نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1381/05/09

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر بهشهر

موضوع:
مرجع صالح رسیدگی به دعوای مطالبه مهر و صدور گواهی عدم امکان سازش

پرسش:
در دعوای مطالبه مهر و صدور گواهی عدم امکان سازش کدام دادگـاه صـالح بـه رسـیدگی است؟

نظر هیئت عالی:
در فرض سوال دعوای مطالبه مهـر و گـواهی عـدم امکـان سازش مطرح شده است برابر مقررات تبصره 3 قانون اصلاح مقـررات مربـوط به طلاق مصوب سال 1371 مجمع تشخیص مصلحت نظام و قانون تفسیر تبصره هـای 3 و 6 قانون اصلاح مقررات مربوط به طلاق مصوب سـال 1373 دادگـاه صـادرکننده گـواهی عدم امکان سازش الزاما باید حقوق شرعی و قانونی زوجه را اعم از مهر نفقه و جهیزیـه و غیر آن مشخصا معین کرده و مورد حکم قرار دهد لذا برابر ماده 11 قانون آیین دادرسی مدنی دادگاه محل اقامت خوانـده صـالح بـه رسـیدگی اسـت. چنـانچـه زوجـه منحصـرا درخواست مطالبه مهر کند و محل تنظیم سند ازدواج او محل دیگری غیر از محـل اقامـت زوج باشد در این صورت طبق ماده 13 قانون مـذکور و رای وحـدت رویـه ردیـف 59/4 شماره 9 -28/3/1359 هیات عمومی دیوان عالی کشور زوجه مخیر اسـت در هـر یـک از سه دادگاه محل اقامت زوج محل تنظیم سند ازدواج یا محل انجام تعهد طرح دعوا کند.

نظر اکثریت:
در دعوای صدور گواهی عدم امکان سازش مطابق ماده 11 قانون آیین دادرسـی مـدنی دادگـاه محل اقامت خوانده صالح به رسیدگی است ولی در دعوای مطالبه مهر بـا عنایـت بـه اینکـه از عقد و قرار داد محسوب نشده چنانچه خواهان محل انعقاد عقد را برای رسیدگی انتخاب کرد مطابق ماده 13 قانون آیین دادرسی مدنی دادگاه محل انعقاد عقد نکاح صالح بر رسیدگی است. اگر چه اصل بر اقامه دعوا در محل اقامت خوانـده مطـابق مـاده 11 قـانون مرقومـه اسـت امـا قانونگذار استثنایاتی را بر ماده 11 وارد کرده است که از جمله آن ماده 13 همان قانون است که

نظر اقلیت:
در هر دو دعوا دادگاه محل اقامت خوانده مطابق ماده 11 قانون آیین دادرسی مـدنی صـالح بـه رسیدگی است چون مطابق ماده مرقوم اصل بر طرح دعوا در محل اقامت خوانده است

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 11 - دعوا باید در دادگاهی اقامه شود که خوانده در حوزه قضایی آن اقامتگاه دارد و اگر خوانده در ایران اقامتگاه نداشته باشد درصورتی که در ایران محل سکونت موقت داشته باشد در دادگاه همان محل باید اقامه گردد و هرگاه در ایران اقامتگاه و یا محل سکونت موقت نداشته ولی مال غیرمنقول داشته باشد دعوا در دادگاهی اقامه می شود که مال غیرمنقول در حوزه آن واقع است و هرگاه مال غیرمنقول هم نداشته باشد خواهان در دادگاه محل اقامتگاه خود اقامه دعوا خواهد کرد. تبصره - حوزه قضایی عبارت است از قلمرو یک بخش یا شهرستان که دادگاه در آن واقع است. تقسیم بندی حوزه قضایی به واحدهایی از قبیل مجتمع یا ناحیه تغییری در صلاحیت عام دادگاه مستقر در آن نمی دهد.

مشاهده ماده 11 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 13 - در دعاوی بازرگانی و دعاوی راجع به اموال منقول که از عقود و قراردادها ناشی شده باشد خواهان می تواند به دادگاهی رجوع کند که عقد یا قرارداد در حوزه آن واقع شده است یا تعهد می بایست در آنجا انجام شود.

مشاهده ماده 13 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM