نشست قضایی شماره 1400-8053

نشست قضایی شماره 1400-8053

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8053


کد نشست:
1400-8053

تاریخ برگزاری:
1399/06/05

برگزار شده توسط:
استان سمنان/ شهر میامی

موضوع:
پرداخت دیه از بیت المال

پرسش:
طبق تبصره ماده 342 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب سال 92 در مواردی که دیه از بیت المال قابل مطالبه و پرداخت است دادگاه موظف است از دستگاه پرداخت کننده دیه به منظور دفاع از حقوق بیت المال برای جلسه رسیدگی دعوت نماید. در این خصوص دادگاه چه کسی را جهت دفاع از حقوق بیت المال برای جلسه رسیدگی دعوت خواهد نمود؟

نظر هیئت عالی:
در مواردی که قانون گذار دستگاه پرداخت کننده را منصوصا مشخص کرده و پرداخت آن را برعهده آن مرجع ذکر نموده و در بودجه سنواتی سازمان مربوطه لحاظ کرده نماینده آن تشکیلات باید دعوت به جلسه برای دفاع شود در غیر این صورت برای دفاع نماینده وزارت دادگستری باید دعوت به حضور شود.

نظر اتفاقی:
تبصره ماده 342 قانون آیین دادرسی کیفری در اصلاحات سال 94 به ماده الحاق شده است. طبق تبصره ماده مذکور در دعاوی مربوط به مطالبه خسارت موضوع ماده 260 این قانون و ماده 30 قانون نظارت بر رفتار قضات مصوب 1390 و همچنین در مواردی که دیه از بیت المال مطالبه و پرداخت می شود دادگاه موظف است از دستگاه پرداخت کننده دیه یا خسارت برای دفاع از حقوق بیت المال دعوت نماید. بر طبق ماده 259 و 260 قانون آیین دادرسی کیفری برای جبران خسارت موضوع ماده 255 برعهده دولت است و برای این پرداخت صندوقی زیر نظر وزارت دادگستری تاسیس می شود. در مواردی که دستگاه پرداخت کننده خسارت و یا دیه مشخص است به طور مثال بیمه و یا صندوق مذکور در قانون بیمه اجباری شخص ثالث و یا پرداخت دیه بر طبق قانون نیروی انتظامی توسط نیروی انتظامی و غیره. در این صورت نماینده دستگاه پرداخت کننده جهت دفاع دعوت خواهد شد و در مواردی که دستگاه پرداخت کننده مشخص نشده و دیه از بیت المال پرداخت می شود چون وظیفه پرداخت بر عهده وزارت دادگستری به عنوان نماینده دولت می باشد دادگاه باید نماینده وزارت دادگستری را جهت دفاع برای رسیدگی دعوت نماید.

مبحث:
حقوق جزای عمومی , آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 342 ـ در غیر موارد مذکور در مواد (340) و (341) این قانون دادگاه با تعیین وقت رسیدگی و ابلاغ آن به شاکی یا مدعی خصوصی متهم وکیل یا وکلای آنان دادستان و سایر اشخاصی که باید در دادگاه حاضر شوند آنان را برای شرکت در جلسه رسیدگی احضار می کند. تصویر کیفرخواست برای متهم فرستاده می شود. تبصره ـ در دعاوی مربوط به مطالبه خسارت موضوع ماده (260) این قانون و ماده (30) قانون نظارت بر رفتار قضات مصوب 17/7/1390 و مواردی که دیه از بیت المال مطالبه می شود دادگاه موظف است از دستگاه پرداخت کننده دیه یا خسارت به منظور دفاع از حقوق بیت المال برای جلسه رسیدگی دعوت نماید. دستگاه مذکور حق تجدیدنظرخواهی از رای را دارد. (الحاقی 24/03/1394)

مشاهده ماده 342 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 259 ـ جبران خسارت موضوع ماده (255) این قانون بر عهده دولت است و در صورتیکه بازداشت براثر اعلام مغرضانه جرم شهادت کذب و یا تقصیر مقامات قضایی باشد دولت پس از جبران خسارت می تواند به مسوول اصلی مراجعه کند.

مشاهده ماده 259 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 260 ـ به منظور پرداخت خسارت موضوع ماده (255) این قانون صندوقی در وزارت دادگستری تاسیس می شود که بودجه آن هر سال از محل بودجه کل کشور تامین می گردد. این صندوق زیر نظر وزیر دادگستری اداره می شود و اجرای آراء صادره از کمیسیون بر عهده وی است.

مشاهده ماده 260 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 30ـ رسیدگی به دعوای جبران خسارت ناشی از اشتباه یا تقصیر قاضی موضوع اصل یکصد و هفتاد و یکم (171) قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران در صلاحیت دادگاه عمومی تهران است. رسیدگی به دعوای مذکور در دادگاه عمومی منوط به احراز تقصیر یا اشتباه قاضی در دادگاه عالی است. تبصره ـ تعلیق تعقیب یا موقوفی تعقیب انتظامی یا عدم تشکیل پرونده مانع از رسیدگی دادگاه عالی به اصل وقوع تقصیر یا اشتباه قاضی نیست.

مشاهده ماده 30 قانون نظارت بر رفتار قضات

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM