نشست قضایی شماره 1398-6703

نشست قضایی شماره 1398-6703

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6703


کد نشست:
1398-6703

تاریخ برگزاری:
1397/07/12

برگزار شده توسط:
استان آذربایجان شرقی/ شهر بناب

موضوع:
ممنوعیت اعمال تخفیف مجازات در برخی جرایم

پرسش:
آیا مقررات ماده 483 قانون آ.د.ک در خصوص جرایمی که در حین رسیدگی اعمال تخفیف در خصوص آنها منع قانونی دارد قابل اعمال است؟

نظر هیئت عالی:
همانگونه که در نظریه شماره 7/97/2831 اداره حقوقی قوه قضاییه آمده منظور از عبارت در حدود قانون تخفیف دهد که در ماده 483 قانون آیین دادرسی کیفری به کار رفته این است که دادگاه با رعایت ممنوعیت های مربوط به تخفیف مجازات مجاز به این امر است. لذا نظریه اکثریت صایب اعلام می شود.

نظر اکثریت:
نظر به اینکه در ماده 483 قانون آ.د.ک مقرر می دارد: دادگاه به موضوع رسیدگی و مجازات را در صورت اقتضا در حدود قانون تخفیف و یا تبدیل به مجازاتی مناسب تر به حال محکوم علیه می کند و در قانون اعمال تخفیف در مورد این جرایم (مانند جرم موضوع ماده 719 قانون تعزیرات و ماده یک قانون تشدید مجازات ارتشاء و کلاهبرداری و قانون مجازات اخلالگران در نظام اقتصادی کشور ممنوع است لذا در مرحله اعمال ماده 483 نیز امکان اعمال تخفیف وجود ندارد و نظریه اداره حقوقی نیز موید این امر است.

نظر اقلیت:
موارد ممنوعیت تخفیف در ماده 719 قانون و ماده یک قانون تشدید مجازات ارتشا ء و اختلاس و کلاهبرداری و سایر مقررات ذیربط ناظر به ممنوعیت دادگاه از تخفیف مجازات در حین صدور حکم است و ماده 483 قانون آ.د.ک تاسیس جداگانه ای است و ممنوعیت های موصوف در اعمال این ماده نباید مد نظر قرار گیرد کما اینکه تبدیل مجازات حبس به سایر مجازات ها در حین رسیدگی و در مقام صدور حکم ممنوع است ولی حسب عموم و اطلاق ماده 483 تبدیل مجازات حبس به مجازات دیگر به عنوان اعمال ماده 483 قانون آ.د.ک امکان پذیر می باشد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی

کلمات کلیدی:

مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 483 ـ هرگاه شاکی یا مدعی خصوصی در جرایم غیرقابل گذشت پس از قطعی شدن حکم از شکایت خود صرفنظر کند محکوم علیه می تواند از دادگاه صادرکننده حکم قطعی درخواست کند در میزان مجازات او تجدید نظر شود. در این صورت دادگاه به درخواست محکوم علیه در وقت فوق العاده و با حضور دادستان یا نماینده او با رعایت مقررات ماده (300) این قانون رسیدگی می کند و مجازات را در صورت اقتضاء در حدود قانون تخفیف می دهد یا به مجازاتی که مناسب تر به حال محکوم علیه باشد تبدیل می کند. این رای قطعی است.

مشاهده ماده 483 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 719 ـ هر گاه مصدوم احتیاج به کمک فوری داشته و راننده با وجود امکان رساندن مصدوم به مراکز درمانی و یا استمداد از مامورین انتظامی از این کار خودداری کند و یا به منظور فرار از تعقیب محل حادثه را ترک و مصدوم را رها کند حسب مورد به بیش از دو سوم حداکثر مجازات مذکور در مواد (714) و (715) و (716) محکوم خواهد شد. دادگاه نمی تواند در مورد این ماده اعمال کیفیت مخففه نماید. تبصره 1 ـ راننده در صورتی می تواند برای انجام تکالیف مذکور در این ماده وسیله نقلیه را از صحنه حادثه حرکت دهد که برای کمک رسانیدن به مصدوم توسل به طریق دیگر ممکن نباشد تبصره 2 ـ در تمام موارد مذکور هر گاه راننده مصدوم را به نقاطی برای معالجه و استراحت برساند و یا مامورین مربوطه را از واقعه آگاه کند و یا به هر نحوی موجبات معالجه و استراحت و تخفیف آلام مصدوم را فراهم کند دادگاه مقررات تخفیف را درباره او رعایت خواهد نمود.

مشاهده ماده 719 کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی ـ تعزیرات

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM