نشست قضایی شماره 1399-7125

نشست قضایی شماره 1399-7125

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7125


کد نشست:
1399-7125

تاریخ برگزاری:
1398/08/22

برگزار شده توسط:
استان البرز/ شهر ماهدشت

موضوع:
مرجع صالح در خصوص رسیدگی به مجازات قطع انگشت

پرسش:
الف به صورت عمدی یک بند انگشت ب را قطع نموده است آیا موضوع مشمول ماده 302 قانون آیین دادرسی کیفری و نتیجتا در صلاحیت بازپرس و دادگاه کیفری یک می باشد؟

نظر هیئت عالی:
با توجه به اطلاق بخش اول بند پ ماده 302 قانون مجازات اسلامی مصداق قطع عضو به عنوان مجازات موضوع را در صلاحیت دادگاه کیفری یک قرار می دهد خواه دیه معادل آن کمتر یا مساوی یا بیش از ثلث دیه کامل باشد. نظریه اتفاقی مورد تایید است.

نظر اتفاقی:
با توجه به اینکه مجازات قانونی و اولیه در جنایت عمدی قصاص می باشد و قصاص در خصوص یک بند انگشت نیز مصداقی از قطع عضو است لذا بزه مطروحه مشمول «جرم موجب مجازات قطع عضو» و مشمول بند پ ماده 302 قانون آیین دادرسی کیفری و در صلاحیت بازپرسی و دادگاه کیفری یک خواهد بود. همچنین لازم به ذکر است ذیل بند پ ماده مذکور در خصوص سایر جنایات عمدی است که موجب قصاص عضو نباشد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری , جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 302 ـ به جرایم زیر در دادگاه کیفری یک رسیدگی می شود: الف ـ جرایم موجب مجازات سلب حیات ب ـ جرایم موجب حبس ابد پ ـ جرایم موجب مجازات قطع عضو یا جنایات عمدی علیه تمامیت جسمانی با میزان نصف دیه کامل یا بیش از آن (اصلاحی 24/03/1394) ت ـ جرایم موجب مجازات تعزیری درجه سه و بالاتر (اصلاحی 24/03/1394) ث ـ جرایم سیاسی و مطبوعاتی

مشاهده ماده 302 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 386 ـ مجازات جنایت عمدی بر عضو در صورت تقاضای مجنی علیه یا ولی او و وجود سایر شرایط مقرر در قانون قصاص و در غیر این صورت مطابق قانون از حیث دیه و تعزیر عمل می گردد.

مشاهده ماده 386 قانون مجازات اسلامی

ماده 387 ـ جنایت بر عضو عبارت از هر آسیب کمتر از قتل مانند قطع عضو جرح و صدمه های وارد بر منافع است.

مشاهده ماده 387 قانون مجازات اسلامی

ماده 302 ـ در صورتی که مجنی علیه دارای یکی از حالات زیر باشد مرتکب به قصاص و پرداخت دیه محکوم نمی شود: الف ـ مرتکب جرم حدی که مستوجب سلب حیات است. ب ـ مرتکب جرم حدی که مستوجب قطع عضو است مشروط بر اینکه جنایت وارد شده بیش از مجازات حدی او نباشد در غیر این صورت مقدار اضافه بر حد حسب مورد دارای قصاص و یا دیه و تعزیر است. پ ـ مستحق قصاص نفس یا عضو فقط نسبت به صاحب حق قصاص و به مقدار آن قصاص نمی شود. ت ـ متجاوز و کسی که تجاوز او قریب الوقوع است و در دفاع مشروع به شرح مقرر در ماده (156) این قانون جنایتی بر او وارد شود. ث ـ زانی و زانیه در حال زنا نسبت به شوهر زانیه در غیر موارد اکراه و اضطرار به شرحی که در قانون مقرر است. تبصره 1 ـ اقدام در مورد بندهای (الف) (ب) و (پ) این ماده بدون اجازه دادگاه جرم است و مرتکب به تعزیر مقرر در کتاب پنجم «تعزیرات» محکوم می شود. تبصره 2 ـ در مورد بند (ت) چنانچه نفس دفاع صدق کند ولی از مراتب آن تجاوز شود قصاص منتفی است لکن مرتکب به شرح مقرر در قانون به دیه و مجازات تعزیری محکوم می شود.

مشاهده ماده 302 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM