نشست قضایی شماره 1400-8406

نشست قضایی شماره 1400-8406

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8406


کد نشست:
1400-8406

تاریخ برگزاری:
1398/07/15

برگزار شده توسط:
استان قزوین/ شهر قزوین

موضوع:
بررسی تجدید نظر خواهی صندوق تامین خسارتهای بدنی

پرسش:
دادگاه کیفری دو صندوق تامین خسارت های بدنی را به پرداخت سه و نیم درصد دیه کامله در حق آقای الف و 7 درصد دیه کامله در حق آقای ب به علت ایراد صدمه بدنی غیرعمدی ناشی از تصادف وسیله نقلیه محکوم نموده است. با عنایت به بند ب ماده 427 قانون آیین دادرسی کیفری مستندا و مستدلا قابلیت یا عدم قابلیت استماع تجدیدنظرخواهی صندوق تامین خسارتهای بدنی را به تفکیک نسبت به مجموع دیات یا دیه یکی از شکات و نوع تصمیم دادگاه تجدیدنظر را بیان نمایید.

نظر هیئت عالی:
با توجه به رای وحدت رویه شماره 808 هیات عمومی دیوان عالی کشور آراء صادر شده درباره جنایات عمدی علیه تمامیت جسمانی که میزان دیه آنها نصف دیه کامل یا بیش از آن است قابل فرجام خواهی است. اطلاق ماده 428 قانون آیین دادرسی کیفری درباره صدمات متعدد عمدی وارده از سوی یک شخص نسبت به دیگری که جمع دیات متعلقه به میزان مذکور باشد نیز شامل می شود. در فرض استعلام با توجه به اینکه مجموع دیات بیش از یک دهم دیه کامل است تجدید نظر خواهی مسموع می باشد.

نظر اکثریت:
در صورت تجدیدنظرخواهی صندوق تامین خسارت های بدنی نسبت به مجموع دیات تجدیدنظرخواهی مسموع است زیرا اصل نسبی بودن احکام دادگاههاست و قانونگذار ملاک را در تجدیدنظرخواهی میزان دیه قرار داده بنابراین چون مجموع دیات بیش از یک دهم دیه کامل است تجدیدنظرخواهی مسموع است اما در صورت تجدیدنظرخواهی نسبت به دیه یکی از شکات به لحاظ این که هر یک از دیات کمتر از یک دهم دیه کامل بوده به استناد بند ب ماده 427 قانون آیین دادرسی کیفری در این مورد تجدیدنظرخواهی قابلیت استماع ندارد و دادگاه تجدیدنظر قرار رد دادخواست تجدیدنظرخواهی صادر می شود.

نظر اقلیت:
گروه اول: 1- اکثریت از اقلیت به قابلیت استماع تجدیدنظرخواهی در هر دو حالت معتقدند زیرا اولا اصل بر قابلیت استماع تجدیدنظرخواهی آرای کیفری است ثانیا ملاک تجدیدنظرخواهی در بند ب ماده 427 قانون آیین دادرسی کیفری ماهیت جرم انتسابی است و آنچه واقع گردیده یک رفتار دارای آثار متعدد است و اصل جرم قابلیت تجدیدنظرخواهی دارد ثالثا صندوق به جانشینی از مقصر محکوم گردیده و به لحاظ جنبه ی عمومی جرم در صورت محکومیت مقصر رای قابل تجدید نظر خواهی بود بنابراین رای از سوی صندوق نیز قابل تجدید نظر خواهی است. بنابراین دادگاه تجدیدنظر به تجدیدنظر خواهی رسیدگی نموده و نفیا یا اثباتا اظهارنظر می نماید.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 427 ـ آراء دادگاههای کیفری جز در موارد زیر که قطعی محسوب می شود حسب مورد در دادگاه تجدید نظر استان همان حوزه قضایی قابل تجدید نظر و یا در دیوان عالی کشور قابل فرجام است: الف ـ جرایم تعزیری درجه هشت باشد. ب ـ جرایم مستلزم پرداخت دیه یا ارش درصورتی که میزان یا جمع آنها کمتر از یک دهم دیه کامل باشد. تبصره 1 ـ در مورد مجازات های جایگزین حبس معیار قابلیت تجدید نظر همان مجازات قانونی اولیه است. تبصره 2 ـ آراء قابل تجدید نظر اعم از محکومیت برائت یا قرارهای منع و موقوفی تعقیب اناطه و تعویق صدور حکم است. قرار رد درخواست واخواهی یا تجدید نظرخواهی درصورتی مشمول این حکم است که رای راجع به اصل دعوی قابل تجدید نظر خواهی باشد.

مشاهده ماده 427 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 428 ـ آراء صادره درباره جرایمی که مجازات قانونی آنها سلب حیات قطع عضو حبس ابد و یا تعزیر درجه سه و بالاتر است و جنایات عمدی علیه تمامیت جسمانی که میزان دیه آنها نصف دیه کامل یا بیش از آن است و آراء صادره درباره جرایم سیاسی و مطبوعاتی قابل فرجام خواهی در دیوان عالی کشور است. (اصلاحی 24/03/1394) تبصره ـ اجرای این ماده مانع از انجام سایر وظایف نظارتی دیوان عالی کشور به شرح مقرر در اصل (161) قانون اساسی نمی باشد. (الحاقی 24/03/1394)

مشاهده ماده 428 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM