نشست قضایی شماره 1397-4606

نشست قضایی شماره 1397-4606

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1397-4606


کد نشست:
1397-4606

تاریخ برگزاری:
1396/05/12

برگزار شده توسط:
استان کردستان/ شهر دیواندره

موضوع:
مطالبه دیه با تقدیم دادخواست به دادگاه حقوقی

پرسش:
در موضوعاتی (تصادفات منجر به فوت) که وفق تبصره ماده 85 قانون آیین دادرسی کیفری پرونده جهت پرداخت دیه به شعب کیفری دادگاه ارسال می شود آیا مدعی خصوصی چنین امکانی دارد که لایحه خود را طی دادخواستی به شعب حقوقی تسلیم نماید؟ و در صورت تسلیم آیا ریاست دادگستری تکلیفی بر پذیرفتن چنین دادخواستی علی رغم تعیین تکلیف آن در قانون مرقوم را دارد؟ سوال دیگر این است که در صورت پذیرفتن دادخواست و ارجاع ریاست دادگستری آیا مقام قضایی باید وارد رسیدگی شود؟ یا اینکه طی یک قراری باید دعوا را رد کند؟ و اگر قرار بر رد دادخواست فوق باشد مقام رسیدگی کننده باید طی چه قراری رفع تکلیف نماید؟ و اما سوال بعد این است که در صورت مثبت بودن موارد فوق آیا افراد در موضوعات مشابه از جمله در صدمات بدنی عمدی که تنها دیه ثابت است می توانند جهت رسیدگی موضوع به شعب حقوقی مراجعه نمایند؟

نظر هیئت عالی:
نظریه اتفاقی قضات محترم دادگستری شهرستان دیوان دره استان کردستان تا عبارت " موجود باشد" در سطر ما قبل آخر مورد تایید است و در سوال آخر نیز با توجه به ماده 452 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 که بیان داشته؛ دیه آثار و احکام مسیولیت مدنی یا ضمان را دارد و حق شخص مجنی علیه یا ولی دم است مطالبه آن با تقدیم دادخواست حقوقی از دادگاه حقوقی فاقد اشکال قانونی است و مجازات تلقی شدن دیه مطابق ماده 14 قانون فوق الذکر نافی مطالبه آن از طریق دادگاه حقوقی نمی باشد.

نظر اتفاقی:
اولا چنین دادخواستی را می توان مطرح نمود و در این خصوص اگر دادخواست فوق طبق مواد 51 الی 60 از نظر شکلی درست تنظیم شده باشد ریاست دادگستری مکلف به امر ارجاع است و دلیلی برای رد درخواست وجود ندارد همین طور باید خاطر نشان کرد که درست است که قانونگذار به طور خاص در تبصره ماده 85 آ.د. ک در این خصوص تعیین تکلیف نموده ولیکن این ماده امتیازی برای افراد محسوب می شود و ذی نفع می تواند از این امتیاز استفاده کند یا خیر. همینطور در این خصوص می توان به رای وحدت رویه شماره 563-/70/03/28 اشاره کرد که عنوان می دارد که دعوای اولیای دم در مورد دیه جنبه مالی دارد و در صلاحیت شعب حقوقی است. در صورت ارجاع و شعبه حقوقی باید رسیدگی نماید زیرا اولا افراد جهت تسلیم دادخواست هزینه نموده اند و ثانیا جهت صدور (قرار عدم استماع دعوی و رد دعوا) باید شرایط قانونی آن موجود باشد. در مورد سوال آخر در قالب مطالبه دیه نمی توان دادخواست حقوقی مطرح نمود چون دیه مجاز ات محسوب می شود و امر جزایی می باشد و باید از طریق شکواییه رسیدگی شود.

مبحث:
قانون مدنی , آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 85 ـ در مواردی که دیه باید از بیت ‏المال پرداخت شود پس از اتخاذ تصمیم قانونی راجع به سایر جهات پرونده به دستور دادستان برای صدور حکم مقتضی به دادگاه ارسال می شود. تبصره 1 ـ حکم این ماده در مواردی که پرونده با قرار موقوفی تعقیب یا با هر تصمیم دیگری در دادسرا مختومه می شود اما باید نسبت به پرداخت دیه تعیین تکلیف شود نیز جاری است. (الحاقی 24/03/1394) تبصره 2 ـ در مواردی که مسئولیت پرداخت دیه متوجه عاقله است در صورت وجود دلیل کافی و با رعایت مقررات مربوط به احضار به وی اخطار می شود برای دفاع از خود حضور یابد پس از حضور موضوع برای وی تبیین و اظهارات او اخذ می شود. هیچ یک از الزامات و محدودیتهای مربوط به متهم در مورد عاقله قابل اعمال نیست. عدم حضور عاقله مانع از رسیدگی نیست. (الحاقی 24/03/1394)

مشاهده ماده 85 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 335 ـ دادگاههای کیفری در موارد زیر شروع به رسیدگی می کنند: الف ـ کیفرخواست دادستان ب ـ قرار جلب به دادرسی توسط دادگاه پ ـ ادعای شفاهی دادستان در دادگاه

مشاهده ماده 335 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 2 - هیچ دادگاهی نمی تواند به دعوایی رسیدگی کند مگر اینکه شخص یا اشخاص ذی نفع یا وکیل یا قائم مقام یا نماینده قانونی آنان رسیدگی به دعوا را برابر قانون درخواست نموده باشند.

مشاهده ماده 2 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 452 ـ دیه حسب مورد حق شخصی مجنی علیه یا ولی دم است و احکام و آثار مسوولیت مدنی یا ضمان را دارد. ذمه مرتکب جز با پرداخت دیه مصالحه ابراء و تهاتر بری نمی گردد. تبصره ـ ورثه مقتول به جز بستگان مادری به نسبت سهم الارث از دیه مقتول نیز ارث میبرند.

مشاهده ماده 452 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM