نشست قضایی شماره 1399-6789

نشست قضایی شماره 1399-6789

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-6789


کد نشست:
1399-6789

تاریخ برگزاری:
1398/05/28

برگزار شده توسط:
استان کرمان/ شهر کرمان

موضوع:
اصلاح حکم در مرحله تجدیدنظر

پرسش:
در صورتی که تجدیدنظرخواه به علت عدم تعیین دیه بخشی از صدمات از سوی دادگاه بدوی اعتراض و تجدیدنظرخواهی نماید در این صورت باید پرونده به دادگاه بدوی اعاده تا نسبت به صدور رای تکمیلی اقدام نماید و سپس به تجدیدنظرخواهی رسیدگی شود؟ یا اینکه دادگاه تجدیدنظر راسا می تواند وفق ماده 457 قانون آیین دادرسی کیفری اصلاحی 1394 نسبت به اصلاح و درج دیه از قلم افتاده اقدام نماید؟

نظر هیئت عالی:
نظریه اکثریت قضات محترم دادگستری کرمان موجه و مورد تایید است ضمنا نظریه مشورتی شماره 7/97/1268 مورخ 97/5/8 اداره حقوقی به شرح زیر موید استنتاج مرقوم است: صرف نظر از اینکه ماده 458 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 و اصلاحات والحاقات بعدی شامل مجازات تعزیری یا اقدامات تربیتی است و منصرف از آرای محکومیت مربوط به دیات است در خصوص فرض مطروحه موضوع از مصادیق اصلاح رای موضوع ماده 457 این قانون بوده که دادگاه تجدید نظر در صورت تجدید نظر خواهی شاکی خصوصی نسبت به اصلاح رای و لحاظ میزان دیه مربوط به ماه حرام تصمیم مقتضی را معمول خواهد داشت. اما در فرض فوق الذکر چنانچه شاکی خصوصی نسبت به رای صادره در خصوص میزان دیه تجدید نظر خواهی ننموده باشد باتوجه به ماده 435 قانون فوق الذکر موجب قانونی جهت اصلاح رای ( افزایش دیه ) توسط دادگاه تجدید نظر وجود ندارد.

نظر اکثریت:
با توجه به اینکه در فرض سوال بخشی از دیه از قلم افتاده وطبق ماده 381 قانون آیین دادرسی کیفری اصلاحی 1394 تا زمانی که از رای تجدیدنظرخواهی نشود برای دادگاه بدوی امکان اظهار نظر و اصلاح حکم وجود دارد که پس از تجدیدنظرخواهی موضوع منتفی خواهد بود و از طرفی ماده 457 قانون مذکور به دادگاه تجدیدنظر این اختیار اعطاء شده که در صورت رخ دادن اشتباهی در حکم آنرا اصلاح نماید و چون در مساله مطروحه نسبت به بخشی از دیات اظهار نظر شده و برخی از قلم افتاده تنها راه باقی مانده مرجع تجدید نظر می باشد. بنابراین در فرض مساله دادگاه تجدیدنظر راسا حکم را اصلاح خواهد نمود.

نظر اقلیت:
به طور کلی در این گونه موارد که دادنامه دارای از قلم افتادگی بوده پرونده به مرجع بدوی باید اعاده گردد تا نسبت به اصلاح دادنامه اقدام و سپس پرونده جهت بررسی تجدیدنظرخواهی به محکمه تجدیدنظر ارسال شود.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری , جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 457 ـ اگر رای تجدید نظرخواسته از نظر تعیین مشخصات طرفین یا تعیین نوع و میزان مجازات تطبیق عمل با قانون احتساب محکوم به یا خسارت و یا مواردی نظیر آن متضمن اشتباهی باشد که به اساس رای لطمه وارد نسازد دادگاه تجدید نظر استان رای را اصلاح و آن را تایید می کند و تذکر لازم را به دادگاه نخستین می دهد.

مشاهده ماده 457 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 381 ـ هرگاه در تنظیم و نوشتن رای دادگاه سهو قلمی مانند کم یا زیاد شدن کلمه ای رخ دهد و یا اشتباهی در محاسبه صورت گیرد چنانچه رای قطعی باشد یا به علت عدم تجدید نظرخواهی و انقضای مواعد قانونی قطعی شود یا هنوز از آن تجدید نظرخواهی نشده باشد دادگاه خود یا به درخواست ذینفع یا دادستان رای تصحیحی صادر می کند. رای تصحیحی نیز ابلاغ می شود. تسلیم رونوشت یا تصویر هریک از آراء جداگانه ممنوع است. رای دادگاه در قسمتی که مورد اشتباه نیست درصورت قطعیت اجراء می شود. تبصره 1 ـ در مواردی که اصل رای دادگاه قابل واخواهی تجدید نظر یا فرجام است تصحیح آن نیز در مدت قانونی قابل واخواهی تجدید نظر یا فرجام میباشد. تبصره 2 ـ هرگاه رای اصلی به واسطه واخواهی تجدید نظر یا فرجام نقض شود رای تصحیحی نیز بی اعتبار می شود.

مشاهده ماده 381 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 458 ـ دادگاه تجدید نظر استان نمی تواند مجازات تعزیری یا اقدامات تامینی و تربیتی مقرر در حکم تجدید نظرخواسته را تشدید کند مگر در مواردی که مجازات مقرر در حکم نخستین برخلاف جهات قانونی کمتر از حداقل میزانی باشد که قانون مقرر داشته و این امر مورد تجدید نظر خواهی شاکی و یا دادستان قرار گرفته باشد. در این موارد دادگاه تجدید نظر استان با تصحیح حکم نسبت به تعیین حداقل مجازاتی که قانون مقرر داشته است اقدام می کند.

مشاهده ماده 458 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM