نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1397/12/15

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر شیراز

موضوع:
بررسی شمول عفو نسبت به ماده 510 قانون آیین دادرسی کیفری

پرسش:
همیشه در دستورالعمل عفو جرایمی از شمول عفو مستثنی می شوند چنانچه در دادنامه ی صدور حکم واحد ( ماده ی 510 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 ) هم جرایمی که مشمول عفو می باشند و هم جرایمی که مشمول عفو نمی باشند وجود داشته باشد لیکن مجازات اشد از دسته جرایمی باشد که از عفو مستثنی نباشد آیا می توان عفو را اعمال نمود ؟

نظر هیئت عالی:
چنانچه در اعمال مقررات ماده 510 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 بعد از ادغام محکومیت ها و صدور حکم واحد محکومیتی که عنوان مجازات اشد را دارد مشمول عفو باشد عفو قبلی در اجرای حکم جدید نیز قابل احتساب است بنابراین نظریه اکثریت قضات محترم دادگستری شهرستان شیراز استان فارس مورد تایید است. قابل ذکر است با توجه به تصریح قانون کاهش مجازاتهای تعزیری حکم اول چنانچه مشمول عفو شده باشد حکم اشد بعدی قابل اجرا است.

نظر اکثریت:
بله - چون مجازات اشد مشمول عفو می گردد و جزء مستثنیات عفو نیست لذا عفو بایستی اعمال شود.

نظر اقلیت:
خیر - چون حکم واحد صادر شده چنانچه یکی از جرایم ارتکابی از شمول عفو مستثنی باشد نمی توان عفو را اعمال نمود از طرفی عفو را نباید گسترده تفسیر نمود و صرفا در همان محدوده بایستی تفسیر و اعمال شود.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی

کلمات کلیدی:

مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 502 ـ هرگاه محکوم علیه به بیماری جسمی یا روانی مبتلا باشد و اجرای مجازات موجب تشدید بیماری و یا تاخیر در بهبودی وی شود قاضی اجرای احکام کیفری با کسب نظر پزشکی قانونی تا زمان بهبودی اجرای مجازات را به تعویق می اندازد. چنانچه در جرایم تعزیری امیدی به بهبودی بیمار نباشد قاضی اجرای احکام کیفری پس از احراز بیماری محکوم علیه و مانع بودن آن برای اعمال مجازات با ذکر دلیل پرونده را برای تبدیل به مجازات مناسب دیگر با در نظر گرفتن نوع بیماری و مجازات به مرجع صادرکننده رای قطعی ارسال می کند. تبصره ـ هرگاه حین اجرای مجازات بیماری حادث شود و تعویق اجرای مجازات فوریت داشته باشد قاضی اجرای احکام کیفری ضمن صدور دستور توقف اجرای آن طبق مقررات این ماده اقدام می کند.

مشاهده ماده 502 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 134 ـ در جرایم موجب تعزیر هرگاه جرایم ارتکابی بیش از سه جرم نباشد دادگاه برای هر یک از آن جرایم حداکثر مجازات مقرر را حکم می کند و هرگاه جرایم ارتکابی بیش از سه جرم باشد مجازات هر یک را بیش از حداکثر مجازات مقرر قانونی مشروط به اینکه از حداکثر به اضافه نصف آن تجاوز نکند تعیین می نماید. در هر یک از موارد فوق فقط مجازات اشد قابل اجراء است و اگر مجازات اشد به یکی از علل قانونی تقلیل یابد یا تبدیل یا غیرقابل اجراء شود مجازات اشد بعدی اجراء می گردد. در هر مورد که مجازات فاقد حداقل و حداکثر باشد اگر جرایم ارتکابی بیش از سه جرم نباشد تا یک چهارم و اگر جرایم ارتکابی بیش از سه جرم باشد تا نصف مجازات مقرر قانونی به اصل آن اضافه می گردد. تبصره 1 ـ در صورتیکه از رفتار مجرمانه واحد نتایج مجرمانه متعدد حاصل شود طبق مقررات فوق عمل می شود. تبصره 2 ـ در صورتی که مجموع جرایم ارتکابی در قانون عنوان مجرمانه خاصی داشته باشد مقررات تعدد جرم اعمال نمی شود و مرتکب به مجازات مقرر در قانون محکوم می گردد. تبصره 3 ـ در تعدد جرم در صورت وجود جهات تخفیف دادگاه می تواند مجازات مرتکب را تا میانگین حداقل و حداکثر و چنانچه مجازات فاقد حداقل و حداکثر باشد تا نصف آن تقلیل دهد. تبصره 4 ـ مقررات تعدد جرم در مورد جرایم تعزیری درجه های هفت و هشت اجراء نمی شود. این مجازات ها با هم و نیز با مجازات های تعزیری درجه یک تا شش جمع می گردد.

مشاهده ماده 134 قانون مجازات اسلامی

ماده 510 ـ هرگاه شخصی با انگیزه احسان و کمک به دیگری رفتاری را که به جهت حفظ مال جان عرض یا ناموس او لازم است انجام دهد و همان عمل موجب صدمه و یا خسارت شود در صورت رعایت مقررات قانونی و نکات ایمنی ضامن نیست.

مشاهده ماده 510 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM