نشست قضایی شماره 1397-5485

نشست قضایی شماره 1397-5485

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1397-5485


کد نشست:
1397-5485

تاریخ برگزاری:
1396/06/08

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر خرامه

موضوع:
نحوه ی اجرای آرای منضم به محکومیت تعلیقی

پرسش:
در صورتی که دادگاه کیفری دو رای به تعلیق مراقبتی محکوم علیه صادر کند و پرونده به اجرای احکام کیفری جهت اجرای مفاد تعلیق ارسال گردد؛ آیا قاضی اجرای احکام ملزم به تفهیم دستورات ضم رای دادگاه می باشد یا خیر؟ در صورت مثبت بودن پاسخ ضمانت اجرای حضور محکوم علیه چگونه می باشد؟

نظر هیئت عالی:
طبق ماده 54 قانون مجازات اسلامی 1392 دادگاه به هنگام صدور قرار تعلیق اجرای مجازات به طور صریح به محکوم اعلام می کند که اگر در مدت تعلیق مرتکب یکی از جرایم مذکور در این ماده گردد علاوه بر مجازات جرم اخیر مجازات معلق نیز درباره وی اجرا می شود؛ لذا اگر تعلیق اجرای مجازات به طور ساده باشد نیازی به احضار و جلب محکوم و تفهیم و ابلاغ مجدد توسط قاضی اجرای احکام نیست و آنچه در ماده 551 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 آمده است ناظر به تعلیق اجرای مجازات به صورت مراقبتی است که دادگاه محکوم را مکلف به انجام دستور یا دستورهایی در مدت ایام تعلیق نموده است و محکوم مکلف به اجرای آنهاست و قاضی اجرای احکام طبق ماده اخیرالذکر باید محکوم را احضار و در صورت عدم حضور بدون عذر موجه جلب و چگونگی اجرای دستور یا دستورهای دادگاه و ضمانت عدم رعایت آن ها را به وی تفهیم و ابلاغ نماید؛ بنابراین نظریه اتفاقی قضات محترم دادگستری شهرستان خرامه استان فارس در حدود فوق الذکر مورد تایید است.

نظر اتفاقی:
با عنایت به اینکه در این خصوص رویه برخی از همکاران قضایی بر این می باشد که با ابلاغ دادنامه دادگاه کیفری دیگر لزومی به احضار و تفهیم مفاد تعلیق ندارد؛ لیکن با عنایت به صراحت ماده 551 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 بایستی پس از وصول پرونده به واحد اجرای احکام کیفری قاضی محترم مربوطه بدوا محکوم علیه را جهت تفهیم مفاد تعلیق مجازات احضار و در صورت عدم حضور جلب نماید.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 406 ـ در تمام جرایم به استثنای جرایمی که فقط جنبه حق اللهی دارند هرگاه متهم یا وکیل او در هیچیک از جلسات دادگاه حاضر نشود یا لایحه دفاعیه نفرستاده باشد دادگاه پس از رسیدگی رای غیابی صادر می کند. در اینصورت چنانچه رای دادگاه مبنی بر محکومیت متهم باشد ظرف بیست روز از تاریخ ابلاغ واقعی قابل واخواهی در همان دادگاه است و پس از انقضای مهلت واخواهی برابر مقررات حسب مورد قابل تجدید نظر یا فرجام است. مهلت واخواهی برای اشخاص مقیم خارج از کشور دو ماه است. تبصره 1 ـ هرگاه متهم در جلسه رسیدگی حاضر و در فاصله تنفس یا هنگام دادرسی بدون عذر موجه غائب شود دادگاه رسیدگی را ادامه می دهد. در اینصورت حکمی که صادر می شود حضوری است. تبصره 2 ـ حکم غیابی که ظرف مهلت مقرر از آن واخواهی نشود پس از انقضای مهلت های واخواهی و تجدید نظر یا فرجام به اجراء گذاشته می شود. هرگاه حکم دادگاه ابلاغ واقعی نشده باشد محکوم علیه می تواند ظرف بیست روز از تاریخ اطلاع واخواهی کند که در این صورت اجرای رای متوقف و متهم تحت الحفظ به همراه پرونده به دادگاه صادرکننده حکم اعزام می شود. این دادگاه در صورت اقتضاء نسبت به اخذ تامین یا تجدید نظر در تامین قبلی اقدام می کند. تبصره 3 ـ در جرایمی که فقط جنبه حق اللهی دارند هرگاه محتویات پرونده مجرمیت متهم را اثبات نکند و تحقیق از متهم ضروری نباشد دادگاه می تواند بدون حضور متهم رای بر برائت او صادر کند.

مشاهده ماده 406 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 551 ـ در صورت تعلیق اجرای مجازات قاضی اجرای احکام کیفری محکوم علیه را احضار و در صورت عدم حضور بدون عذر موجه جلب می کند و با حضور محکوم علیه دستور یا دستورهای دادگاه چگونگی اجراء و ضمانت عدم رعایت آنها را به وی تفهیم و ابلاغ می نماید.

مشاهده ماده 551 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 54 ـ هرگاه محکوم از تاریخ صدور قرار تا پایان مدت تعلیق مرتکب یکی از جرایم عمدی موجب حد قصاص دیه یا تعزیر تا درجه هفت شود پس از قطعیت حکم اخیر دادگاه قرار تعلیق را لغو و دستور اجرای حکم معلق را نیز صادر و مراتب را به دادگاه صادرکننده قرار تعلیق اعلام می کند. دادگاه به هنگام صدور قرار تعلیق به طور صریح به محکوم اعلام می کند که اگر در مدت تعلیق مرتکب یکی از جرایم فوق شود علاوه بر مجازات جرم اخیر مجازات معلق نیز درباره وی اجراء می شود.

مشاهده ماده 54 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM