نشست قضایی شماره 1400-8338

نشست قضایی شماره 1400-8338

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8338


کد نشست:
1400-8338

تاریخ برگزاری:
1398/07/11

برگزار شده توسط:
استان آذربایجان غربی/ شهر ارومیه

موضوع:
استفاده از پابند الکترونیکی

پرسش:
با عنایت به مواد 62 قانون مجازات اسلامی و 553 آیین دادرسی کیفری آیا امکان ارسال پرونده از طرف اجرای احکام کیفری به محاکم در مواردی که محکوم به حبس قبل از معرفی به زندان درخواست استفاده از پابند الکترونیکی را ارایه می دهد وجود دارد یا خیر؟ به عبارتی با توجه به اینکه در ماده 553 آیین دادرسی کیفری اعلام داشته قاضی اجرای احکام پس از وصول گزارش شورای طبقه بندی پرونده را جهت حکم در مورد پابند الکترونیکی به دادگاه ارسال می نماید؛ آیا این ماده مانع ارسال پرونده ای است که محکوم آن به زندان معرفی نشده یا با توجه به اطلاق ماده 62 قانون مجازات اسلامی که بیان داشته دادگاه می تواند محکوم به حبس را با رضایت وی تحت نظارت سامانه الکترونیکی قرار دهد نباید اختیار صدور حکم پابند الکترونیکی برای محکومین به حبس محدود به مواردی نمود که محکوم به حبس حتما باید در زندان باشد و از طریق شورای طبقه بندی درخواست وی اعلام شود؟

نظر هیئت عالی:
بنظر می رسد ماده 553 قانون آیین دادرسی کیفری و ماده 62 قانون مجازات اسلامی مصوب سال 92 قابل جمع می باشد بنابراین چنانچه دادگاه حین صدور حکم نسبت به اعمال ماده 62 قانون اقدام نکند فرآیند اقدام بر اساس ماده 553 ممکن و میسور خواهد بود.

نظر اکثریت:
با توجه به اینکه ماده 62 ق.م.ا. مصوب 92 از جنبه ماهیتی برخوردار بوده و از اهداف مهم آن اصلاح پذیری محکومین و کاهش جمعیت کیفری زندانیان می باشد در اینجا اختیار دادگاه مطلق است. از طرفی ماده 553 ق.آ.د.ک. ناظر به محکومانی است که رای آنها قطعی شده لذا اجرای احکام کیفری مکلف به قبول درخواست استفاده از پابند الکترونیکی پس از معرفی محکوم علیه به زندان و وصول گزارش شورای طبقه بندی زندان می باشد. در نهایت با توجه به اینکه ماده 62 ق.م.ا. و 553 ق.آ.د.ک. از نهادهای ارفاقی بوده و بایستی به نحوی تفسیر شوند که به نفع محکوم علیه باشد لذا در اجرای این ماده نیازی به معرفی محکوم علیه به زندان نیست و دادگاه می تواند در جرایم تعزیری درجه 5 تا 8 برای محکومین به حبس که هنوز به زندان معرفی نشده اند در صورت درخواست محکوم به استفاده از پابند الکترونیکی حکم به استفاده از سامانه نظارت الکترونیکی صادر کند.

نظر اقلیت:
بر این عقیده هستند که محکوم به زندان وارد و درخواست پابند الکترونیکی پس از آن انجام گیرد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری , جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 553 ـ در جرایم مشمول نظام نیمه آزادی و آزادی تحت نظارت سامانه ‏های الکترونیکی قاضی اجرای احکام کیفری می تواند پس از وصول گزارش شورای طبقه بندی زندان و نظریه مددکاران اجتماعی معاونت اجرای احکام کیفری مبنی بر آنکه اجرای یک فعالیت شغلی یا حرفه‏ای آموزشی حرفه آموزی مشارکت در تداوم زندگی خانوادگی و یا درمان پزشکی از سوی محکوم علیه در خارج از محیط زندان در فرآیند اصلاح وی و یا جبران ضرر و زیان بزه دیده موثر است به دادگاه صادرکننده حکم پیشنهاد اجرای نظام نیمه آزادی و آزادی تحت نظارت سامانه‏های الکترونیکی را طبق مقررات راجع به دادرسی الکترونیکی دهد و مطابق تصمیم این دادگاه اقدام کند.

مشاهده ماده 553 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 62 ـ در جرایم تعزیری از درجه پنج تا درجه هشت دادگاه می تواند در صورت وجود شرایط مقرر در تعویق مراقبتی محکوم به حبس را با رضایت وی در محدوده مکانی مشخص تحت نظارت سامانه (سیستم)های الکترونیکی قرار دهد. تبصره ـ دادگاه در صورت لزوم می تواند محکوم را تابع تدابیر نظارتی یا دستورهای ذکر شده در تعویق مراقبتی قرار دهد.

مشاهده ماده 62 قانون مجازات اسلامی

ماده 58 ـ در مورد محکومیت به حبس تعزیری دادگاه صادر کننده حکم می تواند در مورد محکومان به حبس بیش از ده سال پس از تحمل نصف و در سایر موارد پس از تحمل یک سوم مدت مجازات به پیشنهاد دادستان یا قاضی اجرای احکام با رعایت شرایط زیر حکم به آزادی مشروط را صادر کند: الف ـ محکوم در مدت اجرای مجازات همواره از خود حسن اخلاق و رفتار نشان دهد. ب ـ حالات و رفتار محکوم نشان دهد که پس از آزادی دیگر مرتکب جرمی نمی شود. پ ـ به تشخیص دادگاه محکوم تا آنجا که استطاعت دارد ضرر و زیان مورد حکم یا مورد موافقت مدعی خصوصی را بپردازد یا قراری برای پرداخت آن ترتیب دهد. ت ـ محکوم پیش از آن از آزادی مشروط استفاده نکرده باشد. انقضای مواعد فوق و همچنین مراتب مذکور در بندهای (الف) و (ب) این ماده پس از گزارش رئیس زندان محل به تایید قاضی اجرای احکام میرسد. قاضی اجرای احکام موظف است مواعد مقرر و وضعیت زندانی را درباره تحقق شرایط مذکور بررسی و در صورت احراز آن پیشنهاد آزادی مشروط را به دادگاه تقدیم نماید.

مشاهده ماده 58 قانون مجازات اسلامی

ماده 62 - در صورتی که موقوف علیهم محصور باشند خود آن ها قبض می کنند و قبض طبقه ی اولی کافی است و اگر موقوف علیهم غیرمحصور یا وقف بر مصالح عامه باشد متولی وقف والا حاکم قبض می کند.

مشاهده ماده 62 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM