نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1396/11/03

برگزار شده توسط:
استان گیلان/ شهر رشت

موضوع:
مرجع صالح جهت رسیدگی به اعتراض نسبت به قرارهای قابل اعتراض دادسرا

پرسش:
با توجه به ماده 271 قانون آیین دادرسی کیفری مرجع صالح رسیدگی نسبت به قرارهای قابل اعتراض در مورد جرایمی که در صلاحیت دادگاه کیفری یک و دادگاه انقلاب است در حوزه های قضایی که دادگاه انقلاب و کیفری یک تشکیل نشده کدام مرجع می باشد؟

نظر هیئت عالی:
با توجه به تصریح ذیل ماده 271 قانون آیین دادرسی کیفری که مقرر داشته؛ چنانچه دادگاه انقلاب یا دادگاه کیفری یک درحوزه قضایی دادسرا تشکیل نشده باشد دادگاه کیفری دو محل صالح به رسیدگی است.

نظر اکثریت:
با توجه به قسمت اخیر ماده 271 قانون آیین دادرسی کیفری مرجع صالح رسیدگی نسبت به قرارهای قابل اعتراض در حوزه قضایی دادسرا دادگاه انقلاب یا دادگاه کیفری یک تشکیل نشده باشد دادگاه کیفری دو محل می باشد نظریه شماره 7/93/1395-93/6/15 اداره حقوقی قوه قضاییه نیز موید این دیدگاه است.

نظر اقلیت:
با توجه به اینکه مطابق تبصره 1 ماده 296 و 297 قانون آیین دادرسی کیفری دادگاه کیفری یک و دادگاه انقلاب در مرکز استان تشکیل می شود دادسرای عمومی و انقلاب محل وقوع جرم در جرایمی که در صلاحیت دادگاه کیفری یک و دادگاه انقلاب می باشند در معیت دادگاه انقلاب و دادگاه کیفری یک مرکز استان انجام وظیفه می نمایند بنابراین در استانهایی که دادگاه کیفری یک و دادگاه انقلاب در مرکز استان تشکیل شده است حسب مورد دادگاه کیفری یک دادگاه انقلاب صالح به رسیدگی به اعتراض نسبت به قرارهای قابل اعتراض در جرایمی که در صلاحیت دادگاه کیفری یک و دادگاه انقلاب می باشند.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 271 ـ مرجع حل اختلاف بین دادستان و بازپرس و رسیدگی به اعتراض شاکی یا متهم نسبت به قرارهای قابل اعتراض با دادگاهی است که صلاحیت رسیدگی به آن اتهام را دارد. چنانچه دادگاه انقلاب یا دادگاه کیفری یک در حوزه قضایی دادسرا تشکیل نشده باشد دادگاه کیفری دو محل صالح به رسیدگی است.

مشاهده ماده 271 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 296 ـ دادگاه کیفری یک دارای رییس و دو مستشار است که با حضور دو عضو نیز رسمیت می یابد. در صورت عدم حضور رییس ریاست دادگاه به عهده عضو مستشاری است که سابقه قضایی بیشتری دارد. تبصره 1 ـ دادگاه کیفری یک در مرکز استان و به تشخیص رئیس قوه قضاییه در حوزه قضایی شهرستان ها تشکیل می شود. در حوزه هایی که این دادگاه تشکیل نشده است به جرایم موضوع صلاحیت آن در نزدیکترین دادگاه کیفری یک در حوزه قضایی آن استان رسیدگی می شود. تبصره 2 ـ دادرس علی البدل حسب مورد می تواند به جای رئیس یا مستشار انجام وظیفه کند. همچنین با انتخاب رئیس کل دادگستری استان عضویت مستشاران دادگاههای تجدید نظر در دادگاه کیفری یک و دادگاه انقلاب در مواردی که با تعدد قاضی رسیدگی می کند بلامانع است. تبصره 3 ـ دادگاه های کیفری استان و عمومی جزائی موجود به ترتیب به دادگاههای کیفری یک و دو تبدیل می شوند. جرایمی که تا تاریخ لازم الاجراء شدن این قانون در دادگاه ثبت شده است از نظر صلاحیت رسیدگی تابع مقررات زمان ثبت است و سایر مقررات رسیدگی طبق این قانون در همان شعب مرتبط انجام می شود. این تبصره درمورد دادگاه انقلاب و دادگاههای نظامی نیز جاری است.

مشاهده ماده 296 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 297 ـ دادگاه انقلاب در مرکز هر استان و به تشخیص رییس قوه قضاییه در حوزه قضایی شهرستان ها تشکیل می شود. این دادگاه برای رسیدگی به جرایم موجب مجازات مندرج در بندهای (الف) (ب) (پ) و (ت) ماده (302) این قانون دارای رییس و دو مستشار است که با دو عضو نیز رسمیت دارد. دادگاه برای رسیدگی به سایر موضوعات با حضور رییس یا دادرس علی البدل یا یک مستشار تشکیل می شود. (اصلاحی 24/03/1394) تبصره ـ مقررات دادرسی دادگاه کیفری یک به شرح مندرج در این قانون در دادگاه انقلاب در مواردی که با تعدد قاضی رسیدگی می کند جاری است.

مشاهده ماده 297 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM