نشست قضایی شماره 1398-5750

نشست قضایی شماره 1398-5750

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-5750


کد نشست:
1398-5750

تاریخ برگزاری:
1396/09/08

برگزار شده توسط:
استان قزوین/ شهر تاکستان

موضوع:
صلاحیت دادسرای محل وصول چک در جرم کلاهبرداری

پرسش:
شخصی طی شکایتی به دادسرا اعلام می نماید که آقای "الف" به اینجانب تعهد داد که جهت گرفتن ویزا برای خودم و خانواده ام اقدام نماید و اینجانب طی چهار فقره چک جمعا به مبلغ 800.000.000 ریال به ایشان پرداخت نمودم پس از دو ماه دیگر تلفن را جواب نمی دهد با عنایت به اینکه حسب تحقیقات به عمل آمده وجه چک در شهر دیگری وصول شده است؛ آیا دادسرای محل تحویل چک ها صلاحیت رسیدگی دارد یا خیر؟

نظر هیئت عالی:
همان گونه که در نظریه اکثریت آمده محل تحویل چک که به سبب مانور متقلبانه تحصیل شده محل وقوع جرم تلقی و مرجع قضایی مذکور صالح به رسیدگی است.

نظر اکثریت:
صلاحیت رسیدگی با مرجعی است که محل مانور متقلبانه و خارج شدن مال از ید شاکی در آنجا به وقوع پیوسته باشد و با لحاظ اینکه چک وسیله ی پرداخت به حساب می آید در فرض مساله صلاحیت با دادسرای محل تحویل چک ها می باشد نه جایی که چک ها وصول شده است و مواد 116 و 310 قانون آیین دادرسی کیفری نیز این نظر را تایید می نماید.

نظر اقلیت:
با عنایت به اینکه جرم موضوع مسیله مطروحه (کلاهبرداری) از جمله جرایم مرکب بوده که یک عمل تشکیل دهنده ی آن توسل به وسایل متقلبانه و عمل دیگر دریافت مالی از صاحب مال است حال اگر توسل به وسایل متقلبانه در یک محل و عمل دیگر دریافت مالی در محلی دیگر واقع شود؛ اصولا هر یک از این دو محل موجد صلاحیت خواهند بود زیرا مطابق یک قاعده کلی محل وقوع هر جزیی از اجزاء یک جرم به عنوان محل وقوع آن جرم تلقی شده و مراجع قضایی آن محل صلاحیت رسیدگی به کل جرم را خواهند داشت؛ اما مستفاد از رای وحدت رویه شماره 729 مورخ 1391/12/1 (جرم کلاهبرداری مرتبط با رایانه) که اعلام نموده است: "هرگاه تمهید مقدمات و نتیجه حاصل از آن در حوزه های قضایی مختلف صورت گرفته باشد دادگاهی که بانک افتتاح کننده حساب زیان دیده از بزه که پول به طور متقلبانه از آن برداشت شده در حوزه آن قرار دارد صالح به رسیدگی است "باید دادگاه صالح در فرض مسیله را دادگاه محل وقوع آخرین بزه (وصول چک ها) که سبب تکمیل آن شده دانست.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 310 ـ متهم در دادگاهی محاکمه می شود که جرم در حوزه آن واقع شود. اگر شخصی مرتکب چند جرم در حوزه‏های قضایی مختلف گردد رسیدگی در دادگاهی صورت میگیرد که مهمترین جرم در حوزه آن واقع شده باشد. چنانچه جرایم ارتکابی از حیث مجازات مساوی باشد دادگاهی که مرتکب در حوزه آن دستگیر شود به همه آنها رسیدگی می کند. در صورتی که متهم دستگیر نشده باشد دادگاهی که ابتداء تعقیب در حوزه آن شروع شده است صلاحیت رسیدگی به تمام جرایم را دارد.

مشاهده ماده 310 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 116 ـ بازپرس در حوزه قضایی محل ماموریت خود با رعایت مفاد این قانون ایفای وظیفه می کند و در صورت وجود جهات قانونی در موارد زیر شروع به تحقیق می نماید: الف ـ جرم در حوزه قضایی محل ماموریت او واقع شود. ب ـ جرم در حوزه قضایی دیگری واقع گردد و در حوزه قضایی محل ماموریت او کشف یا متهم در آن حوزه دستگیر شود. پ ـ جرم در حوزه قضایی دیگری واقع شود اما متهم یا مظنون به ارتکاب جرم در حوزه قضایی محل ماموریت او مقیم باشد.

مشاهده ماده 116 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM