نشست قضایی شماره 1400-8321

نشست قضایی شماره 1400-8321

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8321


کد نشست:
1400-8321

تاریخ برگزاری:
1399/04/12

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر چالوس

موضوع:
دادگاه صالح به نقض احکام موضوع ماده 510 قانون مجازات اسلامی در مرحله اجرای احکام

پرسش:
برای یک شخص محکومیت های متعدد کیفری در شعبات مختلف صادر شده و قطعیت یافته و سپس برخی از احکام در راستای اجرای نهادهای ارفاقی به شعبه صادرکننده حکم اعاده شده و حکم بر تخفیف یا آزادی مشروط و.. . صادر شده است. سپس شعبه اجرای احکام کیفری در اجرای ماده 510 قانون آیین دادرسی کیفری قصد ارسال پرونده به دادگاهی را دارد که آخرین رای قطعی در آن شعبه صادر شده است. سوال: آیا دادگاه صادرکننده رای قطعی در این فرض دادگاه صادرکننده رای اصلی است یا دادگاهی که تاسیسات ارفاقی مثل آزادی مشروط یا تخفیف مجازات را صادر نموده است؟

نظر هیئت عالی:
آخرین تصمیم قضایی شامل احکامی که در مقام اعمال نهادهای ارفاقی صادر می شود نیز می گردد خروج مصداق مرقوم از مصادیق ماده 510 قانون محتاج نص است.

نظر اکثریت:
آنچه مبنای قاعده تعدد در ماده 510 قانون آ.د.ک قرار گرفته است رای محکومیت است نه رای ارفاقی و رای اخیر ناقض اصل محکومیت نیست و صرفا در میزان یا کیفیت اجرای حکم نعیین تکلیف نموده است. دوم اینکه موضوع تعدد در راستای کمک به محکوم علیه است و اینکه رای جدید مناسب تر به حال محکوم علیه باشد و حال آنکه اگر بخواهیم تصمیم ارفاقی را رای تلقی نماییم نه تنها کمکی به حال محکوم علیه نیست بلکه می تواند در برخی مواقع به ضرر وی هم باشد چراکه ممکن است یک پرونده در حال اتمام حبس باشد و پرونده دیگر در ابتدای امر و در صورتی که رای ارفاقی حکم قطعی تلقی شود باید مجازات جدیدی تعیین شود که به ضرر محکوم علیه خواهد بود. سوم اینکه استناد به لفظ حکم در ماده 510 یک تفسیر لفظی است در حالیکه اگر به روش منطقی ماده را تفسیر نماییم قطعا از روح قانون بر می آید که دادگاه صادرکننده حکم که اصل مجرمیت را احراز نموده و شخص را به مجازات محکوم کرده صلاحیت رسیدگی به موضوع مطروحه را دارد.

نظر اقلیت:
در ماده 510 از حکم قطعی نام برده و احکام ارفاقی را استثنا نکرده و دلیلی هم وجود ندارد تا رای ارفاقی را حکم ندانیم کما اینکه در بحث آزادی مشروط مقنن صراحتا عبارت حکم به آزادی مشروط را آورده و در آراء محاکم هم معمولا لفظ حکم در خصوص تخفیف یا تعلیق و.. استعمال می گردد. دوم اینکه در رای جدید کلیه آرا اعم از رای اصلی و ارفاقی نقض می شود و طبیعتا آخرین تصمیم قضایی هم باید نقض شود که این تصمیم شامل رای ارفاقی هم است. ثالثا دلیلی بر خارج نمودن آراء ارفاقی از شمول حکم وجود ندارد و اطلاق لفظ آخرین حکم شامل حکم ارفاقی هم می شود.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 510 ـ هرگاه پس از صدور حکم معلوم شود محکوم علیه دارای محکومیت های قطعی دیگری است و اعمال مقررات تعدد در میزان مجازات قابل اجراء موثر است قاضی اجرای احکام کیفری به شرح زیر اقدام می کند: الف ـ اگر احکام به طور قطعی صادر یا به لحاظ عدم تجدید نظر خواهی قطعی شده باشند در صورت تساوی دادگاهها پرونده ها را به دادگاه صادرکننده آخرین حکم و در غیر این صورت به دادگاه دارای صلاحیت بالاتر ارسال می کند تا پس از نقض تمام احکام با رعایت مقررات مربوط به تعدد جرم حکم واحد صادر شود. ب ـ اگر حداقل یکی از احکام در دادگاه تجدید نظر استان صادر شده باشد پرونده ها را به این دادگاه ارسال می کند تا پس از نقض تمام احکام با رعایت مقررات مربوط به تعدد جرم حکم واحد صادر شود. چنانچه احکام از شعب مختلف دادگاه تجدید نظر استان صادر شده باشد شعبه صادرکننده آخرین حکم تجدید نظر خواسته صلاحیت رسیدگی دارد. پ ـ در سایر موارد و همچنین در صورتی که حداقل یکی از احکام در دیوانعالی کشور مورد تایید قرار گرفته باشد یا احکام متعدد در حوزه های قضایی استان های مختلف یا در دادگاههای با صلاحیت ذاتی متفاوت صادر شده باشد پرونده ها را به دیوان عالی کشور ارسال می کند تا پس از نقض احکام حسب مورد مطابق بندهای (الف) یا (ب) اقدام شود. تبصره ـ در موارد فوق دادگاه در وقت فوق العاده بدون حضور طرفین به موضوع رسیدگی و بدون ورود در شرایط و ماهیت محکومیت با رعایت مقررات تعدد جرم حکم واحد صادر می کند.

مشاهده ماده 510 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 510 ـ هرگاه شخصی با انگیزه احسان و کمک به دیگری رفتاری را که به جهت حفظ مال جان عرض یا ناموس او لازم است انجام دهد و همان عمل موجب صدمه و یا خسارت شود در صورت رعایت مقررات قانونی و نکات ایمنی ضامن نیست.

مشاهده ماده 510 قانون مجازات اسلامی

ماده 134 ـ در جرایم موجب تعزیر هرگاه جرایم ارتکابی بیش از سه جرم نباشد دادگاه برای هر یک از آن جرایم حداکثر مجازات مقرر را حکم می کند و هرگاه جرایم ارتکابی بیش از سه جرم باشد مجازات هر یک را بیش از حداکثر مجازات مقرر قانونی مشروط به اینکه از حداکثر به اضافه نصف آن تجاوز نکند تعیین می نماید. در هر یک از موارد فوق فقط مجازات اشد قابل اجراء است و اگر مجازات اشد به یکی از علل قانونی تقلیل یابد یا تبدیل یا غیرقابل اجراء شود مجازات اشد بعدی اجراء می گردد. در هر مورد که مجازات فاقد حداقل و حداکثر باشد اگر جرایم ارتکابی بیش از سه جرم نباشد تا یک چهارم و اگر جرایم ارتکابی بیش از سه جرم باشد تا نصف مجازات مقرر قانونی به اصل آن اضافه می گردد. تبصره 1 ـ در صورتیکه از رفتار مجرمانه واحد نتایج مجرمانه متعدد حاصل شود طبق مقررات فوق عمل می شود. تبصره 2 ـ در صورتی که مجموع جرایم ارتکابی در قانون عنوان مجرمانه خاصی داشته باشد مقررات تعدد جرم اعمال نمی شود و مرتکب به مجازات مقرر در قانون محکوم می گردد. تبصره 3 ـ در تعدد جرم در صورت وجود جهات تخفیف دادگاه می تواند مجازات مرتکب را تا میانگین حداقل و حداکثر و چنانچه مجازات فاقد حداقل و حداکثر باشد تا نصف آن تقلیل دهد. تبصره 4 ـ مقررات تعدد جرم در مورد جرایم تعزیری درجه های هفت و هشت اجراء نمی شود. این مجازات ها با هم و نیز با مجازات های تعزیری درجه یک تا شش جمع می گردد.

مشاهده ماده 134 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM