نشست قضایی شماره 1398-5668

نشست قضایی شماره 1398-5668

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-5668


کد نشست:
1398-5668

تاریخ برگزاری:
1396/12/03

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر داراب

موضوع:
کیفیت کسر یک چهارم از مجازات پس از تعلیق بخشی از مجازات

پرسش:
در مواردی که دادگاه مقداری از مجازات حبس را تعلیق می نماید و سپس متهم با تسلیم به رای در راستای ماده 442 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 تقاضای تخفیف و کسر یک چهارم از مجازات را می نماید. اجرای احکام این میزان را بر اساس کل مجازات حبس تعیینی کسر و اجرا می نماید یا بر اساس میزان حبس تعلیق نشده؟

نظر هیئت عالی:
عبارت "تا یک چهارم مجازات تعیین شده.. ." مقرر در قسمت اخیر ماده 442 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 و اصلاحات و الحاقات بعدی ظهور در این دارد که دادگاه صرفا تا یک چهارم مجازات مندرج در حکم را اعم از اینکه قسمتی از آن تعلیق شده باشد یا اساسا تعلیق نشده باشد به عنوان تخفیف کاهش می دهد و لذا موجب قانونی جهت اعمال تخفیف به گونه ای دیگر وجود ندارد؛ بنابراین نظریه اتفاقی مورد تایید است.

نظر اتفاقی:
با عنایت به اینکه دادگاه با صدور قرار تعلیق مجازات حکم به مجازات نداده لذا تعلیق مجازات محسوب نمی شود در این صورت (تسلیم شدن متهم به حکم دادگاه) یک چهارم از مجازات (مدت حبس تعلیق نشده) کسر می شود.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 442 ـ در تمام محکومیت های تعزیری در صورتی که دادستان از حکم صادره درخواست تجدید نظر نکرده باشد محکوم علیه می تواند پیش از پایان مهلت تجدید نظرخواهی با رجوع به دادگاه صادرکننده حکم حق تجدید نظرخواهی خود را اسقاط یا درخواست تجدید نظر را مسترد نماید و تقاضای تخفیف مجازات کند. در اینصورت دادگاه در وقت فوق العاده با حضور دادستان به موضوع رسیدگی و تا یک چهارم مجازات تعیین شده را کسر می کند. این حکم دادگاه قطعی است.

مشاهده ماده 442 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 46 ـ در جرایم تعزیری درجه سه تا هشت دادگاه می تواند در صورت وجود شرایط مقرر برای تعویق صدور حکم اجرای تمام یا قسمتی از مجازات را از یک تا پنج سال معلق نماید. دادستان یا قاضی اجرای احکام کیفری نیز پس از اجرای یکسوم مجازات می تواند از دادگاه صادرکننده حکم قطعی تقاضای تعلیق نماید. همچنین محکوم می تواند پس از تحمل یکسوم مجازات در صورت دارا بودن شرایط قانونی از طریق دادستان یا قاضی اجرای احکام کیفری تقاضای تعلیق نماید.

مشاهده ماده 46 قانون مجازات اسلامی

ماده 40 ـ در جرایم موجب تعزیر درجه شش تا هشت دادگاه می تواند پس از احراز مجرمیت متهم با ملاحظه وضعیت فردی خانوادگی و اجتماعی و سوابق و اوضاع و احوالی که موجب ارتکاب جرم گردیده است در صورت وجود شرایط زیر صدور حکم را به مدت شش ماه تا دو سال به تعویق اندازد: الف ـ وجود جهات تخفیف ب ـ پیشبینی اصلاح مرتکب پ ـ جبران ضرر و زیان یا برقراری ترتیبات جبران ت ـ فقدان سابقه کیفری موثر تبصره ـ محکومیت موثر محکومیتی است که محکوم را به تبع اجرای حکم براساس ماده (25) این قانون از حقوق اجتماعی محروم می کند.

مشاهده ماده 40 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM