نشست قضایی شماره 1399-7340

نشست قضایی شماره 1399-7340

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7340


کد نشست:
1399-7340

تاریخ برگزاری:
1398/11/17

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر رامسر

موضوع:
ضمانت اجرای عدم شناسایی آدرس متهم با داشتن وکیل دادگستری

پرسش:
در پرونده ای متهمی وکیل داشته اما آدرسی برای ابلاغ نداشته باشد تکلیف مرجع قضایی چیست؟ آیا می توان وکیل را برای تفهیم اتهام و دفاع دعوت کرد؟ یا برای آخرین دفاع دعوت شود؟

نظر هیئت عالی:
مستفاد از ماده 263 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 و لحاظ ماده 78 و تبصره ماده 47 قانون آیین دادرسی در امور مدنی مصوب 1379 در فرض پرسش ابلاغ به وکیل متهم به منزله ابلاغ به متهم محسوب می شود ولیکن وکیل متهم صرفا در محدوده مواد 190 262 و 263 قانون آیین دادرسی کیفری مبادرت به دفاع از اتهام انتسابی به موکل خود و بیان آخرین دفاع می پردازد؛ بنابراین نظریه اقلیت که با نظریه فوق همسو است و حاوی قسمتی از پاسخ است با تفصیل یاد شده مورد تایید است.

نظر اکثریت:
دسترسی به متهم در پرونده ضروری است و در صورت عدم ارایه ادرس متهم از سوی وکیل وی و عدم دسترسی مقام تحقیق به آدرس متهم نشر آگهی صورت می گیرد. پس از انقضای مدت نشر آگهی قرار جلب دارسی و کیفرخواست صادر می گردد.

نظر اقلیت:
ابلاغ به وکیل ابلاغ به متهم محسوب می گردد. موجبی برای نشر آگهی وجود ندارد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 194 ـ بازپرس در ابتدای تحقیق به متهم تفهیم می کند محلی را که برای اقامت خود اعلام می نماید محل اقامت قانونی او است و چنانچه محل اقامت خود را تغییر دهد باید محل جدید را به گونه‏ای که ابلاغ ممکن باشد اعلام کند و در غیر این صورت احضاریه ها و سایر اوراق قضایی به محل اقامت اعلام شده قبلی فرستاده می شود. تغییر محل اقامت به منظور تاخیر و تعلل به گونه‏ای که ابلاغ اوراق دشوار باشد پذیرفته نیست و تمام اوراق در همان محل اعلام شده قبلی ابلاغ می شود. تشخیص تغییر محل به منظور تاخیر و تعلل با مقامی است که به اتهام رسیدگی می کند. رعایت مقررات این ماده از نظر تعیین محل اقامت شاکی یا مدعی خصوصی نیز لازم است.

مشاهده ماده 194 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 263 ـ در صورتی که متهم یا وکیل وی برای اخذ آخرین دفاع احضار شود و هیچ یک از آنان بدون اعلام عذر موجه حضور نیابد بدون اخذ آخرین دفاع اتخاذ تصمیم می شود.

مشاهده ماده 263 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 190 ـ متهم می تواند در مرحله تحقیقات مقدماتی یک نفر وکیل دادگستری همراه خود داشته باشد. این حق باید پیش از شروع تحقیق توسط بازپرس به متهم ابلاغ و تفهیم شود. چنانچه متهم احضار شود این حق در برگه احضاریه قید و به او ابلاغ می شود. وکیل متهم می تواند با کسب اطلاع از اتهام و دلایل آن مطالبی را که برای کشف حقیقت و دفاع از متهم یا اجرای قانون لازم بداند اظهار کند. اظهارات وکیل در صورتمجلس نوشته می شود. تبصره 1 ـ سلب حق همراه داشتن وکیل و عدم تفهیم این حق به متهم به ترتیب موجب مجازات انتظامی درجه 8 و 3 است. (اصلاحی 24/03/1394) تبصره 2 ـ در جرایمی که مجازات آن سلب حیات یا حبس ابد است چنانچه متهم اقدام به معرفی وکیل در مرحله تحقیقات مقدماتی ننماید بازپرس برای وی وکیل تسخیری انتخاب می کند. تبصره 3 ـ درمورد این ماده و نیز چنانچه اتهام مطرح مربوط به منافی عفت باشد مفاد ماده (191) جاری است.

مشاهده ماده 190 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 262 ـ بازپرس پس از پایان تحقیقات و در صورت وجود دلایل کافی بر وقوع جرم به متهم یا وکیل وی اعلام می کند که برای برائت یا کشف حقیقت هر اظهاری دارد به عنوان آخرین دفاع بیان کند. هرگاه متهم یا وکیل وی در آخرین دفاع مطلبی اظهار کند یا مدرکی ابراز نماید که در کشف حقیقت یا برائت موثر باشد بازپرس مکلف به رسیدگی است

مشاهده ماده 262 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM