نشست قضایی شماره 1399-7600

نشست قضایی شماره 1399-7600

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7600


کد نشست:
1399-7600

تاریخ برگزاری:
1398/07/16

برگزار شده توسط:
استان سمنان/ شهر سمنان

موضوع:
تعیین مجازات معاون در جرایم دارای مجازات متعدد متعدد یا اختیاری

پرسش:
مجازات معاون جرم در جرایمی که دارای مجازات های متعدد مجتمع (مانند ماده 652 قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات) و یا مجازات های متعدد تخییری (مانند ماده 533 قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات) هستند چگونه و براساس چه معیار و ملاکی تعیین می شود؟

نظر هیئت عالی:
مجازات معاون جرم در مواردی که مجازات ها تخییری است نسبت به معاون هم وفق ماده 127 قانون مجازات اسلامی این امکان وجود دارد و می تواند هرکدام از مجازات های تخییری نسبت به مباشر جرم را با رعایت ماده مرقوم انتخاب کند. درخصوص مجازات های تجمیعی همه مجازات ها با لحاظ ماده 127 قابل اعمال نسبت به معاون خواهد بود.

نظر اتفاقی:
با توجه به اصول حاکم بر معاونت در جرم و این که اساسا معاون در وقوع جرم نقش فرعی و تبعی دارد و از حاکمیت اصل استعاره نسبی مجرمیت تبعیت می کند لذا در هر مورد دادگاه موظف است متناسب با مجازات مباشر نسبت به تعیین کیفر معاون اقدام کند یا به عبارت دیگر تلفیقی از مجازات قانونی و قضایی را در مورد معاون اعمال نماید. در این صورت در جرم موضوع ماده ی 652 قانون مجازات اسلامی تعزیرات که مجازات مباشر حبس تعزیری درجه ی چهار و شلاق تعزیری درجه ی شش است معاون به حبس تعزیری درجه ی پنج یا شش و شلاق تعزیری درجه ی هفت یا هشت محکوم خواهد شد. به عبارت دیگر درجه ی هر یک از مجازات های جرم ارتکابی به نحو جداگانه مشخص سپس مجازات معاون بر اساس معیار مقرر در ماده 127 قانون مجازات اسلامی تعیین خواهد شد. بدیهی است با توجه به تبصره ی یک ماده ی 127 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 که مقرر داشته: «مجازات معاون از نوع مجازات قانونی جرم ارتکابی است» و رعایت اصل قانونی بودن جرم و مجازات در صورتی که حداقل مجازات قانونی مقرر در هر درجه بیشتر از حداقل مجازات قانونی جرم ارتکابی باشد؛ حداقل مجازات هایی که در ماده ی 19 قانون که برای درجه های مجازات لحاظ شده ملاک عمل نخواهد بود بلکه حداقل مجازات معاون همان حداقل مجازات اصلی و قانونی جرم معنون خواهد بود و فقط حداکثر مجازات از ملاک ماده ی 19 استفاده خواهد شد. بنابراین تفسیر مجازات معاون در جرم موضوع ماده ی 652 با لحاظ یک درجه کمتر سه ماه (یعنی حداقل مجازات قانونی جرم ارتکابی نه حداقل مجازات درجه ی پنج که دو سال حبس می باشد) تا پنج سال حبس و تا سی ضربه شلاق تعزیری می باشد. در جرم موضوع ماده ی 533 قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات که مجازات قانونی متعدد تخییری است با توجه به اصول بیان شده در ابتدای نظریه اگر دادگاه مجازات مباشر را حبس تعیین کند مجازات معاون یک تا دو درجه پایین تر از مجازات مذکور و اگر جزای نقدی برای مباشر در نظر گرفته شود معاون به جزای نقدی درجه ی هشت محکوم می شود. بدیهی است این تفسیر مغایرتی با ماده 127 دایر بر رعایت «مجازات قانونی» ندارد زیرا در تعیین مجازات معاون حسب مورد مجازات قانونی رعایت شده است.

مبحث:
حقوق جزای عمومی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 652 ـ هرگاه صدمهای که به حد فاصل بیضه ها و مقعد وارد شده است موجب عدم ضبط ادرار یا مدفوع یا هر دو گردد یک دیه کامل دارد.

مشاهده ماده 652 قانون مجازات اسلامی

ماده 533 ـ هرگاه دو یا چند نفر به نحو شرکت سبب وقوع جنایت یا خسارتی بر دیگری گردند به طوری که آن جنایت یا خسارت به هر دو یا همگی مستند باشد به طور مساوی ضامن می باشند.

مشاهده ماده 533 قانون مجازات اسلامی

ماده 19 ـ مجازات های تعزیری به هشت درجه تقسیم می شود: درجه 1 ـ حبس بیش از بیست و پنج سال ـ جزای نقدی بیش از یک میلیارد (1.000.000.000) ریال ـ مصادره کل اموال ـ انحلال شخص حقوقی درجه 2 ـ حبس بیش از پانزده تا بیست و پنج سال ـ جزای نقدی بیش از پانصد و پنجاه میلیون (550.000.000) ریال تا یک میلیارد (1.000.000.000) ریال درجه 3 ـ حبس بیش از ده تا پانزده سال ـ جزای نقدی بیش از سیصد و شصت میلیون (360.000.000) ریال تا پانصد و پنجاه میلیون (550.000.000) ریال درجه 4 ـ حبس بیش از پنج تا ده سال ـ جزای نقدی بیش از یکصد و هشتاد میلیون (180.000.000) ریال تا سیصد و شصت میلیون (360.000.000) ریال ـ انفصال دائم از خدمات دولتی و عمومی درجه 5 ـ حبس بیش از دو تا پنج سال ـ جزای نقدی بیش از هشتاد میلیون (80.000.000) ریال تا یکصد و هشتاد میلیون (180.000.000)ریال ـ محرومیت از حقوق اجتماعی بیش از پنج تا پانزده سال ـ ممنوعیت دائم از یک یا چند فعالیت شغلی یا اجتماعی برای اشخاص حقوقی ـ ممنوعیت دائم از دعوت عمومی برای افزایش سرمایه برای اشخاص حقوقی درجه 6 ـ حبس بیش از شش ماه تا دو سال ـ جزای نقدی بیش از بیست میلیون (20.000.000) ریال تا هشتاد میلیون (80.000.000) ریال ـ شلاق از سی و یک تا هفتاد و چهار ضربه و تا نود و نه ضربه در جرایم منافی عفت ـ محرومیت از حقوق اجتماعی بیش از شش ماه تا پنج سال ـ انتشار حکم قطعی در رسانه ها ـ ممنوعیت از یک یا چند فعالیت شغلی یا اجتماعی برای اشخاص حقوقی حداکثر تا مدت پنج سال ـ ممنوعیت از دعوت عمومی برای افزایش سرمایه برای اشخاص حقوقی حداکثر تا مدت پنج سال ـ ممنوعیت از اصدار برخی از اسناد تجاری توسط اشخاص حقوقی حداکثر تا مدت پنج سال درجه 7 ـ حبس از نود و یک روز تا شش ماه ـ جزای نقدی بیش از ده میلیون (10.000.000) ریال تا بیست میلیون (20.000.000) ریال ـ شلاق از یازده تا سی ضربه ـ محرومیت از حقوق اجتماعی تا شش ماه درجه 8 ـ حبس تا سه ماه ـ جزای نقدی تا ده میلیون (10.000.000) ریال ـ شلاق تا ده ضربه تبصره 1 ـ موارد محرومیت از حقوق اجتماعی همان است که در مجازات های تبعی ذکر شده است. تبصره 2 ـ مجازاتی که حداقل آن منطبق بر یکی از درجات فوق و حداکثر آن منطبق با درجه بالاتر باشد از درجه بالاتر محسوب می شود. تبصره 3 ـ در صورت تعدد مجازات ها مجازات شدیدتر و درصورت عدم امکان تشخیص مجازات شدیدتر مجازات حبس ملاک است. همچنین اگر مجازاتی با هیچ یک از بندهای هشت گانه این ماده مطابقت نداشته باشد مجازات درجه هفت محسوب می شود. تبصره 4 ـ مقررات این ماده و تبصره های آن تنها جهت تعیین درجه مجازات است و تاثیری در میزان حداقل و حداکثر مجازات های مقرر در قوانین جاری ندارد. تبصره 5 ـ ضبط اشیاء و اموالی که در ارتکاب جرم به کار رفته یا مقصود از آن به کارگیری در ارتکاب جرم بوده است از شمول این ماده و بند (ب) ماده (20) خارج و در مورد آنها برابر ماده (215) این قانون عمل خواهد شد. در هر مورد که حکم به مصادره اموال صادر می شود باید هزینه های متعارف زندگی محکوم و افراد تحت تکفل او مستثنی شود.

مشاهده ماده 19 قانون مجازات اسلامی

ماده 127 ـ در صورتی که در شرع یا قانون مجازات دیگری برای معاون تعیین نشده باشد مجازات وی به شرح زیر است: الف ـ در جرایمی که مجازات قانونی آنها سلب حیات یا حبس دائم است حبس تعزیری درجه دو یا سه ب ـ در سرقت حدی و قطع عمدی عضو حبس تعزیری درجه پنج یا شش پ ـ در جرایمی که مجازات قانونی آنها شلاق حدی است سی و یک تا هفتاد و چهار ضربه شلاق تعزیری درجه شش ت ـ در جرایم موجب تعزیر یک تا دو درجه پایین تر از مجازات جرم ارتکابی تبصره 1 ـ در مورد بند (ت) این ماده مجازات معاون از نوع مجازات قانونی جرم ارتکابی است مگر در مورد مصادره اموال انفصال دائم و انتشار حکم محکومیت که مجازات معاون به ترتیب جزای نقدی درجه چهار شش و هفت است. تبصره 2 ـ در صورتی که به هر علت قصاص نفس یا عضو اجراء نشود مجازات معاون بر اساس میزان تعزیر فاعل اصلی جرم مطابق بند (ت) این ماده اعمال می شود.

مشاهده ماده 127 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM