نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1397/05/23

برگزار شده توسط:
استان سمنان/ شهر سمنان

موضوع:
تکلیف دادگاه کیفری یک درصورت نقض رای تایید قرار منع تعقیب در دیوان عالی کشور

پرسش:
اگر دیوان عالی کشور رای دادگاه کیفری یک مبنی بر تایید قرار منع تعقیب بازپرسی را نقض کند تکلیف دادگاه کیفری یک چیست؟

نظر هیئت عالی:
چنانچه دیوان عالی کشور رای دادگاه کیفری یک مبنی بر تایید قرار منع پیگرد را به لحاظ نقص تحقیقات نقض کند پرونده طبق شق 2 بند ب ماده 469 قانون آیین دادرسی کیفری به دادگاه صادر کننده رای منقوض ارسال می شود تا از طریق دادسرا نقض مورد نظر دیوان عالی کشور را مرتفع سازد دادگاه در صورت قرار جلب به محاکمه پرونده را برای تفهیم اتهام و اخذ آخرین دفاع و اخذ تامین به دادسرا ارسال می کند؛ درصورتی که دیوان عالی کشور رای دادگاه کیفری یک را نقض کند پرونده را به دادگاه هم عرض ارسال می دارد دادگاه کیفری یک مرجوع الیه یا از نظر دیوان تبعیت می کند و یا با نقض قرار صادره قرار جلب به محاکمه صادر می کند و به نحوی که فوقا بیان شد پرونده را به دادسرا ارسال می دارد و در صورت صدور قرار منع پیگرد و اعتراض شاکی مجددا پرونده به دیوان عالی کشور ارسال می شود که دیوان طبق ماده 270 اقدام می کند.

نظر اکثریت:
با توجه به آن که در مواد 273 و 274 قانون آیین دادرسی کیفری روش رسیدگی به اعتراض به قرار منع تعقیب صادر شده از سوی بازپرسی به صورت کلی و برای تمامی دادگاه های کیفری بیان شده است؛ بنابراین پس از صدور رای دیوان عالی کشور مبنی بر نقض رای آن مرجع در تایید قرار منع تعقیب چنانچه دیوان عالی کشور به جهت نقص تحقیقات رای دادگاه را نقض کند به استناد قسمت دوم از بند ب ماده 469 قانون آیین دادرسی کیفری دادگاه کیفری یک وظیفه دارد در صورتی که پس از تکمیل تحقیقات اعتقاد به توجه اتهام به متهم دارد با نقض قرار منع تعقیب قرار جلب به دادرسی صادر کند و پرونده را برای تفهیم اتهام و گرفتن تامین کیفری و اخذ آخرین دفاع به دادسرا اعاده کند و پس از انجام اقدامات فوق دادگاه کیفری یک رسیدگی ماهیتی می کند و رای مقتضی را صادر می کند و در صورتی که دیوان عالی کشور به صورت کلی رای دادگاه کیفری یک را نقض کند (بدون آن که نقص تحقیقات اعلام کند) پرونده به استناد قسمت چهارم از بند ب ماده 469 قانون آیین دادرسی کیفری به دادگاه هم عرض ارجاع می شود و دادگاه هم عرض چنانچه اعتقاد به توجه اتهام داشته باشد با نقض قرار منع تعقیب قرار جلب به دادرسی صادر می کند و به شرحی که گذشت برای تفهیم اتهام و گرفتن تامین و اخذ آخرین دفاع پرونده به دادسرا اعاده می شود و پس از آن رسیدگی ماهوی می کند و رای مقتضی را صادر می کند و چنانچه اعتقاد به تایید قرار منع تعقیب داشته باشد رای به تایید قرار منع تعقیب صادر می کند این رای نیز قابل تجدیدنظر در دیوان عالی کشور است.

نظر اقلیت:
چون در ماده 382 قانون آیین دادرسی کیفری آمده است که رسیدگی در دادگاه کیفری یک صرفا با صدور کیفرخواست شروع می شود از این نظر دادگاه کیفری یک در اجرای قسمت دوم از بند ب ماده 469 قانون آیین دادرسی کیفری وظیفه ای به صدور قرار جلب به دادرسی ندارد و در هر صورت؛ چه آن که دیوان عالی کشور با نقص تحقیقات رای دادگاه کیفری یک را نقض و پرونده را اعاده کند و چه آن که دیوان عالی کشور رای دادگاه کیفری یک را بدون نقص تحقیقات نقض کند پرونده را به دادگاه کیفری یک هم عرض ارسال شود؛ دادگاه کیفری یک مرجوع الیه وظیفه ای در صدور قرار جلب به دادرسی ندارد و پس از تکمیل تحقیقات توسط دادگاه کیفری یک (در صورت صدور رای از سوی دیوان عالی کشور به نقض با نقص تحقیقات) و یا در فرضی که در اجرای قسمت چهارم بند دوم ماده 469 دادگاه کیفری یک هم عرض رسیدگی می کند دادگاه با نقض قرار منع تعقیب پرونده را به دادسرا اعاده می کند تا پس از تفهیم اتهام و گرفتن تامین و آخرین دفاع دادسرا قرار جلب به دادرسی و متعاقب آن کیفرخواست صادر کند تا پرونده معد رسیدگی در دادگاه کیفری شود.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 273 ـ حل اختلاف بین بازپرس و دادستان و رسیدگی به اعتراض شاکی یا متهم نسبت به قرارهای قابل اعتراض در جلسه فوق العاده دادگاه صورت می‏گیرد. تصمیم دادگاه در این خصوص قطعی است مگر در مورد قرارهای منع یا موقوفی تعقیب در جرایم موضوع بندهای(الف) (ب) (پ) و (ت) ماده (302) این قانون که در صورت تایید این قرارها مطابق مقررات قابل تجدید نظر است.

مشاهده ماده 273 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 382 ـ دادگاه کیفری یک فقط درصورت صدور کیفرخواست و در حدود آن مبادرت به رسیدگی و صدور رای می کند مگر در جرایمی که مطابق قانون لزوما به طور مستقیم در دادگاه کیفری یک مورد رسیدگی واقع می شود. در این صورت انجام تحقیقات مقدماتی مطابق مقررات برعهده دادگاه کیفری یک است.

مشاهده ماده 382 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 274 ـ دادگاه در صورتی که اعتراض شاکی به قرار منع یا موقوفی تعقیب را موجه بداند آن را نقض و قرار جلب به دادرسی صادر می کند. در مواردی که به نظر دادگاه تحقیقات دادسرا کامل نباشد بدون نقض قرار می تواند تکمیل تحقیقات را از دادسرا بخواهد یا خود اقدام به تکمیل تحقیقات کند. موارد نقص تحقیق باید به تفصیل و بدون هرگونه ابهام در تصمیم دادگاه قید شود. در صورت نقض قرار اناطه توسط دادگاه بازپرس تحقیقات خود را ادامه می دهد.

مشاهده ماده 274 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 469 ـ در موقع رسیدگی عضو ممیز گزارش پرونده و مفاد اوراقی را که لازم است قرائت می کند و طرفین یا وکلای آنان در صورت حضور می توانند با اجازه رئیس شعبه مطالب خود را اظهار دارند. همچنین دادستان کل یا نماینده وی با حضور در شعبه به طور مستدل مستند و مکتوب نسبت به نقض یا ابرام رای معترض عنه یا فرجام خواسته نظر خود را اعلام می کند. سپس اعضای شعبه با توجه به محتویات پرونده و مفاد گزارش و مطالب اظهار شده با درج نظر دادستان کل کشور یا نماینده وی در متن دادنامه به شرح زیر اتخاذ تصمیم می کنند: الف ـ اگر رای مطابق قانون و ادله موجود در پرونده باشد با ابرام آن پرونده را به دادگاه صادرکننده رای اعاده می ـنمایند. ب ـ هرگاه رای مخالف قانون یا بدون توجه به ادله و مدافعات طرفین صادر شده باشد یا رعایت تشریفات قانونی نشده و آن تشریفات به درجه ای از اهمیت باشد که موجب بی اعتباری رای شود شعبه دیوان عالی کشور رای را نقض و به شرح زیر اقدام می کند: 1 ـ اگر عملی که محکوم علیه به اتهام ارتکاب آن محکوم شده به فرض ثبوت جرم نبوده یا به لحاظ شمول عفو عمومی و یا سایر جهات قانونی متهم قابل تعقیب نباشد رای صادره نقض بلا ارجاع می شود. 2 ـ اگر رای صادره از نوع قرار و یا حکمی باشد که به علت ناقص بودن تحقیقات نقض شده است برای رسیدگی مجدد به دادگاه صادرکننده رای ارجاع می شود. 3 ـ اگر رای به علت عدم صلاحیت ذاتی دادگاه نقض شود پرونده به مرجعی که دیوان عالی کشور صالح تشخیص می دهد ارسال می شود و مرجع مذکور مکلف به رسیدگی است. 4 ـ در سایر موارد پس از نقض رای پرونده به دادگاه هم عرض ارجاع می شود. تبصره ـ در مواردی که دیوان عالی کشور رای را به علت نقص تحقیقات نقض می کند مکلف است تمام موارد نقص تحقیقات را به تفصیل ذکر کند.

مشاهده ماده 469 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM