نشست قضایی شماره 1399-6898

نشست قضایی شماره 1399-6898

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-6898


کد نشست:
1399-6898

تاریخ برگزاری:
1398/08/14

برگزار شده توسط:
استان خراسان رضوی/ شهر مشهد

موضوع:
نحوه تخفیف در راستای اعمال ماده 483 قانون آیین دادرسی کیفری در صورت گذشت تعدادی از شکات در جرایم متعدد با مجازات برابر

پرسش:
با عنایت به مفاد ماده 483 قانون آیین دادرسی کیفری در صورتیکه محکوم علیه دارای سه فقره اتهام سرقت باشد که همگی مشمول ماده 656 قانون مجازات اسلامی مصوب 1375 بوده و یکی از شکات قبل از صدور حکم در دادگاه گذشت نماید و دو نفر از ایشان بعد از قطعیت حکم در اجرای احکام اعلام گذشت نمایند نحوه اعمال ماده 483 قانون آیین دادرسی کیفری به چه صورت می باشد؟ تاثیر آن را در زمان صدور رای اولیه و اعمال ماده 483 با استدلال بیان فرمایید.

نظر هیئت عالی:
آنچه که ملاک اعمال ماده 483 قانون آیین دادرسی کیفری است گذشت همه شکات می باشد در موضوع سوال با توجه به گذشت دو نفر دیگر از شکات و اینکه در پرونده شاکی خصوصی وجود ندارد؛ اعمال ماده صد الاشعار موجه و قانونی است.

نظر اکثریت:
با توجه به مفاد ماده 483 قانون آیین دادرسی کیفری دادگاه صادر کننده دادنامه قطعی می تواند صرفا محکومیت محکوم را نسبت به دو نفری که بعد از قطعیت دادنامه اعلام گذشت کردند اعمال تخفیف نماید نسبت به رضایت شاکی دیگر که قبل از صدور رای اعلام گذشت کرده نمی تواند اعمال تخفیف نماید و محکوم باید مجازات اشد را تحمل نماید.

نظر اقلیت:
دادگاه در زمان اعمال ماده 483 قانون آیین دادرسی کیفری بعد از گذشت دو نفر از شکات بعد از قطعیت دادنامه و در مرحله اجرای احکام با توجه به دادخواست تخفیف از ناحیه محکوم علیه می تواند هر سه مجازات را تخفیف دهد یا تبدیل به مجازاتی نماید که مناسب تر به حال محکوم علیه باشد دادگاه در زمان صدور رای به این جهت تخفیف نداده چون رضایت دو نفر از شکات را اخذ نکرده بود در اعمال تخفیف نسبت به شاکی که اعلام گذشت کرده بود تاثیری در مجازات اشد نداشت و باید مجازات اشد اجرا می شد تفسیر به نفع متهم عدالت قضایی و ایجاد انگیزه برای اخذ رضایت شکات در مرحله اجرای حکم ایجاب می نماید که دادگاه در اعمال تخفیف در فرض سوال هر سه مجازات را تخفیف دهد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 483 ـ هرگاه شاکی یا مدعی خصوصی در جرایم غیرقابل گذشت پس از قطعی شدن حکم از شکایت خود صرفنظر کند محکوم علیه می تواند از دادگاه صادرکننده حکم قطعی درخواست کند در میزان مجازات او تجدید نظر شود. در این صورت دادگاه به درخواست محکوم علیه در وقت فوق العاده و با حضور دادستان یا نماینده او با رعایت مقررات ماده (300) این قانون رسیدگی می کند و مجازات را در صورت اقتضاء در حدود قانون تخفیف می دهد یا به مجازاتی که مناسب تر به حال محکوم علیه باشد تبدیل می کند. این رای قطعی است.

مشاهده ماده 483 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 656 ـ شکستن هریک از استخوان های ترقوه در صورتی که بدون عیب درمان شود موجب چهار درصد دیه کامل و در صورتی که درمان نشود و یا با عیب درمان شود موجب نصف دیه کامل است.

مشاهده ماده 656 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM