نشست قضایی شماره 1398-6278

نشست قضایی شماره 1398-6278

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6278


کد نشست:
1398-6278

تاریخ برگزاری:
1397/10/17

برگزار شده توسط:
استان کرمان/ شهر جیرفت

موضوع:
ضابطه تعیین مجازات اشد در جرایم متعدد

پرسش:
شخصی بابت ارتکاب بزه قتل غیرعمدی ( موضوع ماده 616 قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات) به تحمل 3سال حبس و بابت ارتکاب بزه خیانت در امانت به تحمل دو سال و نیم حبس محکوم گردیده است. با توجه به مقررات ماده 134قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 بایستی مجازات اشد یعنی سه سال حبس که برای قتل غیرعمدی صادر گردیده است اجرا گردد که این مجازات مجازات تبعی ندارد اما مجازات خیانت در امانت که در فرض سوال قابلیت اجرا ندارد مجازات تبعی درپی دارد حال در این صورت آیا مجازات تبعی بایستی درحق محکوم علیه اجرا گردد؟

نظر هیئت عالی:
ضابطه تشخیص مجازات اشد در محکومیت های متعدد مجازات اصلی جرایم بدون توجه به آثار تبعی آنهاست و در صورتی که مجازات های اصلی جرایم متعدد یکسان باشد مجازاتی که آثار تبعی دارد یا آثار تبعی آن بیشتر است مجازات اشد محسوب می گردد. بنابراین اگر مجازات اصلی اشد فاقد آثار تبعی باشد نمی توان آثار تبعی مجازات دیگر را بر آن بار نمود؛ زیرا طبق ماده 225 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 آثار تبعی محکومیت قطعی کیفری در جرایم عمدی پس از اجرای حکم یا شمول مرور زمان اعمال می شود و منظور از " حکم " در این ماده همان حکمی است که دارای آثار تبعی است لذا در فرض سوال با اجرای مجازات اشدی که فاقد آثار تبعی است مجازات دیگر که دارای آثار تبعی است جایگاهی برای اجراء ندارد؛ به عبارت دیگر اجرای آن منتفی است. بنابراین آثار تبعی آن نیز منتفی می گردد. نظریه فوق به شماره 7/97/2682 مورخ 1397/10/17 که از سوی اداره کل حقوقی قوه قضاییه صادر گردیده موید نظریه اکثریت است.

نظر اکثریت:
اجرای مجازات تبعی تابع اجرای مجازات اصلی است و در فرض سوال وقتی مجازات اصلی قابلیت اجرایی ندارد مجازات تبعی نیز قابلیت اجرایی ندارد.

نظر اقلیت:
درفرض سوال محکوم علیه صرف نظر ازاجرای مجازات بابت ارتکاب جرمی محکوم گردیده که دارای آثار تبعی است و ملاک و معیار درآثار تبعی موضوع ماده25 قانون مجازات مصوب 1392 محکومیت است نه اجرای مجازات. این که قانون گذار در اجرای مجازات اصلی از بین روش های مختلف روش اجرای مجازات اشد را برگزیده است مجوزی بر عدم اجرای مجازات تبعی نمی باشد زیرا اثر تبعی برای محکومیت به لحاظ ارتکاب جرم است نه اجرای مجازات. لازمه ی پذیرش نظر اول این است که در فرض سوال چنان چه شخص فقط به جرم خیانت در امانت محکوم شود آثار تبعی هم قطعا اجرا شود ولی چون دو جرم مرتکب شده از آثار تبعی معاف گردد.

مبحث:
حقوق جزای عمومی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 616 ـ از بین بردن تمام دندان های دائم بیست و هشتگانه دیه کامل دارد که به ترتیب زیر توزیع می شود: الف ـ دندان های جلو که عبارتند از: پیش چهارتایی و نیش که از هر کدام دو عدد در بالا و دو عدد در پایین میروید و جمعا دوازده عدد است هر کدام یک بیستم دیه کامل دارد. ب ـ دندان های عقب که در چهار سمت پایانی از بالا و پایین در هر کدام یک ضاحک و سه ضرس قرار دارد و جمعا شانزده عدد است هر کدام یک چهلم دیه کامل دارد.

مشاهده ماده 616 قانون مجازات اسلامی

ماده 134 ـ در جرایم موجب تعزیر هرگاه جرایم ارتکابی بیش از سه جرم نباشد دادگاه برای هر یک از آن جرایم حداکثر مجازات مقرر را حکم می کند و هرگاه جرایم ارتکابی بیش از سه جرم باشد مجازات هر یک را بیش از حداکثر مجازات مقرر قانونی مشروط به اینکه از حداکثر به اضافه نصف آن تجاوز نکند تعیین می نماید. در هر یک از موارد فوق فقط مجازات اشد قابل اجراء است و اگر مجازات اشد به یکی از علل قانونی تقلیل یابد یا تبدیل یا غیرقابل اجراء شود مجازات اشد بعدی اجراء می گردد. در هر مورد که مجازات فاقد حداقل و حداکثر باشد اگر جرایم ارتکابی بیش از سه جرم نباشد تا یک چهارم و اگر جرایم ارتکابی بیش از سه جرم باشد تا نصف مجازات مقرر قانونی به اصل آن اضافه می گردد. تبصره 1 ـ در صورتیکه از رفتار مجرمانه واحد نتایج مجرمانه متعدد حاصل شود طبق مقررات فوق عمل می شود. تبصره 2 ـ در صورتی که مجموع جرایم ارتکابی در قانون عنوان مجرمانه خاصی داشته باشد مقررات تعدد جرم اعمال نمی شود و مرتکب به مجازات مقرر در قانون محکوم می گردد. تبصره 3 ـ در تعدد جرم در صورت وجود جهات تخفیف دادگاه می تواند مجازات مرتکب را تا میانگین حداقل و حداکثر و چنانچه مجازات فاقد حداقل و حداکثر باشد تا نصف آن تقلیل دهد. تبصره 4 ـ مقررات تعدد جرم در مورد جرایم تعزیری درجه های هفت و هشت اجراء نمی شود. این مجازات ها با هم و نیز با مجازات های تعزیری درجه یک تا شش جمع می گردد.

مشاهده ماده 134 قانون مجازات اسلامی

ماده 25 ـ محکومیت قطعی کیفری در جرایم عمدی پس از اجرای حکم یا شمول مرور زمان در مدت زمان مقرر در این ماده محکوم را از حقوق اجتماعی به عنوان مجازات تبعی محروم می کند: الف ـ هفت سال در محکومیت به مجازات های سالب حیات و حبس ابد از تاریخ توقف اجرای حکم اصلی ب ـ سه سال در محکومیت به قطع عضو قصاص عضو در صورتی که دیه جنایت وارد شده بیش از نصف دیه مجنی علیه باشد نفی بلد و حبس تا درجه چهار پ ـ دو سال در محکومیت به شلاق حدی قصاص عضو در صورتی که دیه جنایت وارد شده نصف دیه مجنی علیه یا کمتر از آن باشد و حبس درجه پنج تبصره 1 ـ در غیر موارد فوق مراتب محکومیت در پیشینه کیفری محکوم درج می شود لکن در گواهی های صادره از مراجع ذیربط منعکس نمی گردد مگر به درخواست مراجع قضایی برای تعیین یا بازنگری در مجازات تبصره 2 ـ در مورد جرایم قابل گذشت در صورتی که پس از صدور حکم قطعی با گذشت شاکی یا مدعی خصوصی اجرای مجازات موقوف شود اثر تبعی آن نیز رفع می شود. تبصره 3 ـ در عفو و آزادی مشروط اثر تبعی محکومیت پس از گذشت مدت های فوق از زمان عفو یا اتمام مدت آزادی مشروط رفع می شود. محکوم در مدت زمان آزادی مشروط و همچنین در زمان اجرای حکم نیز از حقوق اجتماعی محروم می گردد.

مشاهده ماده 25 قانون مجازات اسلامی

ماده 225 ـ حد زنا برای زانی محصن و زانیه محصنه رجم است. درصورت عدم امکان اجرای رجم با پیشنهاد دادگاه صادرکننده حکم قطعی و موافقت رئیس قوه قضاییه چنانچه جرم با بینه ثابت شده باشد موجب اعدام زانی محصن و زانیه محصنه است و در غیر این صورت موجب صد ضربه شلاق برای هر یک می باشد.

مشاهده ماده 225 قانون مجازات اسلامی

ماده 616 ـ در صورتی که قتل غیر عمد به واسطه بی احتیاطی یا بی مبالاتی یا اقدام به امری که مرتکب در آن مهارت نداشته است یا به سبب عدم رعایت نظامات واقع شود مسبب به حبس از یک تا سه سال و نیز به پرداخت دیه در صورت مطالبه از ناحیه اولیای دم محکوم خواهد شد مگر این که خطای محض باشد. تبصره ـ مقررات این ماده شامل قتل غیر عمد در اثر تصادف رانندگی نمی گردد.

مشاهده ماده 616 کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی ـ تعزیرات

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM