برود دعوی دارنده چک بر علیه صادرکننده نیز در محکمه مسموع نیست.

مشاهده ماده 315 قانون تجارت

ماده 309 ـ تمام مقررات راجع به بروات تجارتی ( از مبحث چهارم الی آخر فصل اول این باب) در مورد فته طلب نیز لازم الرعایه است.

مشاهده ماده 309 قانون تجارت

ماده 247 ـ ظهرنویسی حاکی از انتقال برات است مگر اینکه ظهرنویسی وکالت در وصول را قید نموده باشد که در این صورت انتقال برات واقع نشده ولی دارنده برات حق وصول و لدی الاقتضاء حق اعتراض و اقامه دعوی برای وصول خواهد داشت. جز در مواردی که خلاف این در برات تصریح شده باشد.

مشاهده ماده 247 قانون تجارت

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM