نشست قضایی شماره 1400-7899

نشست قضایی شماره 1400-7899

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-7899


کد نشست:
1400-7899

تاریخ برگزاری:
1397/01/30

برگزار شده توسط:
استان سمنان/ شهر گرمسار

موضوع:
خسارت تاخیر تادیه در دعوای مطالبه مهریه

پرسش:
خواهان دعوای مطالبه مهریه (وجه نقد) به نرخ روز و نیز خسارت تاخیر تادیه را مطرح نموده است. آیا خواسته خسارت تاخیر تادیه موجه است؟

نظر هیئت عالی:
حکم مندرج در ماده 522 قانون آیین دادرسی مدنی در خصوص مطالبه خسارت تاخیر تادیه و شرایط ناظر بر آن حکم خاصی می باشد در حالی که مطالبه مهریه به نرخ روز دارای ضوابط و حکم خاصی است که در تبصره ذیل ماده 1082 قانون مدنی درج شده است؛ بنابراین مطالبه دو خسارت برای دین واحد جایز نیست و باید به قدر متیقن اکتفاء نمود و زوجه صرفا در چارچوب تبصره ذیل ماده 1082 قانون مدنی و رای وحدت رویه شماره 647 مورخ 28/10/78 هیات عمومی دیوان عالی کشور حق مطالبه مهریه وجه رایج متناسب با تغییر شاخص قیمت سالانه زمان تادیه نسبت به سال اجرای عقد که توسط بانک مرکزی تعیین می گردد را دارد.

نظر اتفاقی:
خواهان در این دعوی ذی حق نیست زیرا هرچند که ظاهرا شرایط ماده 522 قانون آیین دادرسی مدنی در این دادخواست موجود است اما ماده 522 عام است و در مورد دینی که مهریه باشد و وجه نقد باشد حکم خاص در تبصره ماده 1082 قانون مدنی وضع شده است و با وجود حکم خاص نوبت به مراجعه به حکم عام نمی رسد.

مبحث:
قانون مدنی , آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 1082 - به مجرد عقد زن مالک مهر می شود و می تواند هر نوع تصرفی که بخواهد در آن بنماید. تبصره - چنانچه مهریه وجه رایج باشد متناسب با تغییر شاخص قیمت سالانه ی زمان تادیه نسبت به سال اجرای عقد که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین می گردد محاسبه و پرداخت خواهد شد مگر این که زوجین در حین اجرای عقد به نحو دیگری تراضی کرده باشند.

مشاهده ماده 1082 قانون مدنی

ماده 522 - در دعاویی که موضوع آن د ین و از نوع وجه رایج بوده و با مطالبه داین و تمکن مدیون مدیون امتناع از پرداخت نموده در صورت تغییر فاحش شاخص قیمت سالانه از زمان سررسید تا هنگام پرداخت و پس از مطالبه طلبکار دادگاه با رعایت تناسب تغییر شاخص سالانه که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین می گردد محاسبه و مورد حکم قرار خواهد داد مگر این که طرفین به نحو دیگری مصالحه نمایند.

مشاهده ماده 522 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM