نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1397/02/19

برگزار شده توسط:
استان قزوین/ شهر قزوین

موضوع:
مبنای پرداخت هزینه دادرسی در شکایت کیفری

پرسش:
مبنای پرداخت هزینه دادرسی برای طرح شکایت یا تجدید نظر از رای کیفری بر اساس تعداد شکات یا تجدید نظر خواهان یا بر اساس تعداد عناوین موضوع شکایت است؟

نظر هیئت عالی:
به نظر می رسد نظر گروه دوم از اقلیت که معتقدند ملاک در پرداخت هزینه دادرسی تعداد شکواییه یا لوایح است و تعدد شکات یا عناوین اتهامی تاثیری در پرداخت هزینه دادرسی ندارد صایب است زیرا از ماده 559 قانون آیین دادرسی کیفری همین برداشت می شود به ویژه اینکه بخشنامه ای که از سوی رییس کل دادگستری گلستان در تایید نظر اکثریت صادر شده بود و پرداخت هزینه دادرسی را به تعداد شکات و نیز به تعداد عناوین اتهامی ضروری می دانست اخیرا توسط هیات عمومی دیوان عدالت اداری ابطال گردید؛ بنابراین راهی جز این نیست که ملاک در پرداخت هزینه دادرسی را تعداد شکواییه قرار دهیم.

نظر اکثریت:
مبنای پرداخت هزینه دادرسی برای طرح شکایت یا تجدید نظر از رای کیفری بر اساس تعداد شکات یا تجدید نظرخواهان ها است. خواه در یک شکواییه یا چند شکواییه یا یک لایحه واحد یا لوایح جداگانه مطرح نمایند؛ زیرا اولا هر شاکی یا هر تجدید نظرخواهی از طرح شکایت یا تجدید نظرخواهی منتفع می شود و از طرفی دستگاه قضایی متحمل هزینه می شود لذا پرداخت آن نیز بر عهده یکایک آنان است. ثانیا مستفاد از ماده 559 قانون آیین دادرسی کیفری پرداخت هزینه دادرسی برای هر شخص تکلیف بوده و در مورد تعدد اشخاص هر یک شخصیت حقیقی یا حقوقی مستقل دارند و باید مستقلا هزینه دادرسی پرداخت نمایند و تاکید قانونگذار در این ماده قانونی به لفظ شاکی بوده نه تعداد عناوین مجرمانه.

نظر اقلیت:
گروه اول از اقلیت معتقدند که ملاک پرداخت هزینه دادرسی هم بر اساس تعداد شکات یا تجدید نظرخواهان ها است و هم براساس تعداد عناوین مجرمانه خواه در یک شکواییه یا لایحه یا در شکواییه ها و لوایح متعدد باشد زیرا اولا سیاست دستگاه قضایی بر افزایش هزینه های دادرسی است و اعمال این نظر با سیاست دستگاه قضایی نیز انطباق دارد؛ ثانیا اطلاق ماده 559 قانون آیین دادرسی موید پرداخت هزینه دادرسی بر اساس تعدد مطلوب است و این تعدد هم شامل اشخاص بوده و هم شامل عناوین مجرمانه است. ثالثا اگر اشخاص بدانند که متحمل هزینه بیشتری می شوند در اعلام عناوین اتهامی دقت بیشتری نموده و از طرح شکایات واهی خودداری می نمایند و این به نفع دستگاه قضایی است.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 559 ـ شاکی باید هزینه شکایت کیفری را برابر قانون در هنگام طرح شکایت تادیه کند. مدعی خصوصی هم که به تبع امر کیفری مطالبه ضرر و زیان می کند باید هزینه دادرسی را مطابق مقررات مربوط به امور مدنی بپردازد. چنانچه شاکی توانایی پرداخت هزینه شکایت را نداشته باشد به تشخیص دادستان یا دادگاهی که به موضوع رسیدگی می کند از پرداخت هزینه شکایت معاف می شود و هرگاه مدعی خصوصی توانایی پرداخت هزینه دادرسی را نداشته باشد دادگاه می تواند او را از پرداخت هزینه دادرسی برای همان موضوعی که مورد ادعا است به طور موقت معاف نماید. رسیدگی به امر کیفری را نمی توان به علت عدم تادیه هزینه دادرسی از سوی مدعی خصوصی به تاخیر انداخت. (اصلاحی 24/03/1394) تبصره ـ پس از صدور حکم و هنگام اجرای آن قاضی اجرای احکام کیفری مکلف است هزینه دادرسی را از محل محکوم به استیفاء کند. مگر آنکه محکوم به از مستثنیات دین بوده و یا به میزانی نباشد که موجب خروج محکوم له از اعسار گردد.

مشاهده ماده 559 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM