نشست قضایی شماره 1400-8445

نشست قضایی شماره 1400-8445

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8445


کد نشست:
1400-8445

تاریخ برگزاری:
1399/07/22

برگزار شده توسط:
استان بوشهر/ شهر بندر کنگان

موضوع:
بررسی صلاحیت دادگاه عمومی بخش در رسیدگی به تحقیقات مقدماتی جرایم در صلاحیت دادگاه انقلاب

پرسش:
در حوزه قضایی بخش مرجع رسیدگی به تحقیقات مقدماتی در مورد جرایم در صلاحیت دادگاه انقلاب دادسرای شهرستان می باشد یا دادگاه بخش مانند جرایم عمومی کلیه مراحل تحقیقات مقدماتی و رسیدگی را انجام می دهد؟

نظر هیئت عالی:
نظریه مشورتی اداره حقوقی قوه قضاییه به شماره 2057/98/7 - مورخ 05/01/1399 به شرح زیر مورد تایید اعضای هیات عالی است:

نظر اکثریت:
طبق اصول قطعی حاکم بر آیین دادرسی کیفری مرجع تحقیقات مقدماتی منفک از مرجع صادرکننده رای می باشد؛ اما یکی از استثنایات وارده بر این اصل دادگاه بخش می باشد که به صلاحیت آن در ماده 299 قانون آ.د.ک اشاره شده است. در این ماده صلاحیت دادگاه عمومی بخش به تمامی جرایم در صلاحیت دادگاه کیفری دو محدود شده و از آنجا که مرزی بین تحقیقات مقدماتی و دادرسی تعریف نشده لذا کلیه مراحل تحقیقات مقدماتی و دادرسی توسط این دادگاه انجام می گیرد. حال از آنجا که این موضوع امری استثنایی است لذا به همان قدر متیقن باید اکتفا نمود و در سایر موارد باید به اصل مراجعه کرد. بنابراین در مورد جرایم در صلاحیت دادگاه انقلاب که صلاحیت ذاتی متفاوت با دادگاه کیفری دو دارد به دلیل ضرورت ورود دادسرا به تحقیقات مقدماتی (طبق اصل ذکر شده و قوانین خاص) لازم است دادسرای شهرستان محل وقوع جرم تحقیقات مقدماتی را انجام و سپس در صورت صدور کیفرخواست پرونده را به دادگاه بخش نزد دادرس دادگاه انقلاب آن (در صورت وجود دادرس دادگاه انقلاب در بخش) جهت صدور رای ارسال نماید.

نظر اقلیت:
از آنجا که در حوزه بخش دادسرا تعریف نشده است و تفکیکی میان تحقیقات مقدماتی و دادرسی در آن وجود ندارد و مضافا با عنایت به منطوق ماده 336 قانون آ.د.ک که وظیفه دادستان را بر عهده دادرس یا رییس دادگاه حسب مورد قرار داده است و با توجه به سکوت مقنن در این خصوص برخلاف جرایم موضوع ماده 302 قانون آ.د.ک که تشریفات رسیدگی دادسرا در آن پیش بینی شده است (کیفری یک و انقلاب با تعدد قضات) در مورد جرایم در صلاحیت دادگاه انقلاب دادرس دادگاه انقلاب بخش باید به کلیه مراحل تحقیقات مقدماتی و دادرسی رسیدگی و رای مقتضی صادر نماید و دادسرای شهرستان به این جرایم ورود نمی کند.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 302 ـ به جرایم زیر در دادگاه کیفری یک رسیدگی می شود: الف ـ جرایم موجب مجازات سلب حیات ب ـ جرایم موجب حبس ابد پ ـ جرایم موجب مجازات قطع عضو یا جنایات عمدی علیه تمامیت جسمانی با میزان نصف دیه کامل یا بیش از آن (اصلاحی 24/03/1394) ت ـ جرایم موجب مجازات تعزیری درجه سه و بالاتر (اصلاحی 24/03/1394) ث ـ جرایم سیاسی و مطبوعاتی

مشاهده ماده 302 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 337 ـ در جرایم موضوع ماده (302) این قانون رئیس دادگاه بخش به جانشینی از بازپرس و تحت نظارت و تعلیمات دادستان شهرستان مربوط انجام وظیفه می نماید. در صورت تعدد شعب با ارجاع رئیس حوزه قضایی روسای شعب عهده‏دار این وظیفه هستند. هرگاه دادگاه بخش فاقد رئیس باشد دادرس علی‏البدل به عنوان جانشین بازپرس اقدام می کند و در هر حال صدور کیفرخواست بر عهده دادستان است.

مشاهده ماده 337 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 299 ـ در صورت ضرورت به تشخیص رئیس قوه قضاییه در حوزه بخش دادگاه عمومی بخش تشکیل می شود. این دادگاه به تمامی جرایم در صلاحیت دادگاه کیفری دو رسیدگی می کند. تبصره 1 ـ به تشخیص رئیس قوه قضاییه تشکیل دادگاه عمومی بخش در شهرستان های جدید که به لحاظ قلت میزان دعاوی حقوقی و کیفری ضرورتی به تشکیل دادگستری نباشد بلامانع است. تبصره 2 ـ به تشخیص رئیس قوه قضاییه در حوزه قضایی بخشهایی که به لحاظ کثرت میزان دعاوی حقوقی و کیفری ضرورت ایجاب می کند تشکیل دادگستری با همان صلاحیت و تشکیلات دادگستری شهرستان بلامانع است.

مشاهده ماده 299 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 336 ـ در دادگاه بخش رئیس یا دادرس علی‏البدل در جرایم موضوع صلاحیت این دادگاه راسا رسیدگی و رای صادر می کند. در این دادگاه وظیفه دادستان از حیث تجدید نظر‏خواهی از آراء بر عهده رئیس دادگاه است و در مورد آرائی که توسط وی صادر می شود بر عهده دادرس علی البدل است.

مشاهده ماده 336 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM