نشست قضایی شماره 1400-8405

نشست قضایی شماره 1400-8405

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8405


کد نشست:
1400-8405

تاریخ برگزاری:
1398/05/22

برگزار شده توسط:
استان مرکزی/ شهر ساوه

موضوع:
تجویز یا عدم تجویز رسیدگی غیابی به اتهام رابطه نامشروع با وجود شاکی خصوصی

پرسش:
در اتهام برقراری ارتباط نامشروع چنانچه شاکی خصوصی وجود داشته باشد در صورت عدم دسترسی به متهمان آیا امکان رسیدگی به پرونده وجود دارد یا خیر؟

نظر هیئت عالی:
در موضوع سوال با توجه به وجود شاکی خصوصی بزه ارتباط نامشروع از مصادیق حق اللهی محض خارج و قابل رسیدگی غیابی می باشد.

نظر اکثریت:
حتی در فرض وجود شاکی خصوصی نیز در صورت عدم دسترسی به متهم نمی توان به اتهام برقراری ارتباط نامشروع به صورت غیابی رسیدگی کرد زیرا اولا: از طرفی جرم برقراری ارتباط نامشروع از جرایمی است که فقط جنبه ی حق اللهی دارد و نمی توان با استناد به وجود شاکی آن را غیر حق اللهی دانست و از طرف دیگر مطابق ماده 406 قانون آیین دادرسی کیفری در جرایمی که فقط جنبه ی حق اللهی دارند رسیدگی غیابی متصور نمی باشد ثانیا: رسیدگی این اتهام حتی اگر با شکایت شاکی شروع شود با رضایت وی تعقیب متهم یا متهمان متوقف نمی گردد و به تعبیر دیگر اسقاط حق در آن معنایی ندارد و این خود نشان از حق اللهی بودن بزه موصوف دارد.

نظر اقلیت:
در صورت وجود شاکی خصوصی رسیدگی غیابی به اتهام برقراری رابطه نامشروع دارای وجاهت است زیرا اولا: همچنانکه مجازات اتهام مذکور قابل تخفیف و استهلاک می باشد رسیدگی غیابی هم به آن متصور است ثانیا: حق الناس جایی است که به حقوق دیگری تعدی صورت گیرد و در فرض سوال با وجود شاکی خصوصی حقوق وی مورد تعدی قرار گرفته است لذا دیگر جرم حق اللهی صرف نخواهد بود ثالثا: با شکایت شاکی بزه برقراری ارتباط نامشروع دو جنبه ای شده و از حق اللهی صرف خارج می گردد. لذا دیگر مشمول صدر ماده 406 نبوده و رسیدگی غیابی بلامانع می باشد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 406 ـ در تمام جرایم به استثنای جرایمی که فقط جنبه حق اللهی دارند هرگاه متهم یا وکیل او در هیچیک از جلسات دادگاه حاضر نشود یا لایحه دفاعیه نفرستاده باشد دادگاه پس از رسیدگی رای غیابی صادر می کند. در اینصورت چنانچه رای دادگاه مبنی بر محکومیت متهم باشد ظرف بیست روز از تاریخ ابلاغ واقعی قابل واخواهی در همان دادگاه است و پس از انقضای مهلت واخواهی برابر مقررات حسب مورد قابل تجدید نظر یا فرجام است. مهلت واخواهی برای اشخاص مقیم خارج از کشور دو ماه است. تبصره 1 ـ هرگاه متهم در جلسه رسیدگی حاضر و در فاصله تنفس یا هنگام دادرسی بدون عذر موجه غائب شود دادگاه رسیدگی را ادامه می دهد. در اینصورت حکمی که صادر می شود حضوری است. تبصره 2 ـ حکم غیابی که ظرف مهلت مقرر از آن واخواهی نشود پس از انقضای مهلت های واخواهی و تجدید نظر یا فرجام به اجراء گذاشته می شود. هرگاه حکم دادگاه ابلاغ واقعی نشده باشد محکوم علیه می تواند ظرف بیست روز از تاریخ اطلاع واخواهی کند که در این صورت اجرای رای متوقف و متهم تحت الحفظ به همراه پرونده به دادگاه صادرکننده حکم اعزام می شود. این دادگاه در صورت اقتضاء نسبت به اخذ تامین یا تجدید نظر در تامین قبلی اقدام می کند. تبصره 3 ـ در جرایمی که فقط جنبه حق اللهی دارند هرگاه محتویات پرونده مجرمیت متهم را اثبات نکند و تحقیق از متهم ضروری نباشد دادگاه می تواند بدون حضور متهم رای بر برائت او صادر کند.

مشاهده ماده 406 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 102 ـ انجام هرگونه تعقیب و تحقیق در جرایم منافی عفت ممنوع است و پرسش از هیچ فردی در این خصوص مجاز نیست مگر در مواردی که جرم در مرئی و منظر عام واقع شده و یا دارای شاکی یا به عنف یا سازمان یافته باشد که در این صورت تعقیب و تحقیق فقط در محدوده شکایت و یا اوضاع و احوال مشهود توسط مقام قضایی انجام می شود. (اصلاحی 24/03/1394) تبصره 1 ـ در جرایم منافی عفت هرگاه شاکی وجود نداشته باشد و متهم بدوا قصد اقرار داشته باشد قاضی وی را توصیه به پوشاندن جرم و عدم اقرار می کند. تبصره 2 ـ قاضی مکلف است عواقب شهادت فاقد شرایط قانونی را به شاهدان تذکر دهد. تبصره 3 ـ در جرایم مذکور در این ماده اگر بزه دیده محجور باشد ولی یا سرپرست قانونی او حق طرح شکایت دارد. در مورد بزه دیده بالغی که سن او زیر هجده سال است ولی یا سرپرست قانونی او نیز حق طرح شکایت دارد.

مشاهده ماده 102 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM