نشست قضایی شماره 1399-7268

نشست قضایی شماره 1399-7268

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7268


کد نشست:
1399-7268

تاریخ برگزاری:
1397/10/13

برگزار شده توسط:
استان سمنان/ شهر شاهرود

موضوع:
مرجع صالح در رسیدگی به دعوای اعسار در رای تجمیعی

پرسش:
چنان چه در یک پرونده کیفری رای بر محکومیت فردی به اتهام سرقت به تحمل حبس و رد مال صادر شود در پرونده دیگری نیز فرد به تحمل حبس و همچنین رد مال محکوم می گردد. در راستای ماده 510 قانون آیین دادرسی کیفری رای تجمیعی صادر می شود؛ پس از آن فرد برای تعیین تکلیف رد مال دادخواست اعسار مطرح می نماید حال مرجع رسیدگی به اعسار کدام شعبه است؟ شعبه صادر کننده رای بدوی یا شعبه صادر کننده رای تجمیعی؟

نظر هیئت عالی:
با این توضیح که محکومیت به "رد مال" مجازات نمی باشد و از شمول حکم تجمیع موضوع ماده 510 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 خارج است بنابراین رسیدگی به دعوی اعسار نسبت به "رد مال" نیز تابع قواعد عام حاکم بر دعاوی حقوقی بوده و مطابق مواد 13 و 22 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی مصوب 1394 در دادگاه های نخستین اقامه گردد.

نظر اکثریت:
دادگاهی که رای تجمیعی را صادر کرده است مرجع رسیدگی به پرونده اعسار نیز می باشد. با صدور رای تجمیعی اساسا با نقض آرا محکومیت های قبلی از بین رفته است و دیگر موجبی برای رسیدگی محاکم وجود ندارد. نکته دیگر این که ممکن است رای تجمیعی در مرجع بالاتر از مرجع صادر کننده آراء قبلی صادر شده باشد. بنابراین چنان چه اعتقاد داشته باشیم دعوای اعسار می بایست در دادگاهی رسیدگی شود که رای بدوی را صادر نموده با این مشکل مواجه می شویم که اساسا رای بدوی از بین رفته است و دیگر آن دادگاه نمی تواند به دعوای اعسار رسیدگی بکند و از طرفی فرد باید به هر دو شعبه دادخواست جداگانه اعسار بدهد که بعید بنظر می رسد و رسیدگی به دعوای اعسار در دادگاهی که رسیدگی کننده بدوی بوده در فرضی است که رای پابرجا باشد و نقض نشده باشد.

نظر اقلیت:
دادگاهی که رای تجمیعی را صادر کرده است نمی تواند به دعوای اعسار رسیدگی بکند. چرا که در مواقعی که دادگاهی رای تجمیعی صادر می کند اساسا ورود ماهیتی به بحث و این که آراء قبلی درست یا غلط صادر شده است نمی نماید. رسیدگی کاملا شکلی است و بر اساس قواعد تعدد جرم مجازات تعیین می گردد و طبق قاعده کلی دعوای اعسار می بایست در همان مرجعی رسیدگی شود که حکم اولیه در آنجا صادر شده است. ازطرفی ممکن است آراء از دادگاه های مختلف با صلاحیت های ذاتی متفاوت صادر شده باشد که در اینجا اگر بگوییم مرجع صالح به رسیدگی دعوای اعسار همان دادگاهی است که رای تجمیعی را صادر کرده است با مبانی حقوقی سازگار نیست.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 510 ـ هرگاه پس از صدور حکم معلوم شود محکوم علیه دارای محکومیت های قطعی دیگری است و اعمال مقررات تعدد در میزان مجازات قابل اجراء موثر است قاضی اجرای احکام کیفری به شرح زیر اقدام می کند: الف ـ اگر احکام به طور قطعی صادر یا به لحاظ عدم تجدید نظر خواهی قطعی شده باشند در صورت تساوی دادگاهها پرونده ها را به دادگاه صادرکننده آخرین حکم و در غیر این صورت به دادگاه دارای صلاحیت بالاتر ارسال می کند تا پس از نقض تمام احکام با رعایت مقررات مربوط به تعدد جرم حکم واحد صادر شود. ب ـ اگر حداقل یکی از احکام در دادگاه تجدید نظر استان صادر شده باشد پرونده ها را به این دادگاه ارسال می کند تا پس از نقض تمام احکام با رعایت مقررات مربوط به تعدد جرم حکم واحد صادر شود. چنانچه احکام از شعب مختلف دادگاه تجدید نظر استان صادر شده باشد شعبه صادرکننده آخرین حکم تجدید نظر خواسته صلاحیت رسیدگی دارد. پ ـ در سایر موارد و همچنین در صورتی که حداقل یکی از احکام در دیوانعالی کشور مورد تایید قرار گرفته باشد یا احکام متعدد در حوزه های قضایی استان های مختلف یا در دادگاههای با صلاحیت ذاتی متفاوت صادر شده باشد پرونده ها را به دیوان عالی کشور ارسال می کند تا پس از نقض احکام حسب مورد مطابق بندهای (الف) یا (ب) اقدام شود. تبصره ـ در موارد فوق دادگاه در وقت فوق العاده بدون حضور طرفین به موضوع رسیدگی و بدون ورود در شرایط و ماهیت محکومیت با رعایت مقررات تعدد جرم حکم واحد صادر می کند.

مشاهده ماده 510 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 115 ـ در جرایم تعزیری درجه شش هفت و هشت چنانچه مرتکب توبه نماید و ندامت و اصلاح او برای قاضی محرز شود مجازات ساقط می شود. در سایر جرایم موجب تعزیر دادگاه می تواند مقررات راجع به تخفیف مجازات را اعمال نماید. تبصره 1 ـ مقررات راجع به توبه درباره کسانی که مقررات تکرار جرایم تعزیری در مورد آنها اعمال می شود جاری نمی گردد. تبصره 2 ـ اطلاق مقررات این ماده و همچنین بند (ب) ماده (7) و بندهای (الف) و (ب) ماده (8) و مواد (27) (39) (40) (45) (46) (93) (94) و (105) این قانون شامل تعزیرات منصوص شرعی نمی شود.

مشاهده ماده 115 قانون مجازات اسلامی

ماده 13ـ دعوای اعسار در مورد محکوم به در دادگاه نخستین رسیدگی کننده به دعوای اصلی یا دادگاه صادرکننده اجرائیه و به طرفیت محکوم له اقامه می شود.

مشاهده ماده 13 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی

ماده 22ـ کلیه محکومیت های مالی از جمله دیه ضرر و زیان ناشی از جرم رد مال و امثال آنها جز محکومیت به پرداخت جزای نقدی مشمول این قانون خواهند بود.

مشاهده ماده 22 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM