نشست قضایی شماره 1398-6673

نشست قضایی شماره 1398-6673

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6673


کد نشست:
1398-6673

تاریخ برگزاری:
1397/12/16

برگزار شده توسط:
استان خراسان جنوبی/ شهر بیرجند

موضوع:
امکان طرح دعوی از سوی نماینده حقوقی برای بانک های خصوصی (بررسی ماده 32 قانون آیین دادرسی مدنی نسبت به بانک های خصوصی)

پرسش:
آیا امکان طرح دعوی از سوی نماینده حقوقی برای بانک های خصوصی وجود دارد ؟

نظر هیئت عالی:
مفاد ماده 32 قانون آیین دادرسی مدنی ناظر بر وزارتخانه ها ادارات شرکتها و بانکهای دولتی است چه در زمان تصویب قانون آیین دادرسی مدنی صرفا بانکهای دولتی فعالیت بانکداری داشته اند و از اطلاق واژه بانک تسری و شمول مقررات ماده مرقوم به بانکهای غیر دولتی و خصوصی افاده نمی شود؛ بنابراین بانکهای خصوصی نمی توانند به استناد ماده مذکور برای طرح دعاوی حقوقی یا دفاع از نماینده حقوقی استفاده کنند.

نظر اکثریت:
اولا: طراحان طرح استفساریه ماده 32 ق. آ. د. م. که در مورخه 1385/04/04 اعلام وصول شده است که 30 نفر بوده اند و با جواب «بلی طرح را ارایه کرده اند» در توجیه دلایل طرح مقرر داشته اند: بانک های غیردولتی به موجب ماده 98 قانون برنامه سوم توسعه اقتصادی مصوب عام با سهام با نام تشکیل می شوند؛ لیکن ماهیتا بانک بوده و مشمول کلیه مقررات و قوانین بانکی می باشند. از طرفی ماده 32 قانون آیین دادرسی مدنی کلیه بانک ها را با اطلاق عام و بدون حصر و محدودیت به دولتی یا غیردولتی مجاز نموده که در طرح یا دفاع و تعقیب دعاوی مربوط از اداره حقوقی و کارمندان خود (مشروط به شرایطی) استفاده نماید. قابل توجه این که قانون تاسیس بانک های غیردولتی و قانون آیین دادرسی مدنی هر دو مصوب یک روز (79/01/21 ) و دارای تقارن زمانی تصویب می باشند که به دلیل ناظر و منظور بودن این دو قانون به نظر می رسد قانونگذار در شمول عام جواز ماده 32 به کلیه بانک ها بدون وصف تحدیدی علم و عمد داشته است و هدف مقنن امکان استفاده یکسان بانک ها اعم از دولتی و غیردولتی از مفاد قانون می باشد. ثانیا: هر چند مستندا به ماده 5 قانون اصل 44 قانون اساسی و ماده 4 دستورالعمل تاسیس و فعالیت بانک های قرض الحسنه و نظارت بر آن ها و بند الف ماده 31 قانون پولی و بانکی کشور بانک خصوصی در قالب شرکت سهامی عام با سهام با نام تشکیل می شوند و حتی لازم است بعد از نام بانک قید شرکت سهامی عام درج شود با این وجود و هر چند قالب ظاهری بانک (تاسیس ساختار تشکیلات اداری) شرکت سهامی است لیکن ماهیت واقعی «بانک خصوصی» شرکت سهامی عام محض آن گونه که در قانون لایحه قسمتی از قانون تجارت مصوب 1347 آمده است نیست بانک های خصوصی در نحوه فعالیت و نوع قراردادها و فعالیت ها تابع قوانین پولی و بانکی کشور مصوب 1351 و قانون عملیات بانکی بدون ربا می باشند و از این رو قوانین حاکم بر آن ها یکسان با قوانین حاکم بر بانک های دولتی است. ثالثا: با ملاحظه قانون ملی شدن بانک ها مصوب 1358 و قانون اجازه تاسیس بانک های غیردولتی محرز می گردد: «اهداف» بانک های دولتی و بانک های خصوصی نیز مشابه است:

نظر اقلیت:
1. ماده ی 32 مختص شرکت ها و بانک های دولتی است و صرفا به منظور حمایت از بانک های دولتی است.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 31 ـ الف ـ تشکیل بانک فقط به صورت شرکت سهامی عام با سهام با نام ممکن خواهد بود. ب ـ مدیر عامل و رییس هیات مدیره و اکثریت اعضاء هیات عامل و اکثریت اعضاء هیات مدیره بانکهای ایرانی باید از اتباع ایران باشند. ج ـ هر بانکی که بیش از چهل درصد سرمایه آن متعلق به اشخاص حقیقی اتباع خارج یا اشخاص حقوقی خارجی باشد از نظر این قانون بانک خارجی محسوب می شود و باید تحت عنوان بانک خارجی به ثبت برسد. از نظر این ماده هر شخص حقوقی که هفتاد و پنج درصد سرمایه آن متعلق به اشخاص حقیقی یا حقوقی اتباع ایران نباشد خارجی تلقی می شود. (اصلاحی 25/04/1354) د ـ بانکهای ایرانی نمی توانند بیش از 40 درصد سهام خود را به اتباع خارجی یا اشخاص حقوقی که هفتاد و پنج درصد سرمایه آن متعلق به اتباع ایران نیست منتقل نمایند. انتقال سهام بانکهای ایرانی به دولتهای خارجی مطلقا ممنوع است. و مالکیت بیش از چهل درصد از سهام هیچ بانک ایرانی نمی تواند به اشخاص حقیقی یا حقوقی خارجی تعلق پیدا کند مگر به موجب قانون. (اصلاحی 25/04/1354) ه ـ از تاریخ تصویب این قانون تاسیس بانکهای خارجی و موسسات اعتباری غیربانکی خارجی که به عملیات متعارف بانکی اشتغال می ورزند فقط با تصویب مجلس شورای اسلامی خواهد بود. موسسات اعتباری غیر بانکی موسساتی هستند که در عنوان خود از نام بانک استفاده نمی کنند ولی به تشخیص بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران واسطه بین عرضه کنندگان و متقاضیان وجوه و اعتبار می باشند و عملیات آنها در حجم و نحوه توزیع اعتبارات موثر است.

مشاهده ماده 31 قانون پولی و بانکی کشور

ماده 32 - وزارتخانه ها موسسات دولتی و وابسته به دولت شرکتهای دولتی نهادهای انقلاب اسلامی و موسسات عمومی غیر دولتی شهرداریها و بانکها می توانند علاوه بر استفاده از وکلای دادگستری برای طرح هرگونه دعوا یا دفاع و تعقیب دعاوی مربوط از اداره حقوقی خود یا کارمندان رسمی خود با داشتن یکی از شرایط زیر بعنوان نماینده حقوقی استفاده نمایند: 1 - دارا بودن لیسانس در رشته حقوق با دو سال سابقه کار آموزی در دفاتر حقوقی دستگاههای مربوط. 2 - دوسال سابقه کار قضایی یا وکالت به شرط عدم محرومیت از اشتغال به مشاغل قضاوت یا وکالت. تشخیص احراز شرایط یادشده به عهده بالاترین مقام اجرایی سازمان یا قائم مقام قانونی وی خواهد بود. ارائه معرفی نامه نمایندگی حقوقی به مراجع قضایی الزامی است.

مشاهده ماده 32 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM