نشست قضایی شماره 1398-6136

نشست قضایی شماره 1398-6136

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6136


کد نشست:
1398-6136

تاریخ برگزاری:
1397/07/08

برگزار شده توسط:
استان خوزستان/ شهر رامهرمز

موضوع:
مرجع رسیدگی کننده به اعتراض نسبت به قرار وثیقه صادره از جانب رییس دادگستری به عنوان جانشین بازپرس

پرسش:
در شهرستان هفتگل رییس دادگستری به عنوان دادرس جانشین بازپرس نسبت به جرایمی که در صلاحیت بازپرس است برای متهم قرار وثیقه صادر که منتهی به بازداشت متهم شده و ایشان نسبت به این قرار اعتراض می نماید و با عنایت به اینکه تنها قاضی دادگاه صادر کننده قرار تامین است مرجع رسیدگی به اعتراض کجاست؟

نظر هیئت عالی:
1. هرچند فرض مطروحه از مصادیق موارد رد دادرس موضوع بند ت ماده 41 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 نمی باشد؛ زیرا صدور قرار تامین کیفری و از جمله قرار بازداشت موقت اظهارنظر ماهوی محسوب نمی گردد با این وجود چون مرجع رسیدگی کننده به اعتراض نسبت به قرار بازداشت مزبور علی الاصول باید توسط قاضی دیگری غیر از قاضی صادرکننده قرار معترض عنه باشد تا مفهوم حق اعتراض متهم نسبت به صدور قرار بازداشت موقت و نظارت نسبت به رعایت قانون در صدور آن قابلیت اعمال داشته باشد؛ بنابراین و به لحاظ ضرورت رعایت بی طرفی مذکور در مواد 2 و 3 قانون فوق الذکر قاضی دادگاه کیفری 2 در (فرض استعلام) باید قرار امتناع از رسیدگی صادر کند.

نظر اکثریت:
با توجه به تبصره ماده 92 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 92 دادرس در صورت عدم حضور بازپرس به تقاضای دادستان و به تعیین رییس حوزه قضایی به پرونده های موضوع ماده 302 قانون فوق الذکر رسیدگی می کند و با توجه به اینکه شهرستان هفتگل فاقد دادرس در کنار رییس دادگستری است رییس دادگستری با نبود بازپرس به پرونده موضوع ماده 302 رسیدگی و قرار تامین صادر که منتهی به بازداشت متهم و اعتراض وی شده که دادرس می تواند مستندا به ماده 421 قانون فوق الذکر قرار امتناع از رسیدگی صادر و با توجه به اینکه تنها دادرس می باشد مستند به ماده 422 همان قانون پرونده را به نزدیکترین حوزه قضایی که رامهرمز است ارسال نماید.

نظر اقلیت:
با عنایت به اینکه موارد قرار امتناع از رسیدگی احصا شده است صدور قرار امتناع از رسیدگی وجاهت قانونی ندارد چرا که اظهارنظر در مورد اعتراض به قرار تامین اظهارنظر ماهوی نیست تا دادرسی هفتگل بتواند قرار امتناع صادر نماید لیکن با توجه به اینکه یک شخص نمی تواند هم صادر کننده قرار تامین و هم رسیدگی کننده به اعتراض به همان قرار باشد راهکاری جز صدور قرار امتناع از رسیدگی وجود ندارد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 92 ـ تحقیقات مقدماتی تمام جرایم بر عهده بازپرس است. در غیر جرایم مستوجب مجازات های مقرر در ماده (302) این قانون در صورت کمبود بازپرس دادستان نیز دارای تمام وظایف و اختیاراتی است که برای بازپرس تعیین شده است. در این حالت چنانچه دادستان انجام تحقیقات مقدماتی را به دادیار ارجاع دهد قرارهای نهائی دادیار و همچنین قرار تامین منتهی به بازداشت متهم باید در همان روز صدور به نظر دادستان برسد و دادستان نیز مکلف است حداکثر ظرف بیست و چهار ساعت در این باره اظهارنظر کند. (اصلاحی 24/03/1394) تبصره ـ در صورت عدم حضور بازپرس یا معذور بودن وی از انجام وظیفه و عدم دسترسی به بازپرس دیگر در آن دادسرا در جرایم موضوع ماده (302) این قانون دادرس دادگاه به تقاضای دادستان و تعیین رئیس حوزه قضایی وظیفه بازپرس را فقط تا زمان باقی بودن وضعیت مذکور انجام می دهد.

مشاهده ماده 92 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 442 ـ در تمام محکومیت های تعزیری در صورتی که دادستان از حکم صادره درخواست تجدید نظر نکرده باشد محکوم علیه می تواند پیش از پایان مهلت تجدید نظرخواهی با رجوع به دادگاه صادرکننده حکم حق تجدید نظرخواهی خود را اسقاط یا درخواست تجدید نظر را مسترد نماید و تقاضای تخفیف مجازات کند. در اینصورت دادگاه در وقت فوق العاده با حضور دادستان به موضوع رسیدگی و تا یک چهارم مجازات تعیین شده را کسر می کند. این حکم دادگاه قطعی است.

مشاهده ماده 442 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 41 ـ ضابطان دادگستری اختیار اخذ تامین از متهم را ندارند و مقامات قضایی نیز نمی توانند اخذ تامین را به آنان محول کنند. در هرصورت هرگاه اخذ تامین از متهم ضرورت داشته باشد تنها توسط مقام قضایی طبق مقررات این قانون اقدام می شود.

مشاهده ماده 41 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM