نشست قضایی شماره 1399-7269

نشست قضایی شماره 1399-7269

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7269


کد نشست:
1399-7269

تاریخ برگزاری:
1397/10/02

برگزار شده توسط:
استان بوشهر/ شهر جم

موضوع:
انجام وظایف دادسرا در صورت صدور قرار امتناع از رسیدگی توسط دادگاه

پرسش:
چنانچه بعد از کیفرخواست صادره از سوی دادسرای محترم عمومی و انقلاب شهرستان جم و ارسال پرونده به دادگاه دادگاه مبادرت به صدور قرار امتناع از رسیدگی نماید و پرونده را به حوزه قضایی دیگر ارسال نماید؛ الف) آیا کیفرخواست صادره از دادسرای در معیت دادگاه نخستین برای دادگاه فعلی ملاک عمل می باشد؟ ب) در صورت ناقص بودن تحقیقات تکمیل آن بر عهده کدام دادسرا می باشد؟ ج) اجرای دادنامه بر عهده اجرای احکام حوزه قضایی نخستین بوده یا اجرای احکام حوزه قضایی صادر کننده دادنامه؟

نظر هیئت عالی:
فرض سوال از موارد مذکور در مواد 26 و 401 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 خروج موضوعی دارد و با فرض صدور کیفر خواست مرحله تحقیقات مقدماتی پایان پذیرفته است و لذا با لحاظ ماده 22 قانون فوق الذکر که دادگاه کیفری دارای دادسرایی است که در معیت این دادگاه انجام وظیفه می کند بنابراین دادگاهی که امر رسیدگی با صدور قرار امتناع از رسیدگی به آن محول شده است:

نظر اکثریت:
در ماده 26 قانون آیین دادرسی کیفری صلاحیت دادسرای در معیت دادگاه صالح به عنوان اصل پذیرفته شده است و موارد غیر از آن را منوط به استثناء قانون گذار نموده است. یعنی در مواردی که دادگاه صالح غیر از دادگاه محل وقوع جرم باشد وظایف دادسرا به عهده دادسرای در معیت دادگاه می باشد. لکن در پاسخ به سوال مطروحه دادسرا و دادگاه محل وقوع جرم از حیث صلاحیت با مشکلی مواجه نبوده بلکه مقام قضایی رسیدگی کننده در دادگاه به جهت صدور قرار امتناع از رسیدگی مبادرت به ارسال پرونده به دادگاه بعدی نموده است و دادگاه فعلی به حالت جانشینی دادگاه صلاحیت دار مبادرت به ادامه رسیدگی می نماید؛ لذا کیفرخواست صادره از سوی دادسرای محترم عمومی و انقلاب شهرستان جم صادره ملاک عمل بوده و حتی شرکت در جلسات رسیدگی دادگاه و دفاع از کیفرخواست صادره از سوی دادسرای محترم عمومی و انقلاب شهرستان جم نیز بر عهده دادسرای نخست به عنوان دادسرای صادر کننده کیفرخواست می باشد و به تبع آن در صورت نقص در تحقیقات با توجه به معتبر دانستن تحقیقات صورت گرفته توسط دادسرای نخستین رفع نقص نیز بر عهده این دادسرای می باشد. لکن در صورت صدور رای در دادگاه دوم و قطعی شدن آن اجرای دادنامه به عهده اجرای احکام کیفری دادگاهی است که در معیت دادگاه صادر کننده حکم قرار دارد.

نظر اقلیت:
با توجه به صراحت ماده 26 قانون فوق انجام کلیه وظایف دادسرا (اعم از صدور کیفرخواست دفاع از کیفرخواست و شرکت در جلسه رسیدگی رفع نقص و اجرای حکم) بر عهده دادسرای در معیت دادگاه صالح (دادگاه دوم) می باشد؛ لذا کلیه اقدامات فوق در صورتی معتبر است که توسط این دادسرا انجام گیرد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 421 ـ دادرس در موارد زیر باید از رسیدگی امتناع کند و طرفین دعوی نیز می توانند در این موارد ایراد رد دادرس کنند: الف ـ قرابت نسبی یا سببی تا درجه سوم از هر طبقه بین دادرس و یکی از طرفین دعوی یا شریک یا معاون جرم؛ وجود داشته باشد. ب ـ دادرس قیم یا مخدوم یکی از طرفین دعوی باشد یا یکی از طرفین مباشر امور دادرس یا امور همسر وی باشد. پ ـ دادرس همسر و یا فرزند او وارث یکی از طرفین دعوی یا شریک یا معاون جرم باشند. ت ـ دادرس در همان امر کیفری قبلا تحت هر عنوان یا سمتی اظهارنظر ماهوی کرده یا شاهد یکی از طرفین بوده باشد. ث ـ بین دادرس پدر و مادر همسر و یا فرزند او و یکی از طرفین دعوی یا پدر و مادر همسر و یا فرزند او دعوای حقوقی یا کیفری مطرح باشد یا در سابق مطرح بوده و از تاریخ صدور رای قطعی بیش از دو سال نگذشته باشد. ج ـ دادرس همسر و یا فرزند او نفع شخصی در موضوع مطروحه داشته باشند. تبصره ـ شکایت انتظامی از جهات رد دادرس محسوب نمی شود.

مشاهده ماده 421 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 26 ـ انجام وظایف دادسرا در مورد جرایمی که رسیدگی به آنها در صلاحیت دادگاهی غیر از دادگاه محل وقوع جرم است به عهده دادسرایی است که در معیت دادگاه صالح انجام وظیفه می کند مگر آنکه قانون به نحو دیگری مقرر نماید.

مشاهده ماده 26 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 401 ـ در مواردی که به جرایم موضوع صلاحیت دادگاه کیفری یک در خارج از حوزه قضایی محل وقوع جرم رسیدگی می شود تمام وظایف و اختیارات دادسرا از جمله شرکت در جلسه محاکمه و دفاع از کیفرخواست برعهده دادسرای محل وقوع جرم است.

مشاهده ماده 401 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM