نشست قضایی شماره 1398-6530

نشست قضایی شماره 1398-6530

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6530


کد نشست:
1398-6530

تاریخ برگزاری:
1397/10/12

برگزار شده توسط:
استان آذربایجان غربی/ شهر شوط

موضوع:
تکلیف دادسرا در احضار عاقله در صورت فوت مرتکب جنایت عمدی

پرسش:
آیا در جنایت عمدی در صورت فوت مرتکب جرم و مجنی علیه دادسرا مکلف به احضار عاقله جهت رسیدگی می باشد؟

نظر هیئت عالی:
مستفاد از نظریه ماده 435 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 در جنایت قتل عمدی در صورت فوت قاتل دیه جنایت از اموال وی پرداخت می شود و در صورتی که قاتل مالی نداشته باشد ولی دم می تواند دیه را از عاقله مطالبه کند و در صورت نبود عاقله یا عدم دسترسی به آن ها یا عدم تمکن آن ها دیه از بیت المال پرداخت می شود بنابراین در فرض سوال در صورتی که عاقله مسیول پرداخت دیه باشد و اولیای دم دیه را مطالبه نمایند پرونده مربوطه متعاقب صدور قرار موقوفی تعقیب در دادسرا در خصوص مرتکب قتل عمدی (بند الف ماده 13 قانون آیین دادرسی کیفری ) جهت رسیدگی به ادعای اولیای دم مطابق تبصره 2 ماده 85 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 در دادگاه کیفری مربوطه مطرح خواهد شد.

نظر اتفاقی:
در صورت ارایه دادخواست از ناحیه اولیاء دم در جریان دادرسی در مرحله دادسرا دادسرا در خصوص بزه قتل قرار موقوفی تعقیب صادر و دادخواست به انضمام قرار صادره جهت رسیدگی به دادگاه کیفری ارسال می گردد لیکن در صورت عدم درخواست از ناحیه اولیاء دم در خصوص قتل قرار موقوفی تعقیب صادر می گردد و اولیاء دم بایستی از طریق شعبه حقوقی مطالبه دیه را اقدام نمایند.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 435 ـ هرگاه در جنایت عمدی به علت مرگ یا فرار دسترسی به مرتکب ممکن نباشد با درخواست صاحب حق دیه جنایت از اموال مرتکب پرداخت می شود و درصورتی که مرتکب مالی نداشته باشد در خصوص قتل عمد ولی دم می تواند دیه را از عاقله بگیرد و درصورت نبود عاقله یا عدم دسترسی به آنها یا عدم تمکن آنها دیه از بیت المال پرداخت می شود و در غیر قتل دیه بر بیت المال خواهد بود. چنانچه پس از اخذ دیه دسترسی به مرتکب جنایت اعم از قتل و غیر قتل ممکن شود در صورتی که اخذ دیه به جهت گذشت از قصاص نباشد حق قصاص حسب مورد برای ولی دم یا مجنی علیه محفوظ است لکن باید قبل از قصاص دیه گرفته شده را برگرداند.

مشاهده ماده 435 قانون مجازات اسلامی

ماده 13 ـ تعقیب امر کیفری که طبق قانون شروع شده است و همچنین اجرای مجازات موقوف نمی شود مگر در موارد زیر: الف ـ فوت متهم یا محکوم علیه ب ـ گذشت شاکی یا مدعی خصوصی در جرایم قابل گذشت پ ـ شمول عفو ت ـ نسخ مجازات قانونی ث ـ شمول مرور زمان در موارد پیش بینی شده در قانون ج ـ توبه متهم در موارد پیشبینی شده در قانون چ ـ اعتبار امر مختوم تبصره 1 ـ درباره دیه مطابق قانون مجازات اسلامی عمل می گردد. تبصره 2 ـ هرگاه مرتکب جرم پیش از صدور حکم قطعی مبتلا به جنون شود تا زمان افاقه تعقیب و دادرسی متوقف می شود. مگر آنکه در جرایم حق الناسی شرایط اثبات جرم به نحوی باشد که فرد مجنون یا فاقد هوشیاری در فرض افاقه نیز نتواند از خود رفع اتهام کند. در این صورت به ولی قیم یا سرپرست قانونی وی ابلاغ می شود که ظرف مهلت پنج روز نسبت به معرفی وکیل اقدام نماید. درصورت عدم معرفی صرف نظر از نوع جرم ارتکابی و میزان مجازات آن وفق مقررات برای وی وکیل تسخیری تعیین می شود و تعقیب و دادرسی ادامه می یابد. (اصلاحی 24/03/1394)

مشاهده ماده 13 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 85 ـ در مواردی که دیه باید از بیت ‏المال پرداخت شود پس از اتخاذ تصمیم قانونی راجع به سایر جهات پرونده به دستور دادستان برای صدور حکم مقتضی به دادگاه ارسال می شود. تبصره 1 ـ حکم این ماده در مواردی که پرونده با قرار موقوفی تعقیب یا با هر تصمیم دیگری در دادسرا مختومه می شود اما باید نسبت به پرداخت دیه تعیین تکلیف شود نیز جاری است. (الحاقی 24/03/1394) تبصره 2 ـ در مواردی که مسئولیت پرداخت دیه متوجه عاقله است در صورت وجود دلیل کافی و با رعایت مقررات مربوط به احضار به وی اخطار می شود برای دفاع از خود حضور یابد پس از حضور موضوع برای وی تبیین و اظهارات او اخذ می شود. هیچ یک از الزامات و محدودیتهای مربوط به متهم در مورد عاقله قابل اعمال نیست. عدم حضور عاقله مانع از رسیدگی نیست. (الحاقی 24/03/1394)

مشاهده ماده 85 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM