نشست قضایی شماره 1398-6205

نشست قضایی شماره 1398-6205

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6205


کد نشست:
1398-6205

تاریخ برگزاری:
1397/12/22

برگزار شده توسط:
استان خراسان شمالی/ شهر اسفراین

موضوع:
تفسیر ماده 85 قانون آیین دادرسی کیفری

پرسش:
در یک سانحه تصادف که منتهی به فوت راننده خودرو و یکی از سرنشینان شده است وراث متوفیان در خصوص اینکه راننده خودرو حین تصادف چه کسی بوده است اختلاف دارند ( یکی از آنان گواهی نامه داشته و دیگری نداشته است افسر تصادفات نیز در کروکی ترسیمی شخص الف را به عنوان راننده اعلام کرده و سپس با شرحی راننده را شخص ب معرفی و اعلام داشته است : شرکت بیمه نیز ذی نفع است چرا که اگر شخص فاقد گواهی نامه حین تصادف راننده باشد بیمه پس از پرداخت دیه حق رجوع به مسبب حادثه (وراث وی) را دارد ) لیکن دادسرا چنین تصمیم گرفته است " صرف نظر از آنکه راننده الف بوده است یا ب با توجه به فوت هر دوی آنان مستند به ماده 13 قانون آیین دادرسی کیفری قرار موقوفی تعقیب صادر و اعلام میگردد".

نظر هیئت عالی:
نظریه اقلیت که مستظهر به نص صریح ماده 85 قانون آیین دادرسی کیفری است مبنی بر اینکه چنانچه پرونده در دادسرا مختومه اما لازم است نسبت به دیه اتخاذ تصمیم شود مورد تایید است.

نظر اکثریت:
تبصره ذیل ماده 85 قانون آیین دادرسی کیفری نیز بایستی با توجه به صدر ماده صورت گیرد و از آنجا که حکم قانونگذار در صدر ماده ناظر به مواردی است که پرداخت دیه از بیت المال باشد تبصره نیز در مواردی جاری است که پرونده با قرار موقوفی تعقیب یا هر تصمیم دیگری در دادسرا مختومه میشود و پرداخت دیه میبایست از بیت المال باشد نه سایر موارد از جمله پرداخت دیه توسط شرکت بیمه.

نظر اقلیت:
با توجه به اطلاق تبصره ماده مذکور بدین نحو که مقرر داشته : حکم این ماده در مواردی که پرونده با قرار موقوفی تعقیب یا با هر تصمیم دیگری در دادسرا مختومه شود اما باید نسبت به پرداخت دیه تعیین تکلیف شود نیز جاری است. موضوع مشمول مورد سوال میشود و دادگاه کیفری دو میبایست به استناد همین تبصره راجع به راننده حین تصادف اتخاذ تصمیم و در خصوص پرداخت دیه تعیین تکلیف نماید.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 13 ـ تعقیب امر کیفری که طبق قانون شروع شده است و همچنین اجرای مجازات موقوف نمی شود مگر در موارد زیر: الف ـ فوت متهم یا محکوم علیه ب ـ گذشت شاکی یا مدعی خصوصی در جرایم قابل گذشت پ ـ شمول عفو ت ـ نسخ مجازات قانونی ث ـ شمول مرور زمان در موارد پیش بینی شده در قانون ج ـ توبه متهم در موارد پیشبینی شده در قانون چ ـ اعتبار امر مختوم تبصره 1 ـ درباره دیه مطابق قانون مجازات اسلامی عمل می گردد. تبصره 2 ـ هرگاه مرتکب جرم پیش از صدور حکم قطعی مبتلا به جنون شود تا زمان افاقه تعقیب و دادرسی متوقف می شود. مگر آنکه در جرایم حق الناسی شرایط اثبات جرم به نحوی باشد که فرد مجنون یا فاقد هوشیاری در فرض افاقه نیز نتواند از خود رفع اتهام کند. در این صورت به ولی قیم یا سرپرست قانونی وی ابلاغ می شود که ظرف مهلت پنج روز نسبت به معرفی وکیل اقدام نماید. درصورت عدم معرفی صرف نظر از نوع جرم ارتکابی و میزان مجازات آن وفق مقررات برای وی وکیل تسخیری تعیین می شود و تعقیب و دادرسی ادامه می یابد. (اصلاحی 24/03/1394)

مشاهده ماده 13 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 85 ـ در مواردی که دیه باید از بیت ‏المال پرداخت شود پس از اتخاذ تصمیم قانونی راجع به سایر جهات پرونده به دستور دادستان برای صدور حکم مقتضی به دادگاه ارسال می شود. تبصره 1 ـ حکم این ماده در مواردی که پرونده با قرار موقوفی تعقیب یا با هر تصمیم دیگری در دادسرا مختومه می شود اما باید نسبت به پرداخت دیه تعیین تکلیف شود نیز جاری است. (الحاقی 24/03/1394) تبصره 2 ـ در مواردی که مسئولیت پرداخت دیه متوجه عاقله است در صورت وجود دلیل کافی و با رعایت مقررات مربوط به احضار به وی اخطار می شود برای دفاع از خود حضور یابد پس از حضور موضوع برای وی تبیین و اظهارات او اخذ می شود. هیچ یک از الزامات و محدودیتهای مربوط به متهم در مورد عاقله قابل اعمال نیست. عدم حضور عاقله مانع از رسیدگی نیست. (الحاقی 24/03/1394)

مشاهده ماده 85 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM