نشست قضایی شماره 1398-6620

نشست قضایی شماره 1398-6620

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6620


کد نشست:
1398-6620

تاریخ برگزاری:
1397/03/10

برگزار شده توسط:
استان خراسان رضوی/ شهر طرقبه

موضوع:
توافق بر صلاحیت شورای حل اختلاف

پرسش:
آیا اصحاب دعوی می توانند بر صلاحیت شورای حل اختلاف توافق نمایند؟

نظر هیئت عالی:
با توجه به اینکه مواردی را که با توافق طرفین امکان طرح در شورای حل اختلاف وجود ندارد در تبصره ذیل ماده 8 و ماده 10 قانون شوراهای حل اختلاف ذکر شده؛ چنین استنباط می شود که در سایر موارد اگر طرفین توافق کنند قابلیت طرح در شورای حل اختلاف دارد با این توضیح که چنانچه در اجرای ماده 42 قانون مرقوم شورا به عنوان داور تعیین شود رسیدگی براساس قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی بلامانع است در هر حال مقررات قانون شوراهای حل اختلاف و آیین نامه اجرایی ( ماده 24 ) باید طوری تفسیر شوند که مغایر اصول و قواعد آمره سایر قوانین از جمله ق. آ. د. م نباشد.

نظر اکثریت:
در ماده 10 و تبصره ماده 8 قانون شورای حل اختلاف برخی از مواردی را که با توافق نیز قابل طرح در شورا نیستند را ذکر کرده است که مفهوم محالف آن این است که در غیر این موارد اگر توافق نمایند قابل طرح در شورای حل اختلاف هست ولی رسیدگی به آن طبق ماده 24 قانون شورای حل اختلاف است یعنی اگر در صلاحیت شورا نباشد توافق آنان صورتجلسه می شود و به دادگاه ارسال می شود و در شورا در خصوص آن گزارش اصلاحی صادر نمی شود و ماده 24 آیین نامه قانون شورا خلاف نص ماده 24 قانون آن می باشد لذا ماده 24 آیین نامه باید به شکلی تفسیر شود که خلاف قانون آن نباشد.

نظر اقلیت:
با توجه به بند الف ماده 8 قانون شورای حل اختلاف که اقدام در زمینه صلح و سازش را در کلیه دعاوی برای شورای حل اختلاف تجویز کرده است و ماده 24 آیین نامه خروجی این امر را با گزارش اصلاحی در نظر گرفته است لذا صدور گزارش اصلاحی در مواردی که با توافق طرفین باشد و موضوع مورد توافق از موارد موضوع در ماده 11 نباشد صدور گزارش اصلاحی مخالف با ماده 24 قانون شورای حل اختلاف نبوده و مغایرتی ندارد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 10 ـ دعاوی زیر حتی با توافق طرفین قابل طرح در شورا نیست: الف ـ اختلاف در اصل نکاح اصل طلاق فسخ نکاح رجوع نسب ب ـ اختلاف در اصل وقفیت وصیت تولیت پ ـ دعاوی راجع به حجر و ورشکستگی ت ـ دعاوی راجع به اموال عمومی و دولتی ث ـ اموری که به موجب قوانین دیگر در صلاحیت مراجع اختصاصی یا مراجع قضائی غیردادگستری می‏باشد.

مشاهده ماده 10 قانون شورای حل اختلاف

ماده 8 ـ در موارد زیر شوراها با تراضی طرفین برای صلح و سازش اقدام می‏نمایند: الف ـ کلیه امور مدنی و حقوقی ب ـ کلیه جرائم قابل گذشت پ ـ جنبه خصوصی جرائم غیرقابل گذشت تبصره ـ در صورتی که رسیدگی شورا با درخواست یکی از طرفین صورت پذیرد و طرف دیگر تا پایان جلسه اول عدم تمایل خود را برای رسیدگی در شورا اعلام نماید شورا درخواست را بایگانی و طرفین را به مرجع صالح راهنمایی می‏نماید.

مشاهده ماده 8 قانون شورای حل اختلاف

ماده 24ـ در صورت حصول سازش میان طرفین چنانچه موضوع در صلاحیت شورا باشد گزارش اصلاحی صادر و پس از تایید قاضی شورا به طرفین ابلاغ می شود در غیر این صورت موضوع سازش و شرایط آن به ترتیبی که واقع شده است در صورتمجلس منعکس و مراتب به مرجع قضائی صالح اعلام می شود.

مشاهده ماده 24 قانون شورای حل اختلاف

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM