نشست قضایی شماره 1399-7016

نشست قضایی شماره 1399-7016

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7016


کد نشست:
1399-7016

تاریخ برگزاری:
1398/03/23

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر محمود آباد

موضوع:
معیار تشخیص نهادهای دولتی شاکی از نهادهای دولتی اعلام کننده جرم

پرسش:
معیار تشخیص نهادهای دولتی شاکی از نهادهای دولتی اعلام کننده جرم چیست؟ به عنوان مثال: در دستورالعمل عفو مقرر شده است: در صورتی که محکوم علیه محکوم به حبس شده باشد در صورت گذشت شاکی مشمول عفو می شود. با فرض اینکه شروع رسیدگی به جرم بر مبنای گزارش یک اداره دولتی باشد ملاک و معیار اینکه آن اداره شاکی محسوب می شود و یا آنکه صرفا اعلام کننده جرم است چیست؟ وکیل محکوم علیه ادعا کرده است پرونده شاکی خصوصی ندارد و اداره دولتی مربوطه صرفا اعلام کننده جرم است؛ در نتیجه موکل وی مشمول عفو می شود.

نظر هیئت عالی:
نظریه اکثریت قضات محترم دادگستری شهرستان محمود آباد استان مازندران موجه و مورد تایید است. بند اول نظریه مشورتی بشرح زیر موید نظریه اکثریت و مورد تایید هیات عالی می باشد.

نظر اکثریت:
باید میان ادارات دولتی بر اساس ضوابط مشخصی تفکیک قایل شویم و نمی توان معیار واحدی برای همه ادارات دولتی ارایه داد. مهم ترین استدلال ها بدین شرح است:

نظر اقلیت:
برخی از قضات حاضر در نشست قضایی همه ادارات دولتی را صرفا مصداق اعلام کننده جرم دانسته اند نه شاکی. مهمترین استدلال های این گروه از قضات بدین شرح است:

مبحث:
حقوق جزای عمومی , آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 38 ـ جهات تخفیف عبارتند از: الف ـ گذشت شاکی یا مدعی خصوصی ب ـ همکاری موثر متهم در شناسایی شرکاء یا معاونان تحصیل ادله یا کشف اموال و اشیاء حاصله از جرم یا به کار رفته برای ارتکاب آن پ ـ اوضاع و احوال خاص موثر در ارتکاب جرم از قبیل رفتار یا گفتار تحریک آمیز بزه دیده یا وجود انگیزه شرافتمندانه در ارتکاب جرم ت ـ اعلام متهم قبل از تعقیب یا اقرار موثر وی در حین تحقیق و رسیدگی ث ـ ندامت حسن سابقه و یا وضع خاص متهم از قبیل کهولت یا بیماری ج ـ کوشش متهم به منظور تخفیف آثار جرم یا اقدام وی برای جبران زیان ناشی از آن چ ـ خفیف بودن زیان وارده به بزه دیده یا نتایج زیانبار جرم ح ـ مداخله ضعیف شریک یا معاون در وقوع جرم تبصره 1 ـ دادگاه مکلف است جهات تخفیف مجازات را در حکم خود قید کند. تبصره 2 ـ هرگاه نظیر جهات مندرج در این ماده در مواد خاصی پیش بینی شده باشد دادگاه نمی تواند به موجب همان جهات مجازات را دوباره تخفیف دهد.

مشاهده ماده 38 قانون مجازات اسلامی

ماده 39 ـ در جرایم تعزیری درجه های هفت و هشت در صورت احراز جهات تخفیف چنانچه دادگاه پس از احراز مجرمیت تشخیص دهد که با عدم اجرای مجازات نیز مرتکب اصلاح می شود در صورت فقدان سابقه کیفری موثر و گذشت شاکی و جبران ضرر و زیان یا برقراری ترتیبات جبران آن می تواند حکم به معافیت از کیفر صادر کند.

مشاهده ماده 39 قانون مجازات اسلامی

ماده 104 ـ علاوه بر جرایم تعزیری مندرج در کتاب دیات و فصل حد قذف این قانون و جرایمی که به موجب قوانین خاص قابل گذشت می باشند جرایم مندرج در قسمت اخیر ماده (596) و مواد (608) (622) (632) (633) (642) (648) (668) (669) (676) (677) (679) (682) (684) (685) (690) (692) (694) (697) (698) (699) و (700) از کتاب پنجم «تعزیرات» نیز قابل گذشت محسوب میشوند.

مشاهده ماده 104 قانون مجازات اسلامی

ماده 10 ـ بزه دیده شخصی است که از وقوع جرم متحمل ضرر و زیان می گردد و چنانچه تعقیب مرتکب را درخواست کند «شاکی» و هرگاه جبران ضرر و زیان وارده را مطالبه کند «مدعی خصوصی» نامیده می شود.

مشاهده ماده 10 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM