نشست قضایی شماره 1399-7573

نشست قضایی شماره 1399-7573

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7573


کد نشست:
1399-7573

تاریخ برگزاری:
1398/01/22

برگزار شده توسط:
استان گلستان/ شهر گرگان

موضوع:
طرح دادخواست جداگانه جهت وصول خسارت روزانه مورد توافق در گزارش اصلاحی

پرسش:
در پرونده ای پس از صدور حکم قطعی محکوم علیه دادخواست اعسار در پرداخت محکوم به تقدیم نموده در پرونده اعسار طرفین به توافق رسیدند و قرار بر این شد محکوم علیه ماهانه مبلغی را به عنوان قسط پرداخت کند در این گزارش اصلاحی قید شده است چنانچه محکوم علیه حتی یک قسط را در سررسید پرداخت نکند باید روزانه پنجاه هزار تومان به عنوان خسارت در حق محکوم له پرداخت کند پس از آن محکوم علیه تعدادی از اقساط را در سررسید پرداخت نکرد حال سوال این است که جهت وصول خسارت روزانه پنجاه هزار تومان نیاز به تقدیم دادخواست جداگانه است؟ آیا اجرای احکام می تواند بدون صدور اجراییه خسارت را از محکوم علیه اخذ کند؟ اصولا این توافق قابل اجراست؟ راهکار قانونی آن چیست؟

نظر هیئت عالی:
در فرض سوال نیازی به طرح دعوای مجدد نیست و اگر اجراییه صادر شده باشد در ادامه عملیات اجرایی آن خسارت تاخیر تعیین که با توافق طرفین به استناد قسمت اخیر ماده 522 ق.آ.د.م نافذ است ؛ توسط واحد اجرای احکام مدنی محاسبه وصول و ایصال خواهد شد.

نظر اکثریت:
وفق ماده 178 قانون آیین دادرسی مدنی طرفین می توانند در هر مرحله از دادرسی مدنی دعوای خود را به طریق سازش قرار دهند که به موجب ذیل ماده 184 آن قانون مورد سازش می تواند مخصوص به همان دعوای مطروحه یا شامل دعاوی یا امور دیگری باشد؛ لذا صدور گزارش اصلاحی حتی در مرحله رسیدگی به اعسار نیز منع قانونی ندارد و در موضوع سوال مبنی بر توافق طرفین بر تعلق خسارت (روزانه پنجاه هزار تومان) در صورت عدم پرداخت اقساط که موضوع گزارش اصلاحی قرار گرفته است برای اجرای احکام (صرف نظر از این که این توافق شرعی می باشد یا خیر) الزام آور بوده و قابلیت اجرا را دارد و همچنین نیازی به صدور اجراییه و دادخواست جداگانه ای ندارد. در این قسمت برخی از قضات معتقد بودند که با صدور گزارش اصلاحی و ایجاد تغییرات در محکوم به یا نحوه پرداخت الزاما می بایست اجراییه جدید صادر گردد.

نظر اقلیت:
رعایت مقررات در هر مرحله از دادرسی الزامی است و این امر شامل صدور گزارش اصلاحی نیز می باشد؛ نظر به اینکه محکوم به دین (وجه) بوده توافق بر این که در صورت تاخیر در پرداخت اقساط روزانه پنجاه هزار تومان پرداخت گردد خلاف شرع می باشد و آنچه که در ماده 230 قانون مدنی مبنی بر این که در ضمن معامله شرط شده باشد که در صورت تخلف متخلف مبلغی را به عنوان خسارت تادیه پرداخت نماید ناظر به امور مالی نمی باشد؛ لذا توافق و اخذ وجه مازاد بر اصل بدهی ربا محسوب می گردد و قابلیت اجرا ندارد و اجراییه یا دادخواست جدید منتفی است.

مبحث:
قانون مدنی , آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 178 – در هر مرحله از دادرسی مدنی طرفین می توانند دعوای خود را به طریق سازش خاتمه دهند.

مشاهده ماده 178 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 522 - در دعاویی که موضوع آن د ین و از نوع وجه رایج بوده و با مطالبه داین و تمکن مدیون مدیون امتناع از پرداخت نموده در صورت تغییر فاحش شاخص قیمت سالانه از زمان سررسید تا هنگام پرداخت و پس از مطالبه طلبکار دادگاه با رعایت تناسب تغییر شاخص سالانه که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین می گردد محاسبه و مورد حکم قرار خواهد داد مگر این که طرفین به نحو دیگری مصالحه نمایند.

مشاهده ماده 522 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 24ـ در صورت حصول سازش میان طرفین چنانچه موضوع در صلاحیت شورا باشد گزارش اصلاحی صادر و پس از تایید قاضی شورا به طرفین ابلاغ می شود در غیر این صورت موضوع سازش و شرایط آن به ترتیبی که واقع شده است در صورتمجلس منعکس و مراتب به مرجع قضائی صالح اعلام می شود.

مشاهده ماده 24 قانون شورای حل اختلاف

ماده 230 - اگر در ضمن معامله شرط شده باشد که در صورت تخلف متخلف مبلغی به عنوان خسارت تادیه نماید حاکم نمی تواند او را به بیشتر یا کمتر از آنچه که ملزم شده است محکوم کند.

مشاهده ماده 230 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM