نشست قضایی شماره 1399-6901

نشست قضایی شماره 1399-6901

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-6901


کد نشست:
1399-6901

تاریخ برگزاری:
1398/02/24

برگزار شده توسط:
استان کرمان/ شهر بردسیر

موضوع:
همکاری با مامورین جهت تخفیف مجازات در جرایم مواد مخدر- هماهنگ استانی کرمان - 2 از 9

پرسش:
شخصی در جهت اعمال تخفیف در پرونده اتهامی برادرش با مامورین همکاری داشته که در راستای همکاری وی دو محموله مواد مخدر کشف می گردد در صورتیکه خود عامل خبری با قصد همکاری با مامورین و با اطلاع ایشان اقدام به تحویل و نگهداری مواد مکشوفه نموده و سپس آنها را به ایادی دیگر سپرده و بدون اطلاع به مامورین ایادی ما بعد وی دستگیر می شوند. در این وضعیت آیا عامل و مامورین مرتکب جرم شده اند ؟ در صورت پاسخ مثبت عنوان اتهامی ایشان چیست ؟

نظر هیئت عالی:
نظریه اتفاقی قضات محترم دادگستری شهرستان بردسیر استان کرمان و مورد تایید است نظریه مشورتی7/97/1288 مورخ 97/11/6 اداره کل حقوقی قوه قضاییه که مرتبط با موضوع سوال است به شرح زیر عینا نقل می گردد: مستفاداز مواد 3 و 57 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 و بندهای 5 و 8 ماده واحده قانون احترام به آزادیهای مشروع و حفظ حقوق شهروندی مصوب 1383 این است که کشف و تعقیب جرایم باید مبتنی بر رعایت قوانین و مقررات باشد و اعمال هر گونه شیوه و روش غیر قانونی برای کشف جرم ممنوع بوده و قابل ترتیب اثر نیست. بنابراین توسل مامورین به شیوه های غیرقانونی در ترغیب و تشویق اشخاص بر ارتکاب جرم ممنوع می باشد و در نتیجه اگر مامورین برای سنجش میزان سلامت کارکنان شرایط اخذ وجه از طرف کارمند را فراهم کنند این اقدام ارتشاء محسوب نمی شود و یا اگر مامورین شخصی را ترغیب به تهیه مواد مخدر کنند شخص مذکور قابل تعقیب نیست اما این امر مانع از آن نیست که چنانچه کسی قصد ارتکاب جرم داشته و اقداماتی در این راستا انجام داده باشد مامورین برای کشف جرم موضوع را تحت بررسی قرار دهند و پس از ارتکاب جرم اقدام به دستگیری متهم کنند و یا پس از اطلاع از اینکه شخصی مواد مخدر نگهداری می کند با معامله صوری مواد مخدر را از او خریداری کنند که در این صورت تعقیب متهم به عنوان حمل و نگهداری موادمخدر و نه فروش مواد مخدر بلامانع است ضمنا تعقیب متهم در جرایم منافی عفت و تحقیق و هرگونه اقدام در این موارد تابع ضوابط قانونی خاص مربوطه است.

نظر اتفاقی:
عمل مامورین موضوع سوال فاقد عنوان مجرمانه می باشد و در خصوص شخصی که جهت اعمال تخفیف نسبت به اتهام برادر خود اقدام به همکاری با مامورین نموده از هنگامی که همکاری خود را قطع نموده و بدون اطلاع مامورین مواد مخدر را تحویل ایادی ما بعد می دهد متهم به نگهداری مواد مخدر می گردد.

مبحث:
حقوق جزای عمومی , آیین دادرسی کیفری , جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 125 ـ هر کس با شخص یا اشخاص دیگر درعملیات اجرایی جرمی مشارکت کند و جرم مستند به رفتار همه آنها باشد خواه رفتار هر یک به تنهایی برای وقوع جرم کافی باشد خواه نباشد و خواه اثر کار آنان مساوی باشد خواه متفاوت شریک در جرم محسوب و مجازات او مجازات فاعل مستقل آن جرم است. در مورد جرایم غیرعمدی نیز چنانچه جرم مستند به تقصیر دو یا چند نفر باشد مقصران شریک در جرم محسوب میشوند و مجازات هر یک از آنان مجازات فاعل مستقل آن جرم است. تبصره ـ اعمال مجازات حدود قصاص و دیات در مورد شرکت در جنایت با رعایت مواد کتاب های دوم سوم و چهارم این قانون انجام می گیرد.

مشاهده ماده 125 قانون مجازات اسلامی

ماده 3 ـ مراجع قضایی باید با بی طرفی و استقلال کامل به اتهام انتسابی به اشخاص در کوتاه ترین مهلت ممکن رسیدگی و تصمیم مقتضی اتخاذ نمایند و از هر اقدامی که باعث ایجاد اختلال یا طولانی شدن فرآیند دادرسی کیفری می شود جلوگیری کنند.

مشاهده ماده 3 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 57 ـ چنانچه ضابطان دادگستری در هنگام بازرسی محل ادله اسباب و آثار جرم دیگری را که تهدیدکننده امنیت و آسایش عمومی جامعه است مشاهده کنند ضمن حفظ ادله و تنظیم صورت مجلس بلافاصله مراتب را به مرجع قضایی صالح گزارش و وفق دستور وی عمل می کنند.

مشاهده ماده 57 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM